Țara în care seceta face ravagii. Animalele atacă sătenii în căutare de hrană
Situaţie disperată în statul african Zimbabwe, unde seceta prelungită se face resimţită în rândul animalelor sălbatice.
Elefanţi sau bivoli mor în fiecare zi de sete sau de epuizare, după ce rămân blocaţi în noroiul din puţinele bălţi în care se mai găseşte apă.
Autorităţile sunt depăşite în cele mai multe dintre cazuri şi nu pot decât să asiste neputincioase la dezastrul din jurul lor.
Zimbabwe este în mod obişnuit una din cele mai bune regiuni agricole din sudul Africii, însă seceta severă din ultimul an provocată de lipsa ploilor a distrus culturile.
În unul dintre parcurile naţionale au murit zece elefanţi în ultimele săptămâni, dar şi antilope, zebre sau bivoli africani.
Loalnic: „Situaţia a devenit îngrijorătoare de când nivelul apei a început să scadă. Şi totul riscă să devină mai rău dacă nu plouă."
Într-un alt parc naţional numărul elefanţilor morţi din cauza secetei a ajuns la 55. }In mod mnormal, autorităţile ar trebui să lase natura să îşi urmeze cursul, insă în faţa acestui dezastru, oamenii intervin pentru a salva animalele neputincioase.
Localnic: „Am venit cu o strategie de hrănire, prin care trebuie să suplimentăm hrănirea animalelor chiar în savană, pentru că hrana care trebuia să fie acolo, plantele acacia, nu a crescut din lipsa ploii, şi nici nu ştim când va ploua.”
În aceste condiţii, chiar şi sătenii din regiunile apropiate parcului naţional se confruntă cu atacuri ale animelelor sălbatice, venite în căutare de hrană.
Localnic: „Avem probleme aici cu animalele înfometate din Parcul Naţional Mana care ne atacă animalele domestice. Elefanţii, leii şi hienele vin aici în sat şi ne distrug chiar şi recoltele."
Seceta afectează peste 3,5 milioane de oameni din Zimbabwe.
În zonele afectate de secetă, nivelul mediu anual de precipitaţii ar fi trebuit să fie de 600 de milimetri pe metru pătrat, dar acum nivelul este abia la jumătate.