"Suntem aproape sa etichetam o natie intreaga". Tiganii i-au infuriat pe parlamentarii finlandezi

Ultima actualizare: 28-10-2012 03:03

Tiganii romani care cersesc in Finlada au incins spiritele in parlamentul de la Helsinki. Un politician nationalist a cerut guvernului sa ia masuri urgente, pentru a-i goni de pe strazile marilor orase.

Parlamentarul s-a declarat indignat ca in ultimii ani tara a fost "invadata" de romi, care nu fac decat sa ceara de pomana si considera chiar ca Romania nu ar trebui sa intre in Schengen pana nu-si rezolva aceasta problema.

Astfel de scene, tot mai des intalnite in Helsinki si in alte mari orase finlandeze, l-au facut pe parlamentarul nationalist Jussi Halla-aho sa ceara raspicat rezolvarea problemei cersetorilor romani si bulgari. "Multi dintre ei sunt implicati in activitati de trafic de persoane si crima organizata", a fost unul dintre argumentele sale.

Ministrul de Interne a venit cu o posibila solutie, care a agitat spiritele..

Paivi Rasanen, ministru de interne: "Problema pe care trebuie sa o examinam este daca se impune interzicerea cersetoriei organizate."

Altcineva a sugerat ca problema sa fie transata la Bruxelles.

Silvia Modig, parlamentar: "Uniunea Europeana este cea care ar trebui sa rezolve problema."

Mai mult, parlamentarul care a iscat discutia a propus guvernului sa conditioneze sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen, de rezolvarea problemei cersetorilor.

Jussi Halla-aho, parlamentar: "Este responsabilitatea guvernului roman sa aiba grija de cetatenii sai. Am putea sa 'incurajam' Romania sa isi indeplineasca aceasta obligatie, atacand aderarea tarii la Schengen, atata timp cat continua problema cersetorilor romani din Finlanda."

Tonul sau l-a deranjat pe ministrul pentru Afaceri Europene, care a inchis dezbaterea.

Alexander Stubb, ministrul pentru Afaceri Europene: "Suntem foarte aproape sa etichetam o natie intreaga..."

In final, ministrul de interne a anuntat ca autoritatile vor stabili daca cersitul in forma organizata poate fi considerat sau nu o infractiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO