Țara care începe să facă plăți în yuan chinezesc și rubla rusească
Guvernul Boliviei este hotărât să reducă dependenţa de dolarul american pentru comerţul exterior, în schimb apelând la yuanul chinezesc, au declarat oficialii, pe măsură ce sprijinul Americii Latine pentru monedele alternative creşte, transmite Reuters.
Ministrul Economiei, Marcelo Muntenegru, a declarat în această săptămână că ţara urmează ”un model la nivelul comerţului internaţional care generează o creştere progresivă a utilizării yuanului în comerţul exterior”.
Bolivia s-a confruntat cu luni de zile de deficit sever de dolari, cauzat parţial de scăderea producţiei de gaze naturale, un export naţional cheie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rezervele nete de valută străină au scăzut la aproximativ 4 miliarde de dolari, de la un vârf de 15 miliarde de dolari în 2014, presând finanţele statului şi ameninţând sistemul de fixare a monedei Boliviei cu dolarul.
"China a devenit cel mai mare exportator din lume. Şi în ce monedă ar dori un mare exportator să primească tot ce produce? Nu în dolari, ci în propria sa monedă", a spus Muntenegru.
Tranzacțiile cu yuan au reprezentat 10% din comerțul exterior al Boliviei
Prin intermediul băncii de stat boliviane, Banco Union, importatorii şi exportatorii pot tranzacţiona cu yuani din februarie şi cu rubla rusă din martie, au declarat oficialii băncii.
Tranzacţiile financiare în valoare de 278 de milioane de yuani chinezeşti (38,7 milioane de dolari) au reprezentat 10% din comerţul exterior al Boliviei în perioada mai până în iulie, a spus Muntenegru.
Ambasadorul Rusiei în Bolivia, Mikhail Ledenev, a declarat că tranzacţiile dintre Banco Union şi Gazprombank din Rusia facilitează ”activitatea companiilor ruseşti pe piaţă”, în ciuda sancţiunilor economice impuse Moscovei de către naţiunile occidentale, începând cu 2022.
China şi Rusia îşi intensifică investiţiile pentru a dezvolta resursele de litiu uriaşe, dar în mare parte neexploatate ale Boliviei, pentru a satisface cererea în creştere pentru metalul folosit pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice.
China și Rusia investesc în litiul din Bolivia
La începutul acestui an au fost semnate trei contracte pentru litiu cu două firme chineze şi una rusă, acestea angajându-se să investească un total de 2,8 miliarde de dolari, care ar putea fi făcute parţial în yuani, a spus Muntenegru.
Moneda chineză ar putea fi folosită şi pentru a achita împrumuturile restante ale guvernului din partea Beijingului şi pentru a îmbunătăţi integrarea comercială între ţările din America Latină, a adăugat ministrul.
Brazilia şi Argentina au facilitat, de asemenea, comerţul în yuani.