Țara cu bancnotă tipărită de 100.000.000.000.000 a adoptat o nouă monedă
Zimbabwe, țara cu bancnota tipărită în valoare de 100 de mii de miliarde, a introdus o nouă monedă susținută de aur numită ZiG – prescurtarea de la ”Zimbabwe Gold”.
Noua monedă din Zimbabwe este cea mai recentă încercare de a stabiliza o economie care a zburat din criză în criză în ultimii 25 de ani, potrivit BBC.
Dezvăluind noile bancnote, guvernatorul băncii centrale John Mushayavanhu a declarat că ZiG va fi structurat și stabilit la un curs de schimb determinat de piață.
ZiG înlocuiește un dolar din Zimbabwe, RTGS, care a pierdut trei sferturi din valoarea sa până în acest an. Inflația anuală în martie a atins 55% - un maxim din șapte luni.
Zimbabweenii au 21 de zile pentru a schimba bancnote vechi, afectate de inflație, pentru noua monedă. Dolarul american, care reprezintă 85% din tranzacții, va rămâne mijloc legal.
Noile bancnote ZiG vin în valori între 1 și 200, a spus guvernatorul. Vor fi, de asemenea, introduse monede pentru a depăși deficitul de monede din SUA, care a dus la situații în oamenii primeau resturi la cumpărături în dulciuri, ciocolate mici și pixuri.
Mushayavanhu a spus că noua monedă este implementată cu efect imediat, iar băncile trebuie să convertească soldurile curente în dolari din Zimbabwe în ZiG.
Zimbabwe a tipărit în 2008 bancnota cu valoare de 100 de mii de miliarde
El s-a angajat să se asigure că respectiva cantitate de monedă locală aflată în circulație este susținută de contravaloarea în minerale prețioase - în principal aur - sau valută, pentru a preveni pierderea de valoare a monedei la fel ca predecesorii ei.
Zimbabwe a încercat o varietate de mijloace pentru a-și stabiliza moneda încă din 2008, când banca a tipărit bancnote de 100 de mii de miliarde de dolari, în timp ce inflația a scăpat de sub control. Apoi și-a desființat propria monedă și, timp de mulți ani, a folosit doar bancnote străine precum dolarul american și randul sud-african.
Anunțul noii monede vine în timp ce țara se confruntă cu efectele unei secete grave, care a distrus jumătate din recolta de hrană de bază a țării, porumbul.