Visul de 40 de mld de dolari al lui Putin s-a frant. Noul "aliat" al Rusiei dupa ce a pus capat proiectului South Stream
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relateaza agentia Tass.
"Inca nu am permisiunea Bulgariei si consideram ca in aceste conditii Rusia nu poate continua realizarea proiectului", a afirmat el. Putin a apreciat ca pozitia Uniunii Europene in legatura cu proiectul South Stream nu este constructiva si din acest motiv Rusia isi va reorienta resursele catre alte state.
"Consider ca pozitia Comisiei Europene nu a fost constructiva. Daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat presedintele rus.
Bulgaria s-a grabit sa respinga orice responsabilitate: "E o decizie care apartine in intregime Rusiei si Uniunii Europene", a spus presedintele bulgar.
Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate.
Uniunea Europeana se opune construirii South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar ajuta Rusia sa isi consolideze influenta in estul Europei. De altfel, Comisia Europeana a apreciat ca proiectul incalca legislatia UE in domeniul liberei concurente.
Potrivit Russia Today, Rusia va construi un gazoduct prin Marea Neagra catre Turcia, cu o capacitate anuala de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaze - oferind Gazprom acces larg catre piata din sudul Europei.
CEO-ul Aleksey Miller a explicat ca desi gazoductul nou va fi unul rusesc, turcii se pot implica in parteneriat in constructia sa. Pentru moment Rusia a marit volumul de gaze livrate Turciei prin gazoductul Blue Stream cu inca 3 miliarde de metri cubi. Potrivit Reuters, anul trecut, 13,7 miliarde de metri cubi de gaze au fost livrate Turciei prin gazoductul Blue Stream.
Luni, Putin a mers in Turcia, tara cu care vrea sa-si consolideze relatiile economice. "Vor exista mai multe reduceri ale pretului gazului livrat Turciei. De la 1 ianuarie, reducerea va fi de 6%, cifra care poate creste. Depinde de ce fel de cooperare vom avea cu partenerii nostri”, a spus liderul de la Kremlin..
Rusia acuza NATO ca vrea sa destabilizeze Europa de Nord
Moscova a acuzat luni NATO ca vrea sa destabilizeze Europa de Nord printr-o activitate milittara mai intensa in tarile baltice, adaugand ca o aderare a Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica ar "submina securitatea in intreaga Europa", relateaza Mediafax, citand AFP.
NATO "incearca sa destabilizeze regiunea cea mai stabila din lume, Europa de Nord", a acuzat viceministrul rus de Externe, Alexei Meskov, intr-un interviu pentru agentia Interfax.
"Desfasurarea in continuare a unor exercitii militare si trimiterea de avioane cu capacitate nucleara in statele baltice" vor duce la "distrugerea" stabilitatii si a securitatii in aceasta regiune, a subliniat Meskov.
De asemenea, el a declarat ca Alianta Nord-Atlantica nu a oferit "nicio dovada" privind o prezenta militara rusa in Ucraina, acuzand Occidentul ca se bazeaza doar pe informatiile oferite de Kiev.
"Subliniez ca o aderare a Ucrainei la NATO va submina intregul sistem de securitate european. Cei care vor impinga Kievul in bratele NATO isi asuma mari responsabilitati geopolitice", a avertizat Meskov.
Noul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele SUA, Barack Obama, au cerut, luni, Rusiei sa retraga trupele din estul Ucrainei, in contextul in care administratia prooccidentala de la Kiev si NATO au acuzat de multe ori Moscova ca a trimis militari pentru sustinerea separatistilor prorusi din estul Ucrainei.
Rusia sustine ca nu a trimis trupe in Ucraina.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Turcia, vladimir putin, south stream,
Dată publicare:
02-12-2014 07:27