BREXIT. Hollande: Decizia de a iesi din UE nu poate fi "amanata" sau "anulata". Propunere de referendum si in Cehia

uniunea europeana

BREXIT LIVE UPDATE| Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana nu poate fi "amanata" sau "anulata", a declarat presedintele francez François Hollande, dupa o intalnire cu premierul britanic demisionar David Cameron.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Klemm: SUA au fost dezamagite de rezultatul votului din Marea Britanie; nu credem ca e adecvat sa se ia masuri punitive
Guvernul ceh respinge propunerea de referendum a presedintelui
Junker: Libertatea de circulatie nu se va schimba
Presedintele ceh cere un referendum privind apartenenta tarii sale la UE si NATO
Daily Mail: Theresa May, cea mai buna pentru functia de premier al Marii Britanii
Analiza: Impactul Brexit asupra Romaniei este limitat pe termen scurt
Ambasadorul Mihalache ii indeamna la calm pe romanii din Marea Britanie
Vladimir Putin ii provoaca pe britanici sa mearga inainte cu BREXITUL
Slovacia preia presedintia UE intr-un moment de criza generat de BREXIT: Nu acceptam ca viitorul UE sa fie decis doar de cateva state
Comisarul UE pentru Comert : Nu vor exista negocieri privind un acord comercial pana la finalizarea Brexit-ului
Seful de cabinet al lui Orban ar vota pentru iesirea din UE, dar Ungaria nu va organiza un referendum

UPDATE 22:10 Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm a declarat ca Statele Unite au fost dezamagite de rezultatul votului privind Brexit-ul, insa trebuie sa respectata hotararea poporului britanic, el adaugand ca nu crede ca este necesar sau adecvat sa se ia masuri punitive pentru plecarea Marii Britanii din UE.

”SUA au fost dezamagite de rezultatul votului de joia trecuta, dar asa cum a spus insusi presedintele Obama, trebuie sa respectam hotararea poporului britanic. Provocarea actuala este ca Marea Britanie, Uniunea Europeana si alti parteneri ai Marii Britanii sa stabileasca un curs de urmat si speram ca acest lucru se va face intr-un mod productiv, organizat”, a spus ambasadorul SUA la Bucuresti.

Hans Klemm a mai aratat ca SUA nu crede ca este necesar sau adecvat sa se ia masuri punitive pentru plecarea Marii Britanii din UE. ”SUA au o relatie speciala cu Anglia si considera UE un partener esential in contextul international. Asadar, scopul nostru este sa colaboram strans cu ambii parteneri, si cu UE, si cu Marea Britanie pentru a gasi un curs viitor organizat si productiv”, a adaugat diplomatul american.
Potrivit lui Hans Klemm, si Statele Unite au ceva de invatat din lectia Brexit-ului.

Citește și
BREXIT
BREXIT. Cine ar putea fi noul premier al Marii Britanii. Excentricul Boris Johnson a anuntat ca NU va candida
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

”Toate comentariile au fost despre lectiile pe care noi, alegatorii americani, ar trebui sa le invatam din decizia alegatorilor britanici, acesta fiind un an electoral important pentru SUA. Asadar cred ca se pot invata multe lectii. O lectie pentru SUA: am facut suficient pentru a ne asigura ca cei afectati de criza economica de acum cativa ani primesc sprijinul si educatia necesara pentru a fi competitivi in economia actuala?”, a spus Klemm.

UPDATE 19:20 Guvernul de la Praga a respins vineri ferm sugestia presedintelui ceh Milos Zeman ca si in Cehia sa se organizeze un referendum pe tema apartenentei in continuare la Uniunea Europeana, dupa modelul Brexitului, transmite agentia Reuters.

Intr-o declaratie facuta joi, Zeman a spus ca nu este de acord cu cei care sustin iesirea din Uniunea Europeana, dar a adaugat ca ar 'face orice pentru ei astfel incat sa se poata exprima printr-un referendum', atat in ceea ce priveste UE, cat si in privinta NATO.

In replica, premierul Bohuslav Sobotka a afirmat prin intermediul purtatorului sau de cuvant ca 'apartenenta la aceste organizatii este o garantie a stabilitatii si securitatii' si a asigurat ca guvernul sau nu are in vedere sa intreprinda niciun demers care sa puna sub semnul intrebarii in vreun fel mentinerea Cehiei in cele doua organizatii sau directia politicii externe pe termen lung.

UPDATE 17:20 "Astfel ne dam seama ca (fapul de) a fi in Uniunea Europeana are avantaje. Iar astfel, cred eu, britanicii incep sa inteleaga. Cei care au fost tentati de Brexit sunt pe cale sa reflecteze (la o blocare sau o revenire asupra unei iesiri din Uniunea Europeana)", a declarat seful statului francez in cadrul comemorarii centenarului Bataliei de la Somme, la Thiepval (Somme), ceremonii pe care le-a prezidat alaturi de Cameron.

"Insa decizia a fost luata, ea nu poate fi amanata sau anulata. Acum trebuie trase consecintele", a declarat Hollande pentru presa.

Presedintele Republicii a participat la o intrevedere de aproximativ zece minute cu Cameron, care nu era prevazuta, la finalul ceremoniei organizate la Memorialul de la Thiepval pentru comemorarea sangeroase Batalii de la Somme, soldata cu 1,2 milioane de morti si raniti.

In pofida iesirii extrem de probabile a Marii Britanii din Uniune, a aparut ideea unui "Breversal", o revenire asupra deciziei, in contextul complexitatii acestei hotarari fara precedent.

Perspectiva unor indelungate negocieri cu Bruxellesul aduce cu ea tentatia unei prelungiri a iesirii, o optiune pe care liderii europeni, reuniti in cadrul unui summit saptamana trecuta, depun eforturi sa o contracareze.

Dupa notificarea "viitorului premier" britanic va avea loc o faza de negocieri, "care nu va dura mai mult de doi ani", a reiterat Hollande.

"Cu cat mai repde, cu atat mai bine", declara seful statului francez cu putin inainte pentru BBC.

Odata incheiate aceste negocieri, "Regatul Unit, care nu se va mai afla in Uniunea Europeana, va primi un statut, dar va putea, in anumite conditii, care vor trebui sa fie negociate, sa aiba relatii cu piata unica, piata europeana", a insistat Hollande.

"Este in interesul Regatului Unit, dar (Brexitul) va avea consecinte, fara indoiala! Nu putem avea aceleasi avantaje in afara Uniunii Europene ca atunci cand suntem in Uniunea Europeana", a pledat el.

UPDATE 15:49 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri la Bratislava ca libera circulatie a persoanelor "nu se va schimba".

Premierul britanic demisionar David Cameron a sugerat o reforma a acestui principiu in cadrul noilor relatii dintre Londra si UE dupa Brexit, relateaza AFP.

"Cine vrea acces la piata interna trebuie sa accepte toate consecintele", a reiterat Juncker, intr-o conferinta de presa in Slovacia, care a preluat vineri de la Olanda presedintia semestriala a UE.

In cadrul summitul european din aceasta saptamana de la Bruxelles, premierul britanic David Cameron le-a transmis viitorilor sai fosti parteneri europeni ca o reforma a regulilor de libera circulatie a persoanelor in UE va fi esentiala in relatiile pro-Brexit dintre Regatul Unit si UE.

Insa "libertatea de circulatie a lucratorilor nu se va schimba, este una din libertatile fundamentale ale UE", a spus vineri seful executivului european.

"Nu mai este timp de pierdut" in declansarea procedurii de divort intre Londra si UE, "deoarece nu putem lasa ca aceasta incertitudine sa dureze", a mai afirmat Juncker.

"Am cazut foarte clar de acord: nu poate exista nicio negociere" privind relatiile viitoare dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, "nici macar informala, inaintea unei notificari" din partea Londrei, a insistat de asemenea premierul slovac Robert Fico, in aceeasi conferinta de presa.

Fico, a carui tara va gazdui la 16 septembrie la Bratislava un summit european al Celor 27, pentru a discuta despre viitorul UE fara Marea Britanie, a recunoscut ca nu exista "un acord 100%" cu Comisia Europeana privind politica migratorie europeana.

Slovacia, care a atacat in justitia europeana planul de repartitie obligatorie a pana la 160.000 de solicitanti de azil in UE adoptat in septembrie 2015, a facut apel "ca statele membre sa primeasca mai multa flexibilitate" pentru a depasi diviziunile europene in jurul chestiunii migratiei.

"Trebuie un echilibru intre statele membre si institutiile europene, nu trebuie ca una dintre cele doua parti sa domine", a spus Fico, salutand "spatiul pentru discutii informale" intre cele 27 de state membre pe care il va oferi summitul din septembrie organizat 'in alta parte decat la Bruxelles'.
 

Presedintele ceh cere un referendum privind apartenenta tarii sale la UE si NATO

Presedintele ceh Milos Zeman s-a pronuntat pentru organizarea de catre Cehia a unui referendum privitor la apartenenta tarii la Uniunea Europeana si NATO.

Presedintele ceh Milos Zeman s-a pronuntat pentru organizarea de catre Cehia a unui referendum privitor la apartenenta tarii la Uniunea Europeana si NATO, dupa ce britanicii au decis pe 23 iunie ca tara lor sa paraseasca UE, relateaza vineri Reuters. Zeman, care a marturisit ca ar sustine ramanerea Republicii Cehe in ambele organizatii, nu are printre atributii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului.

Totusi, el este un lider politic influent intr-o tara unde multi alegatori sunt sceptici in legatura cu Uniunea Europeana. ''Nu sunt de acord cu cei care sustin parasirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei sa aiba un referendum si sa se poata exprima. Acelasi lucru este valabil si pentru o iesire din NATO'', a spus seful statului ceh intr-o intalnire cu cetatenii in orasul Velke Mezirici, situat in estul Cehiei.

Ambasadorul Mihalache ii indeamna la calm pe romanii din Marea Britanie si de acasa dupa referendumul privind Brexit

Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, ii indeamna la calm dupa Brexit atat pe romanii aflati la munca sau cu afaceri in Marea Britanie, cat si pe cei de acasa, inclusiv pe jurnalistii romani, el dand asigurari ca pentru perioada urmatoare nu exista un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de munca sau de a fi limitata libertatea de circulatie. "Eu cred ca ingrijorarea este intemeiata, dar eu fac un apel la a trata lucrurile cu calm si cu intelegerea faptului ca acest proces de iesire si implicatiile lui, inclusiv asupra cetatenilor UE si a cetatenilor romani, nu se vor derula aceste implicatii de astazi pe maine, asa ca in perioada urmatoare nu cred ca e nevoie sa agitam foarte mult aceasta tema. Vom vedea cum se va aseza, vom vedea care va fi procesul de negociere, pe de-o parte intre Marea Britanie si UE, bilateral intre Marea Britanie si Romania. Deocamdata, vreau sa-i asigur ca in perioada urmatoare nu se va intampla absolut nimic, nici cu afacerile lor, nici cu locurile lor de munca, nici cu libertatea de a circula nestingherit in spatiul comunitar", a declarat ambasadorul Dan Mihalache, intr-un interviu acordat AGERPRES.

Dan Mihalache estimeaza ca abia la toamna, dupa ce vor avea loc alegeri in Marea Britanie, s-ar putea sti mai clar care vor fi pasii de urmat dupa referendumul referitor la Brexit. "Probabil ca la inceputul toamnei, dupa ce vor fi si alegeri pentru leadership-ul Partidului Conservator, poate ca dupa ce vor fi si alegeri, nu se stie, parlamentare, anticipate, sau dupa oricum va fi un nou Guvern, vom avea o imagine poate mai limpede deasupra desfasuratorului proiectat in timp. Deocamdata nu exista aceasta imagine nici la nivelul decidentilor", a explicat ambasadorul roman.

Ambasadorul Romaniei la Londra face apel la calm si catre presa din Romania. "Eu as face totusi apel si catre media din tara, am vazut mai multe emisiuni in aceasta perioada, de a nu functiona asa ca un element de autoaprindere a isteriei colective. Haideti sa tratam lucrurile intr-o cheie de rationalitate, asa cum sunt. Dupa ce vom vedea care e traseul, vom extrage concluziile si le vom explica", a aratat Dan Mihalache.

El a relatat ca Ambasada Romaniei de la Londra a primit in ultima saptamana foarte multe telefoane de la romanii din Regatul Unit, care au intrebat daca mai pot circula cu buletinul, daca au nevoie de pasaport, daca mai pot lucra sau daca vor fi nevoiti sa se intoarca acasa. Dan Mihalache spune ca niciun roman nu a semnalat faptul ca ar fi fost supus vreunei agresiuni de orice fel. "Da, sigur exista, au fost foarte multe telefoane. Mi-ar fi greu sa va spun un numar, dar sigur ca lumea are un tip de nervozitate, de incertitudine, exista si multe informatii care se vehiculeaza in spatiul public. A existat si o anumita tensiune la nivelul opiniei publice, post Referendum in Marea Britanie. Au fost si fenomene din astea, mai degenerative, cum ar fi amenintari la adresa comunitatilor de straini. Slava Cerului, noi nu am avut sau cel putin nu avem stiinta la Ambasada, nu ni s-au semnalat agresiuni la adresa unor cetateni romani, nici verbale, nici fizice, deci nu am fost neaparat tinta, dar pe acest climat de incertitudine si de tensiune post Referendum sigur ca lumea e, cetatenii nostri romani care traiesc si muncesc aici, sunt pe buna dreptate ingrijorati", a mai declarat ambasadorul Mihalache.

Ambasadorul Romaniei la Londra a mai declarat ca nu se poate vorbi, in urma referendumului de saptamana trecuta, de un val de plecari al romanilor din Marea Britanie. "Din cate stiu eu, nu. Deci nu. Sunt intrebari care se pun, dar asa un val de dorinta de intoarcere nu am putea sa va semnalam", a aratat Dan Mihalache.

Analiza: Impactul Brexit asupra Romaniei este limitat pe termen scurt

Impactul Brexit asupra Romaniei este limitat pe termen scurt in ceea ce priveste mediul de afaceri, relatiile comerciale si bilaterale directe cu Marea Britanie fiind limitate, se arata intr-o analiza realizata de Coface Romania. “In primul rand, din punct de vedere macroeconomic, relatiile bilaterale directe intre Romania si UK sunt limitate. Exporturile orientate catre UK pe parcursul anului 2015 au fost de 2,4 miliarde euro, reprezentand 4,4% din totalul exporturilor si doar 1,5% din PIB, in timp ce ponderea importurilor din UK a fost de 2,5% din totalul importurilor, ajungand la 1,6 miliarde euro in anul 2015”, se arata in document.

Potrivit acestuia, tranzactiile financiare directe sunt restranse, in conditiile in care investitiile straine directe provenite din Marea Britanie au reprezentat 2,5% din totalul ISD in anul 2014, in timp ce sectorul financiar este foarte putin expus catre detineri de capital direct din UK. “Intr-adevar, prin scaderea contributiei UK la bugetul Uniunii Europene, sursele de finantare prin fonduri europene devin mai limitate. Oricum, relativ la situatia tarilor din UE, Romania nu a exploatat eficient aceste resurse, in conditiile in care gradul de absorbtie a fost unul oricum moderat”, informeaza Coface.

Din inregistrarile oficiale la Ministerul de Finante si Registrul Comertului a rezultat un numar de 1.094 de companii locale care au actionari cu sediul social in UK. Acestea reprezinta doar 0,3% din totalul companiilor active din Romania, dar genereaza aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor inregistrate in Romania. “354 dintre companii nu au inregistrat nicio activitate pe parcursul anului 2015, in conditiile in care nivelul cifrei de afaceri a fost zero, in timp ce inca 248 de companii au raportat un nivel al veniturilor sub 100.000 euro. Astfel, raman doar 492 de companii cu venituri peste 100.000 euro in anul 2015, inregistrand o medie a cifrei de afaceri in acel an de aproximativ 11 milioane euro. Durata medie de viata a acestor companii este de 8 ani, in conditiile in care doar 152 dintre acestea au fost inregistrate in ultimii trei ani si doar 128 de firme au fost inregistrate in perioada 1990 - 2000. Anul in care investitorii din UK au inregistrat cele mai multe companii noi in Romania este 2007, respectiv anul aderarii in UE, nivel comparabil cu intreaga perioada 2008 - 2010, cand volumul a scazut considerabil din cauza efectelor crizei financiare. Cele mai multe companii sunt concentrate in sectoarele de prestari servicii (17%), tranzactii imobiliare (16%), constructii (13%), comert cu ridicata si distributie (10%) si IT (8%)”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit Coface, structura de capital a firmelor locale cu actionariat in Marea Britanie este mai buna decat media inregistrata la nivel national. “Astfel, companiile detinute de catre investitori din UK inregistreaza o indatorare medie de 70%, comparativ cu media nationala de aproape 78%. In ciuda acestui fapt, nivelul mediu de eficienta al acestor companii este foarte scazut, in conditiile in care profitabilitatea totala este negativa. Astfel, companiile locale, detinute de catre investitori care provin din UK, au inregistrat in anul 2015 o pierdere consolidata de 60 milioane lei. Aceasta situatie, corelata cu un grad de indatorare (finantari atrase de la banci, furnizori, stat si entitati afiliate) sub media inregistrata la nivel national, implica faptul ca firmele respective care au inregistrat pierderi au fost sustinute de catre actionari prin capitalizarea acestora. In contextul incertitudinilor in crestere cauzate de Brexit, investitorii care provin din UK probabil nu vor mai putea aloca fonduri suplimentare pentru finantarea companiilor locale, in conditiile in care acestea din urma inregistreaza pierderi. In acest context, aceste companii vor trebui sa treaca printr-un proces de restructurare, iar sectoarele care inregistreaza cele mai mari pierderi si vor fi cel mai mult afectate de acest proces sunt (consideram doar companiile detinute de catre investitorii din UK): constructii (-38%), industria extractiva (-30%), agricultura (-24%), industria alimentara si a bauturilor (-24%), tranzactii imobiliare (-19%) si comertul cu amanuntul (-18%). Sectoarele mentionate genereaza un numar total de aproximativ 6.300 de locuri de munca, concentrate in 406 companii”, se mai spune in document.

Acesta precizeaza ca la polul opus sunt companii locale foarte profitabile detinute de investitorii din UK, sectoarele cu cel mai ridicat nivel de profitabilitate fiind transporturile (17%), industria metalurgica (9%) si fabricarea produselor chimice (6%). “Investitorii din UK detin in mod direct doar 1.094 de companii locale, din care doar 492 de firme cu venituri peste 100.000 euro in anul 2015. Deoarece ponderea veniturilor acestor companii in totalul inregistrat la nivel national nu este decat de 2%, eventuale probleme ale acestor firme nu pot cauza un efect sistemic in randul economiei private. In schimb, putem vorbi despre anumite riscuri izolate. Astfel, desi aceste companii au un grad acceptabil de capitalizare de 30%, 7 din 10 inregistreaza pierderi, iar rezultatul net consolidat la nivel de esantion este negativ. In acest context, dar si pe fondul incertitudinilor alimentate de catre decizia Brexit, investitorii care provin din UK probabil nu vor mai putea aloca fonduri suplimentare pentru finantarea companiilor locale, in conditiile in care acestea din urma inregistreaza pierderi. Astfel, companiile respective vor fi nevoite sa se eficientizeze prin masuri de restructurare in vederea cresterii competitivitatii.”, a declarat Iancu Guda, director servicii, Coface Romania.

Daily Mail: Theresa May, cea mai buna pentru functia de premier al Marii Britanii

Tabloidul britanic Daily Mail si-a exprimat vineri sustinerea pentru Theresa May, actualul ministru de interne britanic, apreciind ca ea este singura dintre cei cinci candidati pentru conducerea Partidului Conservator care este pregatita pentru a deveni viitorul premier al Marii Britanii, informeaza agentia de presa Reuters. Dupa ce votul de saptamana trecuta privind iesirea din UE a cufundat Marea Britanie in cea mai grava criza politica din istoria sa contemporana, premierul David Cameron a anuntat ca va demisiona, provocand o batalie pentru functia de lider al Partidului Conservator.

“Daily Mail considera ca doar Theresa May are calitatile potrivite, statura (politica) si experienta pentru a uni atat partidul sau, cat si tara, si posibil sa promoveze un tip de politica noua, mai curata si mai cinstita”, comenteaza acest cotidian anti-UE. “Ea este o femeie cu intentii serioase, cu o etica a serviciului public si o capacitate enorma pentru a munci din greu si a acorda atentie detaliilor”, noteaza tabloidul, care are un tiraj zilnic de 1,5 milioane de exemplare, fiind al doilea ca importanta in Marea Britanie dupa tabloidul The Sun.

“Din acest punct de vedere, in fermitatea ei de otel, ea aminteste de Margaret Thatcher”, considera The Daily Mail. Ceilalti patru candidati pentru conducerea Partidului Conservator sunt Michael Gove, Liam Fox, Stephen Crabb si Andrea Leadsom.

Gove, ministru al justitiei, a dat peste cap toate asteptarile joi, cand si-a anuntat candidatura, in pofida estimarilor ca el il va sustine pe aliatul sau din campania pro-Brexit, Boris Johnson. Sub titlul de prima pagina “Brexecuted”, tabloidul The Sun afirma ca Johnson, care dupa decizia socanta a lui Gove a anuntat ca nu va candida, a devenit intr-o saptamana “din eroul, zeroul Brexitului”.

Intr-un editorial, tabloidul i-a laudat atat pe May, cat si pe Gove. May “ar fi un formidabil premier”, estimeaza The Sun, adaugand ca performanta lui Gove in acelasi post i-ar putea convinge pe sceptici”. Lista celor cinci candidati va fi redusa la doi in urma unei succesiuni de voturi exprimate de catre parlamentarii conservatori, iar castigatorul va fi ales dintre ultimii doi ramasi in cursa de catre membrii de partid. Primul test va avea loc la 5 iulie, cand va fi eliminat candidatul cu cel mai redus sprijin, iar noul lider al Partidului Conservator va fi anuntat la 9 septembrie.

Vladimir Putin ii provoaca pe britanici sa mearga inainte cu BREXITUL

Presedintele rus se indoieste ca elita politica britanica va merge inainte cu Brexitul, relateaza The Telegraph. "Vom vedea cum sunt puse in practica principiile democratice" a spus presedintele rus dupa ce tabara Remain a militat in ultimele zile pentru posibilitatea ca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce reglementează retragerea unui stat din UE, sa nu fie activat.

Comisarul UE pentru Comert : Nu vor exista negocieri privind un acord comercial pana la finalizarea Brexit-ului

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comert, a sustinut joi ca Marea Britanie nu poate sa inceapa negocierea unor noi termeni cu privire la acordurile comerciale pe care le are cu blocul comunitar pana ce procesul de iesire a tarii din UE nu este finalizat, scrie BBC.

Slovacia preia presedintia UE intr-un moment de criza

Slovacia preia de la 1 iulie, pentru urmatoatele sase luni, presedintia rotativa a Uniunii Europene. Intre timp, premierul Robert Fico a sustinut ca UE trebuie sa redefineasca o serie de politici esuate, in special, in domeniul migratiei. Insa, agenda slovaca de a reforma politicile europene si piata unica ar putea sa fie eclipsata de negocierile generate de Brexit. ”Decizia cruciala cu privire la viitorul UE nu poate sa fie definita de decizii unilaterale luate de unul sau doua state membre, ori de catre statele fondatoare”, a sustinut premierul Fico, cu ocazia vizitei de joi la Bratislava a presedintelui CE, Jean-Claude Juncker. De asemenea, Fico a infruntat politica de migratie a UE si a refuzat sa faca parte din sistemul de relocare pe baza de cote, mergand atat de departe incat sa dea in judecata blocul comunitar la Curtea Europeana de Justitie.

Tot criza migratiei a jucat un rol crucial in referendumul britanic, iar imigratia cetatenilor europeni, in special a celor est-europeni, a fost retorica favorita a liderilor antieuropeni din tabara pro-Brexit. Insa, Fico si Juncker nu au mentionat referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE. Ca urmare a votului britanicilor, Londra va negocia noi acorduri comerciale cu blocul comunitar. Liderii UE au avertizat ca negocierile nu pot incepe pana ce premierul britanic nu declanseaza procedura de iesire prin invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Potrivit EUobserver, liderii slovaci preiau presedintia rotativa a UE cu o asa-numita ”agenda pozitiva” si cu o ambitie nemarginita de a schimba balansul de putere din blocul comunitar, de a oferi mai multa putere statelor membre in detrimentul birocratiei de la Bruxelles. De asemenea, Fico a explicat ca va cauta discutii constructive cu privire la politica europeana de migratie, ci nu va exploata teme care sa genereze chiar mai multa diviziune in interiorul blocului comunitar. ”Ne vom concentra pe o agenda pozitiva, nu pe subiecte care ne dezbina. Un numar mare de europeni nu sunt de acord cu actuala politica de migratie din UE”, a explicat premierul slovac.
In acest context, rolul Slovaciei va fi de a crea un forum pentru a permite statelor membre sa discute propunerile CE, fara ca acestea sa fie impuse in mod unilateral.

”Trebuie sa ne concentram pe un mecanism care functioneaza, nu pe cele care nu functioneaza”, a precizat Robert Fico, referindu-se la actualul sistem de relocare a migrantilor. In acest timp, un punct important pe agenda ”pozitiva” slovaca este organizarea unui summit european informal la Bratislava, acesta fiind primul summit din ultimii 16 ani care va avea loc in afara Bruxelles-ului. Liderii celor 27 de state membre vor discuta, in cadrul summitului european informal, despre viitorul blocului comunitar, in absenta reprezentantilor Marii Britanii. Respectivul summit este programat sa aiba loc la 16 septembrie, adica dupa stabilirea noului premier britanic, care are responsabilitatea de a invoca articolul 50 pentru iesirea tarii din UE. Robert Fico a sustinut ca slovacii au mari asteptari de la acest summit informal, intrucat intalnirea va lansa un proces in care toate cele 27 de state membre isi vor face vocea auzita.

”Decizii cruciale pentru viitorul UE nu pot fi luate de un grup restrans de state membre. Aceste decizii trebuie sa aiba sustinerea celor mai noi state membre. Este timpul sa recunoastem ca aceste state au o experienta unica in ceea ce priveste transformarea”, a explicat premierul slovac, facand referire la tranzitia economica si politica prin care au trecut statele europene dupa caderea comunismului. Anterior, liderii slovaci au transmis clar ca iti doresc sa ridice vizele de calatorie pentru georgieni si ucraineni, decizia s-a confruntat insa cu opozitia italienilor, germanilor si francezilor.

Seful de cabinet al lui Orban ar vota pentru iesirea din UE, dar Ungaria nu va organiza un referendum

Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi ca ar vota pentru iesirea tarii sale din Uniunea Europeana ori s-ar abtine de la vot daca Ungaria ar organiza vreodata un referendum pe aceasta tema, precizand insa ca guvernul de la Budapesta nu intentioneaza sa convoace o astfel de consultare, transmite Reuters Potrivit lui Janos Lazar, aceasta este opinia sa personala, nu a guvernului condus de Viktor Orban.

“Aceasta nu inseamna ca nu sunt un proeuropean, aceasta inseamna ca UE nu este echivalenta cu Europa (...) Uniunea Europeana de astazi nu este capabila sa apere si sa reprezinte valorile si interesele europene”, le-a declarat Lazar jurnalistilor intr-un briefing de presa. “Pentru a clarifica acest lucru, guvernul ungar nu intentioneaza sa includa subiectul pe agenda, nu are in plan sa initieze un astfel de referendum, pentru ca tara a organizat un referendum valid in 2004, cand a votat pentru a adera (la UE)”, a explicat Janos Lazar.


Potrivit MTI, oficialul ungar a insistat ca Budapesta isi propune sa ramana un aliat strategic al Marii Britanii, anuntand ca guvernul va infiinta un grup de lucru ce se va ocupa cu gestionarea consecintelor Brexit-ului. Lazar a subliniat, de asemenea, necesitatea protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor ungari care lucreaza in Marea Britanie, si a cerut intarirea cooperarii intre statele Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) pentru ca interesele acestor cetateni sa fie reprezentate mai eficient.

Seful de cabinet al premierul Orban a mai tinut sa sublinieze ca referendumul convocat pentru aceasta toamna cu privire la cote obligatorii de relocalizare de refugiati intre statele UE nu poate fi considerat drept un vot impotriva Uniunii Europene. Referendumul va oferi insa un exemplu excelent de consultare a opiniei publice asupra unei teme de mare importanta, a comentat Lazar.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Standard & Poor retrogradeaza ratingul Uniunii Europene dupa BREXIT. Coeziunea UE, pusa sub semnul intrebarii
Standard & Poor retrogradeaza ratingul Uniunii Europene dupa BREXIT. Coeziunea UE, pusa sub semnul intrebarii

Agentia de notatie Standard and Poor's (S&P) a retrogradat joi cu o treapta la AA ratingul aferent datoriei pe termen lung a Uniunii Europene.

BREXIT. Cine ar putea fi noul premier al Marii Britanii. Excentricul Boris Johnson a anuntat ca NU va candida
BREXIT. Cine ar putea fi noul premier al Marii Britanii. Excentricul Boris Johnson a anuntat ca NU va candida

BREXIT LIVE UPDATE. Votul pentru Brexit a declansat o furtuna politica la varful principalelor doua partide britanice, care trebuie sa isi aleaga noi lideri.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.