Economia mondială, grav afectată de coronavirus. Ce avertizează specialiștii
Turismul a fost direct lovit de extinderea coronavirusului.
În vreme ce un comisar european anunță pierderi de 1 miliard de euro lunar, pentru turismul din Uniunea Europeană, patronii de la noi, fac strategii să piardă, cât mai puțini clienți. Deja pe aeroportul din Otopeni, sunt avioane care pleacă sau vin din Italia, doar cu un sfert din locuri ocupate. Și consumul, ar putea fi afectat, dacă oamenii vor evita centrele comerciale, restaurantele, sau evenimentele publice.
La aeroportul Otopeni, cel mai mare din țară, se vede clar scăderea numărului celor care merg spre Italia sau vin de acolo. Unele avioane ajung să zboare aproape goale.
Valentin Iordache, Compania Aeroporturi București: „Săptămâna aceasta, rezervările au fost pentru 70%-80%, grad de încărcare, numai că cifrele reale au arătat între 25 și 30%, grad de încărcare al aeronavelor. O aeronavă, de regulă de 180-220 de locuri în momentul de față, operează cu doar 25-30%, deci cu 50-60 de locuri ocupate, uneori mai puțin, alteori mai mult.”
La ghișeul de check-in pentru o cursă spre Milano nu este deloc aglomerat.
Tânăr: „Sunt probleme în apropiere de Padova, dar noi suntem în afara zonei de risc. În ''zona roșie'' sunt școli, multe activități și companii închise, dar în sud totul e normal, fără probleme.”
La nivelul Uniunii Europene, pierderile sunt estimate la un miliard de euro pe lună. Deși patronii din turism fac apel la calm, recunosc că au început să primească cereri de rambursare a banilor pentru vacanțe.
Dragoș Anastasiu, antreprenor turism: „Există cazuri izolate. V-am spus de cineva care avea la Sovata și a vrut să se retragă că e coronavirus. Există și așa ceva dacă locul respectiv intră în carantină. Ne ducem la prevederile contractuale din directive europene care spun că în aceste cazuri clienții își primesc banii.”
Florin Jianu, președinte Consiliul IMM-urilor: „Turismul deja resimte consecințele acestui virus, pentru că turismul înseamnă și ceva emoțional și primul afectat este turismul. Aparent, comerțul nu a fost afectat, dar dacă va exista o debalansare în privința importurilor, o să vedem pe cale de consecință și inflație și creștere a cursului de schimb.”
Cei mai temători se feresc de locurile pline de oameni.
Reporter: „Preferați să evitați zonele aglomerate?”
Femeie: „Da, clar. Orice mijloc de transport în comun, piețe, mall-uri, magazine mari. Mai am și copil mic acasă."
Femeie: „Încerc să nu mă duc la mall-uri, mai mult în parc aș vrea să mă duc. Nu avem încontro. Mai trebuie să mergem și cu metroul, dar asta e viața, trebuie să ne ferim. Sperăm să se termine cât mai repede nebunia asta."
Femeie: „Nu, păi deocamdată nu cred că se motivează să ne îngrijorăm, e doar o panică nejustificată."
Economiștii spun că în afară de turism, pe termen lung, și consumul ar putea fi afectat, dacă vor fi mulți cei care vor evita ieșirile la restaurant, în mall-uri sau la alte evenimente publice.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a vorbit deja într-un interviu pentru presa franceză despre o încetinire a economiei mondiale din cauza coronavirusului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!