"Sfantul" Yuan, gura de aer pentru piata financiara din Europa de Est. Ce castiga Romania dupa decizia de la Beijing

yuan

Legaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeana, ajutandu-le sa nu fie afectate de deruta inregistrata pe pietele emergente.

Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe eurobonduri din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Anuntul Nomura a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru moneda nationala, yuanul. Devaluarea yuanului a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente, in schimb efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut.

Aceste date arata ca plasamentele din Europa Centrala ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importa titei si depinde mai mult de Germania decat de China pentru comert. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobanzii in SUA, ci au beneficiat de pe urma masurilor de relaxare cantitativa (QE) adoptate de BCE pentru stimularea cresterii zonei euro.

"Exista din nou numeroase temeri privind unele piete emergente majore si investitorii se vor uita spre Europa Centrala si de Est (CEE) ca un loc care nu este deosebit de atragator, dar este relativ sigur. Ungaria, Polonia, Balcanii si statele baltice sunt esentialmente mai solide, beneficiind de pretul mai scazut al materiilor prime si de expunerea mai redusa la China", a declarat analistul Timothy Ash, de la sediul Nomura din Londra.

Citește și
Bursa Atena
Martea neagra. Actiunile Piraeus Bank, NBG, Alpha Bank si Eurobank, declin de 30%, nivelul maxim permis pe Bursa de la Atena
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel fata de moneda americana din ultimii patru ani, fiind tranzactionat la 6,4510 pentru un dolar, ceea ce a determinat interventia Bancii Chinei. Pietele bursiere din intreaga lume au inregistrat scaderi, pe fondul temerilor ca volatilitatea de pe pietele financiare va afecta ritmul de crestere al economiei mondiale. Investitorii s-au indreptat spre aur si spre obligatiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA si Germania pana in Cehia si Polonia.

Miercuri, zlotul polonez si forintul ungar s-au apreciat fata de euro si dolar, in timp ce randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut la cel mai redus nivel din ultimele doua luni. In schimb, monedele nationale din Indonezia si Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legaturilor comerciale puternice cu China.

PineBridge, cu investitii de 10,6 miliarde de dolari in titluri de valoare cu venit fix pe pietele in curs de dezvoltare, si-a majorat saptamana trecuta detinerile de bonduri guvernamentale romanesti in dolari, apreciind ca tara ofera investitorilor ingrijorati de impactul incetinirii economiei chineze plasamente sigure.

Randamentele obligatiunilor romanesti in dolari cu scadenta in 2024 au scazut miercuri cu patru puncte de baza din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele doua luni.

Indonezia, care beneficiaza de acelasi credit suveran atribuit de Moody's Investors Service ca si Romania (Baa3) a inregistrat o crestere a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni.

"Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate a pietei si ofera oportunitati inaintea posibilei majorari a ratei dobanzii in SUA", a afirmat Anders Faergemann, de la PineBridge.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Depreciere exceptionala". Banca Centrala a Chinei a devaluat yuanul la cel mai redus nivel fata de dolar din ultimii 3 ani

Banca Centrala a Chinei (PBOC) a devaluat moneda nationala, yuanul, la cel mai redus nivel fata de dolar din ultimii aproape trei ani.

Martea neagra. Actiunile Piraeus Bank, NBG, Alpha Bank si Eurobank, declin de 30%, nivelul maxim permis pe Bursa de la Atena
Martea neagra. Actiunile Piraeus Bank, NBG, Alpha Bank si Eurobank, declin de 30%, nivelul maxim permis pe Bursa de la Atena

Actiunile bancilor elene inregistreaza si marti declinuri semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maxima de variatie permisa intr-o zi.

Patru banci cu operatiuni si in Romania conduc topul scaderilor din Grecia. Ce se intampla dupa deschiderea Bursei din Atena
Patru banci cu operatiuni si in Romania conduc topul scaderilor din Grecia. Ce se intampla dupa deschiderea Bursei din Atena

UPDATE: Bursa de la Atena s-a deschis luni, dupa cinci saptamani.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.