Supravietuitoare de pe Costa Concordia: "Capitanul e un imbecil si are atitudine de criminal"
Supravietuitorii naufragiului Costa Concordia si-au exprimat furia, sambata, inaintea unei audieri preliminari in procesul acestei drame, in timp ce presa italiana a publicat noi declaratii ale secundului.
Sute de persoane - supravietuitori, dar si avocati si experti - au fost acreditate pentru aceasta audiere cu usile inchise care s-a deschis sambata in teatrul orasului Grosseto din Toscana, transformat cu aceasta ocazie in tribunal.
Principalul protagonist al catastrofei soldate cu 32 de morti, comandantul Francesco Schettino nu s-a deplasat la audiere. Arestat la domiciliu si numit de presa "capitanul-las", el este "ingrijorat pentru siguranta sa", a explicat unul dintre avocatii sai.
"Este un imbecil si intr-o oarecare masura un criminal. Este de neconceput ca nu a declansat alarma. Este o atitudine criminala", a declarat o supravietuitoare a naufragiului, Francesca Bertaglia.
Noua angajati ai companiei Costa sunt urmariti pentru omucidere prin imprudenta, naufragiu si lipsa de comunicare cu autoritatile maritime. Capitanul este urmarit, in plus, pentru ca si-a abandonat nava in timp ce evacuarea pasagerilor era in desfasurare. "Eu il cunosteam pe Schettino, ca toti ceilalti pasageri de la bord. L-am vazut cum a plecat spre prora. Am vazut coborand prima salupa. Era insotit de patru membri ai echipajului", a marturisit in fata presei Giuseppe Grammatico, pasager si avocat.
Presa a publicat sambata noi marturii uluitoare facute de secundul lui Schettino, si el urmarit in acest dosar. "Capitanul nu voia sa recunoasca gravitatea situatiei. Nu a alertat autoritatile si le-a oferit indicatii gresite", a afirmat secundul Ciro Ambrosino in fata anchetatorilor, sustine Il Fatto Quotidiano. Potrivit Corriere della Sera, care citeaza alte declaratii de la interogatoriu, capitanul Schettino ar fi "ordonat echipajului sa spuna pazei de coasta ca totul este sub control".
Ambrosio sustine ca Schettino nu purta ochelari in momentul incidentului si nu inceta sa ii repete ca "nu vede foarte bine" tinerei moldovence care cinase cu el, Domnica Cemortan, si care a stat permanent alaturi de el.
Expertii vor sa se asigure ca "toate instrumentele de la bord functionau corect", in timp ce Schettino isi fondeaza partial apararea pe lipsa de fiabilitate a unor instrumente, a explicat pentru AFP Bruno Neri, profesor de electronica la universitatea din Pisa, prezent in calitate de expert.
Costa Concordia transporta 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turisti de 60 de nationalitati si 1.000 de membri ai echipajului, atunci cand a lovit o stanca. Naufragiul s-a soldat cu 32 de morti, dintre care 25 au fost gasiti iar alti sapte sunt inca disparuti.
Sursa: Mediafax
Etichete: naufragiu, procese, Costa Concordia, Francesco Schettino,
Dată publicare:
04-03-2012 16:19