Țările europene, cele mai afectate de coronavirus. În Italia au murit 52 de oameni
Covid-19 a ajuns în cel puțin 68 de țări de pe glob, iar după Asia, cele mai grave focare sunt în țări europene.
De altfel, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni schimbarea gradului de alertă de la moderat la ridicat.
În Italia, numărul deceselor a ajuns la 52, iar infectările se ridică la 2.036, comparativ cu 1.694 în ziua precedentă, ceea ce înseamnă o creştere cu 20%.
Scala din Milano rămâne închisă cel puțin o săptămână, iar la Paris, muzeul Luvru are lacătul pe ușă.
Pe de altă parte, Donald Trump ia în considerare închiderea graniței cu Mexicul, după ce numărul testelor pozitive din Statele Unite a trecut de 90.
Dacă în China a fost închis primul spital construit special pentru epidemia de Covid-19, după vindecarea tuturor pacienților, în schimb, în restul lumii cazurile se înmulțesc vertiginos.
Luni au anunțat primele teste pozitive Portugalia, Islanda, Indonezia, Qatar, Irlanda, Ecuador, Luxemburg, Republica Dominicană și Cehia.
În Iran, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 1.500, iar 66 de oameni au murit, conform datelor oficiale. Printre persoanele decedate se numără un parlamentar și unul dintre consilierii ayatolahului Khamenei.
În Statele Unite numărul de pacienți se apropie de 90, inclusiv un prim caz în cosmopolitul New York. Cel mai lovit este statul Washington, aflat sub stare de urgență sanitară, după moartea a două persoane într-un spital din Seattle. Eforturile se concentrează asupra unui focar periculos, un azil de bătrâni, unde peste 50 de persoane prezintă simptomalogie pulmonară suspectă.
Congresmenii negociază un pachet de șapte miliarde de dolari pentru operațiuni anti-pandemie, mult peste cele două miliarde și jumătate cerute de Casa Albă, dar sub suma solicitată de democrați. Aceștia acuză administrația Trump de tendința de a minimaliza gravitatea situației.
În plus, se pare că testele folosite inițial nu erau relevante. Între timp au fost schimbate și s-a decis testarea preventivă a tuturor celor care se întorc din zone de risc.
Chuck Schumer, senator democrat: „Cea mai bună cale de a aborda o asemenea criză este să oferim publicului toate informațiile și să fie toată lumea la datorie.”
Cele mai alarmante sunt în acest moment focarele europene. Germania și Franța sunt printre cele mai afectate.
De duminică, muzeul Luvru a rămas închis, după ce angajații au refuzat să mai lucreze din cauza pericolului reprezentat de coronavirus.
Christian Galani, reprezentant sindical: „S-a decis de către șeful Poliției să nu se autorizeze adunări cu mai mult de 5.000 de persoane într-un spațiu închis. E ușor de presupus că Muzeul Luvru este un spațiu închis și primește mai mult de 5.000 de persoane zilnic."
În Italia, luni a fost redeschis Domul din Milano. N-au prea dat însă năvală turiștii, chiar dacă sunt și unii care se declară nepăsători.
Reporter: „De ce sunteți aici?”
Turist: „Prietena mea mi-a spus că nu e nicio problemă."
Nici doi soți din Muntenegru nu se sinchisesc.
Nadia Oganjonovic, turistă: „Sunt destui oameni. Nimănui nu-i pasă de coronavirus. Eu cred că e propagandă.”
Turist: „Noi, cei din Muntenegru, suntem oameni puternici, nu ne sperie pe noi un virus.”
Totuși, numărul rezervărilor anulate la hotel este uriaș.
Ben Wedeman, corespondent CNN: „Oricât am încercat, nu am găsit niciun turist american aici în această zi."
Lesne de înțeles apelul lansat pe Facebook de către deputata italiană Giorgia Meloni.
Deputată: „Nu abandonati cea mai frumoasă destinație turistică a lumii. Vă așteptăm în Italia!”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!