Reactia NATO la adresa Moscovei. 2% din PIB pentru inzestrarea armatei; militari si tehnica de razboi in statele din est

×
Codul embed a fost copiat

Decizie istorica luata vineri de liderii lumii reuniti in Tara Galilor. NATO a hotarat, sa trimita in perioada urmatoare militari si tehnica de razboi in statele din estul aliantei nord-atlantice printre care si Romania.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Basescu: Romania figureaza ca facand oferta pentru comandament, dar noi stim ca va fi

-►Rasmussen: Trebuie vazut unde anume vor fi amplasate noile instalatii ale NATO din est

Citește și
cover 2
Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

-►Rasmussen: Deciziile NATO transmit Rusiei ca suntem hotarati sa ne protejam eficient aliatii

-►Rasmussen: NATO mentine o prezenta continua aeriara, terestra, navala in est si comandament special

4.000 de soldati de elita vor fi "varful de lance", pregatiti sa ajunga oriunde in 24 de ore. "Prezenta continua pe pamant, in aer, si pe mare, a fortelor militare aliate, in estul Europei, este reactia NATO, la adresa Moscovei", a anuntat la finalul summitului, secretarul general al organizatiei. In ultima luna, Federatia Rusa si-a mobilizat trupe militare la granita cu Ucraina si ii ajuta pe separatistii pro-rusi din Donetk si Luhansk cu tehnica militara si profesionisti de razboi.

Fata in fata cu amenintarea unui posibil razboi la Rasarit, liderii lumii au decis sa reactioneze. Cu alte cuvinte, la granita de est a NATO, din care face parte si Romania, va fi suplimentat numarul soldatilor, dar si tehnica de lupta, astfel incat aliatii sa dispuna de o forta multinationala care sa raspunda unor eventuale amenintari.

Ba mai mult, in perioada urmatoare se va decide si locul in care se va stabili un comandament care sa controleze flancul estic al aliantei. Iar acesta poate fi amplasat in Polonia sau chiar in Romania si va coordona tehnica militara, planurile de aparare si operatiunile militare ale NATO. Toate aceste decizii au fost luate in contextul in care Rusia a devenit o amenintare pentru statele din zona.In ceea ce priveste tara noastra, NATO va trimite in Romania 200 de militari ai Aliantei, dar si avioane de lupta care sa asigure politia aeriana a frontierei.

Sorin Ducaru, asistentul secterarului general al NATO: "Nu este vorba despre unitati numerice de tip Ramstein in timpul Razboiului Rece, Doamne fereste! Dar este vorba despre prezenta atat timp cat este necesar."

De asemenea, in Marea Neagra vor ajunge nave militare ale statelor membre, care vor patrula in zona pentru a descuraja flota Federatiei Ruse. In Tara Galilor, NATO a decis si crearea unui comandament de aparare cibernetica a Ucrainei, tara noastra asumandu-si rolul de coordonator al acestei misiuni.

Analistii militari considera ca deciziile erau necesare, insa vor fi si costuri."E o decizie responsabila o decizie menita sa descurajeze Federatia Rusa, o decizie ferma se for face anumite cheltuieli dar in primul rand romania va suporta aceste cheltuieli. Sa stiti ca nici NATO nici UE nu e cruce rosie internationala sa vina cu ajutoare din toate statele membre", a explicat Decebal Ilina, analist militar.

De altfel, acest subiect a fost pe agenda liderilor lumii, care s-au obligat sa aloce 2% din PIB pentru inzestrarea armatei. "6,8 miliarde de lei a fost bugetul ministerului Apararii in 2014, mai mult decat in 2013. Iar pentru anul viitor, tendinta de crestere ar trebui sa se mentina. De altfel, toate cele 28 de state membre NATO s-au angajat, aici, la Newport, sa dea mai multi bani pentru aparare" a relatat Iuliana Garbacea, corespondent PROTV.

Romania a fost reprezentata la Summit de Traian Basescu. Presedintele a fost surprins in cateva fotografii discutand cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama, dar si cu Angela Markel, cancelarul Germaniei.

Ducaru: NATO a reafimat tinta de a investi in jur de 20% din bugetele de Aparare pentru echipamente

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat, vineri, ca in cadrul summit-ului s-a reafirmat o tinta importanta, aceea de a investi in jur de 20% din bugetele de Aparare pentru echipamente si capabilitati relevante care sunt legate si de implementarea planului de actiune adoptat
Intrebat despre implicarea financiara pentru tarile din planul de actiune rapida, asistentul secretarului general al NATO a precizat ca nu cunoaste detaliile specifice legate de implementarea acestui plan de actiune si ca discutia a fost purtata in termeni mai generali, mai strategici, politici.

Exista un angajament al statelor aliate de a creste investitiile in domeniul Apararii pentru acele state care sunt la acel nivel de 2%, sa nu il coboare si sa-l mentina”, a spus Ducaru, iar pentru cei care nu au acest nivel atins, sa-l creasca gradual, in functie si de situatiile economice si de depasirea situatiei de criza.

Ducaru a adaugat ca se doreste, astfel, ca la orizontul viitoarei decade sa atingem acele tinte, precizand ca NATO ”mai era o tinta importanta, si anume aceea de a investi in jur de 20% din bugetele de Aparare pentru echipamente, pentru capabilitati relevante care sunt legate si de implementarea acestui plan de actiune”.

”Acest 20% este o reafirmare a unei tinte care a mai fost inclusa printre obiectivele militare, dar care acum a primit atentie politica
”, a mai declarat oficialul NATO.

El a mai spus ca nu s-a estimat o investitie totala a aliatilor NATO in ceea ce priveste planul de actiune si ca aceasta va depinde de modul in care fiecare stat membru va reusi sa-si ajusteze investitiile astfel incat sa se ajunga la acele tinte.

Ducaru, despre un centru de comanda al NATO in Romania: Locatiile se vor afla la momentul potrivit

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat, vineri, intrebat daca Romania va gazdui unul dintre centrele de comanda ale NATO pentru interventie rapida, ca locatiile se vor afla la momentul potrivit, cand se va anunta oferta concreta a Romaniei.

Sorin Ducaru a fost intrebat daca unul dintre centrele de comanda pentru forta de interventie rapida, anuntate de secretarul general al NATO, Anders Fogg Rasmussen, se va afla in Romania, el precizand ca ”locatiile se vor afla la momentul potrivit, cand se va anunta oferta concreta a Romaniei”.
”Acest lucru nu il veti afla decat la responsabilii nationali romani, care vor face acest anunt”, a spus el.

Despre propunerea premierului britanic David Cameron ca centrul de comanda al acestei retele dedicate estului Europei sa fie in Polonia, Sorin Ducaru a precizat ca vor fi ”mai multe elemente de comanda regionala”.

”Cand se vor anunta concret, cu locatii, vom sti”, a spus el, precizand ca va urma o perioada foarte intensa de implementare a deciziilor luate prin acest Plan de actiune, inclusiv o reuniune a sefilor Apararii, in doua saptamani, in Lituania, si apoi o serie intreaga de reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic.

”Cred ca pana la sfarsitul anului si, in orice caz, pana la inceputul anului viitor, multe din aceste elemente vor trebui sa fie raportate ca nivel de implementare”, a aratat acesta.

Intrebat despre stationarea pe teritoriul Romaniei a unor trupe militare, Sorin Ducaru a precizat ca, potrivit logicii acestui plan de actiune pentru interventie rapida, el prevede o serie de elemente care tin de prepozitionarea unor echipamente necesare, de comanda, elemente care tin de o prezenta, pe termen mai lung.

”Dupa cum ati observat, nu se vorbeste despre prezente permanente, se vorbeste despre prezente ajustate numeric, potrivit. Este vorba despre prezenta pentru atat timp cat este necesar”, a continuat el.

De asemenea, intrebat ce presupune acest centru de comanda, care ar urma sa fie pe teritoriul Romaniei, Sorin Ducaru a raspuns: ”Acestea sunt aspecte care tin de expertiza militara, ca sa ma refer la modul generic. Exista un comandament suprem, exista comandamente regionale si subregionale si Romania intra in aceasta ecuatie. In momentul in care ai un element de comanda cu rol regional, sigur, esti punctul central de la care se porneste planificarea apararii, planificarea exercitiilor in timp de pace. Deci, pezenta intr-o structura de comanda a unei Aliante este un lucru extrem de important, cu atat mai mult intr-o perioada cand Alianta si-a redus structura de comanda, pentru a o face mai supla, mai eficace si flexibila”.

”A fi parte in acest element suplu, eficace si flexibil este ceva extraordinar de important”, a mai spus Ducaru, adaugand ca din Romania se pot planifica ”activitati care tin de la exercitii, operatiuni”.

NATO include Georgia, R.Moldova si Iordania in initiativa de consolidare a capacitatilor de aparare

Alianta Nord-Atlantica a decis includerea Georgiei, Republicii Moldova si Iordaniei in initiativa de consolidare a capacitatilor de aparare, a anuntat, vineri, la Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Am decis lansarea initiativei de consolidare a capacitatilor de aparare pentru a consolida angajamentul fata de statele partenere si a sustine planurile Aliantei pentru asigurarea stabilitatii", a declarat secretarul general al NATO, la finalul summitului de la Newport, din Marea Britanie.

Rasmuseen a adaugat ca initiativa are in vedere sprijinul NATO pentru aceste tari in vederea reformelor din domeniul apararii si securitatii.

In ceea ce priveste extinderea NATO, Anders Fogh Rasmussen a asigurat ca usile Aliantei raman deschise. "Usile NATO raman deschise, iar fiecare tara va fi evaluata dupa propriile merite. Nicio tara terta nu are drept de veto asupra extinderii NATO", a declarat Rasmussen.

El a adaugat ca liderii NATO au convenit asupra unui pachet de masuri pentru a impulsiona pregatirile Georgiei in vederea aderarii la NATO si lansarea unor discutii aprofundate cu privire la candidatura Muntenegrului, urmand ca, pana la sfarsitul anului 2015, sa existe o decizie in acest sens.

Secretarul general al NATO a reafirmat, de asemenea, disponibilitatea NATO de a oferi sprijin Libiei in privinta securitatii, atunci cand conditiile o vor permite. De asemenea, Rasmussen a declarat ca Alianta Nord-Atlantica este gata sa ajute Irakul, daca autoritatile de la Bagdad vor face o solicitare in acest sens.

Anders Fogh Rasmussen a mai anuntat ca pachetul de masuri adoptat la summitul de la Newport vizeaza 16 puncte prioritare si include consolidarea apararii cibernetice. "Atacurile cibernetice ameninta securitatea si stabilitatea statelor din spatiul euroatlantic. Apararea cibernetica face parte din sarcina principala de aparare colectiva a NATO", a mentionat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Rasmussen: NATO mentine o prezenta continua aeriara, terestra, navala in est si comandament special

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri ca nu a fost inca luata o decizie privind locul unde vor fi amplasate instalatiile de receptie in estul Europei, notand ca statele baltice, Polonia si Romania si-au exprimat intentia de a gazdui astfel de facilitati, relateaza Mediafax, citand AFP.

Rasmussen a anuntat ca NATO a aprobat, la summit-ul din Tara Galilor, un plan de raspuns rapid pentru a intari apararea colectiva a Aliantei si pentru a demonstra solidaritatea si determinarea aliatilor, potrivit Mediafax.

Secretarul general al NATO a mentionat ca in prezent mediul de securitate este foarte impredictibil - Rusia ataca Ucraina, in Orientul Mijlociu se manifesta violenta extrema, iar instabilitatea din Nordul Africii este in crestere.”In aceste vremuri tulburi, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a-si apara aliații, pe toate tipurile de amenintari”, a continuat Rasmussen. ”Am facut deja pasi imediati pentru a mari apararea noastra. Astazi, am decis ca vom mentine o prezenta continua si activitati in aer, pe teren si pe mare, in partea estica a Aliantei, prin rotatie”, a anuntat Rassmusen.

Acesta a mai spus ca NATO vrea crearea unei forte rapide de interventie, formata din mii de militari care pot interveni in cateva zile in orice zona, "pentru a sustine aliatii". Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezinta un mesaj, si anume ca NATO isi protejeaza toti aliatii, in orice moment.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezinta un mesaj si catre cei care ataca orice tara membra a Aliantei: "Daca va ganditi sa atacati un singur membru, veti suporta riposta intregii Aliante". El a mai spus ca in contextul in care Rusia ataca Ucraina, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a lua masurile pentru a proteja aliatii.

Rasmussen: Deciziile NATO transmit Rusiei ca suntem hotarati sa ne protejam eficient aliatii

Deciziile luate de NATO astazi transmit un mesaj foarte clar Rusiei, a declarat, vineri, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, care a adaugat ca Alianta este hotarata ca isi protejeze eficient membrii, subliniind prezenta mai vizibila pe flancul estic.

”Cred ca deciziile pe care le-am luat azi de a pregati un plan de actiune rapida transmit un mesaj foarte clar Rusiei”, a afirmat Rasmussen.

”Suntem hotarati sa intreprindem toti pasii necesari pentru a ne ptoteja in mod eficient aliatii”, a continuat secretarul general al NATO, el subliniind in acest context prezenta mai vizibila in flancul estic.

Cred ca toate acestea transmit un mesaj foarte clar Moscovei”, a intarit Andres Fogh Rasmussen.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat, vineri, ca NATO a aprobat mentinerea unei prezente continue aeriene, terestre si navale in partea estica a Aliantei, unde va exista un comandament special. El a anuntat, de asemenea, crearea unei forte rapide de interventie a NATO, formata din mii de militari care pot interveni in cateva zile in orice zona, "pentru a sustine aliatii".

Traian Basescu, despre disputa NATO - Rusia

NATO si Rusia nu pot merge atat de departe incat sa transforme disputa intr-un razboi rece și apoi intr-un dezastru care ar insemna un razboi fierbinte, a declarat presedintelui Traian Basescu pentru postul de radio BBC4.

Seful statului a vorbit la BBC4 despre pericolul pe care il reprezinta Rusia la flancul estic al Aliantei Nord Atlantice. Presedintele Romaniei a explicat ca din acest motiv a cerut sporirea numarului de avioane militare in tara noastra.

Dumnezeule, nu! Nu pot sa cred ca Rusia si tarile NATO pot merge atat de departe incat sa transforme aceasta disputa intr-un Razboi Rece si, dintr-un Razboi Rece, intr-un dezastru care inseamna un razboi fierbinte. Acesta a fost principalul motiv pentru care noi am aprobat operatiunile avioanelor de lupta ale NATO si face parte din ideea noastra ca flancul estic al Aliantei trebuie consolidat din punct de vedere militar, pentru ca tarile noastre se afla sub presiunea Federatiei Ruse, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru a-l descuraja pe domnul Putin sa se uite la tari precum cele baltice, Polonia, Romania, Bulgaria”, a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca nimeni nu vrea sa impinga lucrurile pana la inceperea unui razboi rece. ”Nimeni nu vrea sa impinga lucrurile pana la etapa inceperii unui Razboi Rece, dar este clar ca, din cauza atitudinii Rusiei fata de Ucraina si nu numai, pentru ca in jurul Marii Negre avem un numar mare de conflicte inghetate. Toate aceste conflicte au un singur buton, sau cu alte cuvinte sunt controlate de la Moscova. Din acest motiv, pentru noi este foarte important sa-i transmitem un mesaj clar domnului Putin, potrivit caruia tarile NATO nu accepta niciun pas inainte dupa evenimentele din Ucraina. In acelasi timp, tarile NATO ii cer domnului Putin sa respecte regulamentele internationale si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a precizat președintele Traian Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza o inregistrare Digi 24.

Traian Basescu a avut discutii cu liderii mondiali

Președintele Traian Basescu a avut, vineri dimineața, intr-un cadru informal, in marja summit-ului NATO, discuții cu președintele SUA, Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic David Cameron.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, vineri, in cea de-a doua zi a Summit-ului NATO din Tara Galilor, alaturi de alti lideri importanti ai Aliantei, la parada aeriana de avioane militare, la care au participat noua tari, potrivit Mediafax.

Avioanele au survolat Golful Cardiff incepand cu ora locala 08.30 (10.30 ora Romaniei), timp de 15 minute, presedintele Romaniei, Traian Basescu, asistand la eveniment, alaturi de presedintele Statelor Unite ale Americii, dar si de cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Francois Hollande, premierul britanic James Cameron, precum și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Pe parcursul evenimentului, Traian Basescu a stat langa Barack Obama. Dupa ce au plecat de la ceremonie, Basescu și Obama au avut o discuție.

De asemenea, Basescu a discutat cu Merkel și Cameron, potrivit fotografiilor postate pe pagina de Facebook ”Alaturi de președintele nostru”. In cea de-a doua zi a Summit-ului, președintele Basescu participa la sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sef de stat si/sau guvern. Seful statului va susține o declarație de presa in jurul orei 14.30 (ora Romaniei), iar la ora 15.00 (ora Romaniei) are loc sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sefi de stat si/sau de guvern.

A doua zi a summit-ului NATO din Tara Galilor

La sfarsitul primei zile de lucrari a summitului NATO din Tara Galilor, secretarul general al Aliantei a condamnat in termeni duri influenta destabilizatoate a Rusiei in Ucraina.

Tarile membre au asigurat Ucraina de sprijinul lor, dar ajutorul concret se va limita la pregatirea armatei si fortelor de securitate ale Kievului.

Lucrarile continua vineri, cand ar putea veni si anunturile care intereseaza direct Romania, cum ar fi infiintarea pe teritoriul nostru a unui comandament capabil sa coordoneze trupe straine de interventie.

Joi seara, dupa incheierea lucrarilor, Printul Charles a dat o receptie la Celtic Manor. Liderii straini au stat cuminti la rand, in timp ce Printul s-a intretinut cate un minut cu fiecare dintre oaspeti. Petrecerea a fost data in egala masura in cinstea liderilor si pentru promovarea Tarii Galilor. Barack Obama i-a facut pe plac, spunand ca toata lumea ar trebui sa viziteze Tara Galilor.

Ceva mai tarziu, la lumina lunii si acompaniati de o orchestra militara, liderii au luat cina la castelul Cardiff. Dupa cina, in timp ce se indreptau spre fotografia de grup, Barack Obama i-a pus mana pe umar prieteneste lui Traian Basescu si au schimbat cateva cuvinte.

Lucrarile summitului au debutat solemn, cu o ceremonie in onoarea soldatilor NATO cazuti in Afganistan si alte teatre de operatiuni. Invitatul vedeta al reuniunii a fost presedintele Ucrainei, Petro Porosenko. Acesta a fost anuntat personal de Francois Hollande ca Franta suspenda livrarea navelor de razboi Mistral catre Rusia pana la incetarea ostilitatilor. De altfel, aliatii au avut un mesaj ferm la adresa Moscovei.

''Rusia trebuie sa-si inceteze agresiunile impotriva Ucrainei, sa-si retraga miile de soldati din Ucraina si regiunile de granita. Cerem Rusiei sa renunte la anexarea ilegala si ilegitima a Crimeei, pe care nu recunoastem nici acum, nici pe viitor'', a spus Anders Fogh Rasmussen, secretar general NATO.

Statele Unite si UE au anuntat ca pregatesc noi sanctiuni fata de Rusia, pe care o acuza ca n-a facut niciun pas pentru solutionarea crizei din Ucrainei. Analistii exclud insa orice interventie NATO in sprijinul Ucrainei.

"NATO nu va ajuta direct Ucraina militar in niciun caz. Poate va ajuta la antrenarea fortelor armate si de securitate, dar cam atat'', a spus Judy Dempsey, analist de politica externa.

Confirmand aceste previziuni, NATO a anuntat un program de asistenta in valoare de 15 milioane de euro pentru reformarea armatei ucrainene.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari

Anuntarea miercuri a unui armistitiu in estul Ucrainei intervine intr-un moment oportun atat pentru Kiev, cat si pentru Moscova, armata ucraineana fiind incapabila sa inabuse rebeliunea prorusa, in timp ce Rusia cauta sa evite noi sanctiuni occidentale.

Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu
Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu

La summitul NATO din Tara Galilor ar putea fi luate decizii istorice pentru Romania cum ar fi infiintarea unui comandament capabil sa coordoneze trupe straine de interventie care sa stationeze la noi.

Franta a cedat presiunilor facute de aliatii din NATO. Livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia a fost suspendata
Franta a cedat presiunilor facute de aliatii din NATO. Livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia a fost suspendata

Supusa unei puternice presiuni de catre aliati din cadrul NATO, Franta a anuntat miercuri seara suspendarea livrarii prevazute in octombrie a primei nave de razboi de tip Mistral pe care a vandut-o Rusiei.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.