"Depreciere exceptionala". Banca Centrala a Chinei a devaluat yuanul la cel mai redus nivel fata de dolar din ultimii 3 ani
Banca Centrala a Chinei (PBOC) a devaluat moneda nationala, yuanul, la cel mai redus nivel fata de dolar din ultimii aproape trei ani.
Decizia reprezinta 'o depreciere exceptionala' de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientata spre piata, a anuntat marti PBOC, si vine dupa cateva date dezamagitoare privind a doua mare economie mondiala.
Duminica, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor in iulie si o scadere a preturilor productiei industriale, aproape de cel mai scazut nivel din ultimii sase ani. Luna trecuta, exporturile si preturile productiei industriale au inregistrat un declin de 8,3% si, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rata de schimb a yuanului este acum stabilita la 6,2298 pentru un dolar, in crestere fata de 6,1162 yuani, luni.
Decizia PBOC vine dupa ce, recent, ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anuntat ca sunt de acord ca yuanul chinezesc sa devina moneda de rezerva la FMI.
Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului in randul monedelor in cosul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar International in tranzactiile internationale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru pozitia Chinei, ca putere economica globala. In prezent, cosul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul, insa componenta sa este revizuita la fiecare cinci ani.
Moneda Chinei 'nu mai este subevaluata', a anuntat, in mai, Fondul Monetar International, yuanul avand astfel sanse sa devina moneda de rezerva la FMI. Subevaluarea a fost o problema in trecut, dar nu mai este cazul, considera FMI.
'Aprecierea efectiva din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem ca statul chinez ar trebui sa aiba ca obiectiv o flexibilizare efectiva a cursului de schimb al yuanului in urmatorii 2-3 ani', a declarat seful misiunii FMI in China, Markus Rodlauer, conform Agerpres, care citeaza BBC.