Tara in care Craciunul nu vine anul acesta. Guvernul nu mai are bani sa plateasca salarii, iar brazii sunt un lux

Ultima actualizare: 28-12-2014 06:47
brazi

In timp ce pe tot globul lumea sarbatoreste, joi, Craciunul, in Zimbabwe, tara se confrunta cu probleme financiare mari, care le-au taiat avantul oamenilor fata de cea mai festiva perioada a anului, scrie BBC.

Pe langa ploile care au pus stapanire pe tara din sudul Africii, peste 60.000 de oameni si-au pierdut slujbele in ultimul an, facand ca rata somajului sa ajunga la un prag critic de 80 %, 4.600 de companii s-au inchis, iar guvernul abia mai poate plati salariile luna de luna.

Spre exemplu, muncitorii de la Grain Marketing Board, marele granar al tarii care hraneste marea parte a populatiei, nu si-au primit banii de patru luni.

Din 2009, de cand tara a adoptat ca moneda dolarul american, Zimbabwe a trecut printr-o decadere progresiva a economiei. Discrepantele intre cei instariti, care isi etaleaza masinile de sute de mii de dolari pe strazile din capitala Harare, si cei care traiesc la limita subzistentei, vanzand malai sau rosii la coltul strazii, au devenit din ce in ce mai mari.

In aceasta situatie, locuitorilor nu le mai arde de sarbatorit Craciunul. Decoratiunile festive sunt rare si se gasesc mai ales prin centrele comerciale. Nu si in casele oamenilor, in conditiile in care un brad artificial de 1.80 metri ajunge sa coste si 130 de dolari. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO