Traian Basescu, dupa Summitul NATO: "Libertatea NU E GRATIS. Vom avea comandament NATO in Romania"

Traian Basescu, NATO, Tara Galilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Summitul NATO, ca Marea Neagra este evidentiata in documentele reuniunii ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euroatlantica, aceasta fiind un obiectiv al Romaniei care a fost atins.

SINTEZA DECLARATIILOR FACUTE DE TRAIAN BASESCU

- A fost un summit extrem de important, care a prefigurat noile misiuni ale aliantei de dupa misiunile din Afganistan.

- Evenimentele din ultimele luni au creat conditii ca NATO sa se manifeste in primul rand ca o organizatie care isi exercita misiunea fundamantala de a apara propriii membri.

- Foarte multi au pus sub semnul intrebarii legatura transatlantica, inainte de summit. Summitul a demonstrat ca nu exista sef de stat sau de guvern care sa nu fi inteles misiunea fundamentala a NATO.

Citește și
SUMMIT NATO
Reactia NATO la adresa Moscovei. 2% din PIB pentru inzestrarea armatei; militari si tehnica de razboi in statele din est
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- As spune ca e un summit al solidaritatii, care a revitalizat organizatia si care da un semnal extrem de puternic ca la orice risc, cat de mic, in legatura cu membrii aliantei, toata organizatia e gata sa functioneze, sa-si indeplineasca misiunea fundamentala.

- Mai este un mesaj, dincolo de cel de solidaritate, cel ca libertatea nu e gratis si asta trebuie sa inteleaga toti demagogii, indiferent unde se afla in interiorul acestei organizatii.

- In ce ne priveste, am avut un set de obiective si o spun fara nicio retinere, toate au fost atinse.

- A fost o munca inter-institutionala relativ indelungata, lansata odata cu hotararea CSAT din 2013 prin care Romania cerea NATO realizarea planurilor de contingenta, moment de la care s-a inceput o munca in care a fost implicat Ministerul Apararii, Externele, presedintia, ca lider al problematicii de securitate, structurile de informatii etc iar obiectivele au fost dezvoltate pe masura evolutiilor din Ucraina, depasind cu mult obiectivele noastre finale obiectivul initial, planul de contingenta.

- Toate obiectivele au fost atinse. Multumesc ambasadorului Stoian, care nu e cu nimic mai prejos decat predecesorul sau, ambasadorul Ducaru.

- Summitul a adoptat 20 de documente, din care 5 sunt publice si 15 nu. Unele afirmatii va trebui sa le credeti si sa nu le cercetati.

- Structurile militare trebuie sa puna in aplicare deciziile politice
Cele cinci documente publice sunt comunicatul summitului, declaratia privind relatia Transatlantica, care arata angajamentul SUA pentru Europa si reciproc. Aceasta declaratie stabileste si obligatia statelor de a reveni la finantarea cheltuielilor de aparare cu 2% din buget si 20% din acest buget pentru echipamente
Exista declaratia comuna NATO - Ucraina, declaratia privind Afganistanul si declaratia privind fortele armate. Practic aceasta arata solidaritate fata de cei care au cazut la datorie pe campurile de lupta, recunostinta catre familiile lor.

- Imi voi axa declaratia strict pe obiectivele Romaniei si modul in care se regasesc in documentele summitului.

- Intentionez ca saptamana viitoare, in colaborare cu MAE, sa deschidem dezbateri pentru corecta interpretare a intregii declaratii a summitului.

Obiectivele Romaniei la summit, atinse

- Adoptarea planului de actiune (RAP), prin acest document s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la granita de est, inclusiv pe teritoriul Romaniei.

- Foarte multi au vorbit de noi baze militare. Romania are doua baze militare romano-americane, la Kogalniceanu si Deveselu. Planul de actiune mareste prezenta militara alternativa si continua pe teritoriul Romaniei.

- Avem acum pe teritoriu acum circa 1.400 militari americani, din care 600 sunt puscasi marini de elita. Aceste trupe vor creste in functie de situatie.

- Vom avea o structura de comandament NATO. In documentele nedestinate publicului Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament de dimensiuni acceptabile.

- Avem toata infrastructura gata. Romania figureaza ca facand oferta dar noi stim ca unul din comandamente va fi in Romania.

- Cu SUA, bilateral e o oferta directa a SUA facuta de Obama, crearea unui centru de antremanet si exercitii navale la Marea Neagra, impreuna cu flota Romaniei si Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militara a SUA, chiar azi a intrat un distrugator in port la Constanta.

- Extrem de important pentru noi e ca Marea Neagra e evidentiata in documentele summitului cu o dimensiune importanta a securitatii euro-atlantice ca urmare a evenimentelor din ultima perioada din Ucraina. Marea Neagra e recunoscuta in documente ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euro-atlantica. In sustinerea atingerii acestui obiectiv am argumentat cu arcul de conflicte inghetate din jurul Marii. Acum, inca unul urmeaza sa inghete, depinde ce dimensiune va avea Transnistria Ucraineana.
- Argumentul nostru a fost ca aceste conflicte pot fi activate pe rand sau toate odata. Prin activarea acestor conflicte sunt afectate chiar state partenere, fie ca e Georgia, Moldova, Ucraina Azerbaidjan sau Armenia.

- In declaratie veti gasi afirmatiile cu privire la faptul ca programul de amplasare a elementelor scutului antiracheta se deruleaza in parametrii planificati si ca in 2015 baza de la Deveselu va fi functionala si va contribui la securitatea spatiului aliat.

- Exista si un lucru care nu o sa ii placa premierului, angajamentul aliatilor de a se ajunge la 2% din PIB, ne place sau nu ne place, libertatea nu e gratis.

- S-a pus accent in declaratie si in documentele nepublice pe siguranta cibernetica.

- Romania a facut oferta sa fie netiune cadru pentru un fond mutual din care sa se alimenteze programe pentru siguranta cibernetica a Ucrainei. Romania va fi natiune cadru pe acest program. Sunt pratru programe la nivel NATO, unul il preia Romania.

- Acestea au fost obiectivele noastre, pe acestea le-am atins.

- Am trecut ca presedinte si prin criza economica, am trecut tara prin criza cu costurile care au fost, acum suntem sau avem in preajma o criza de securitate si cred ca prin ceea ce impreuna cu institutiile cu responsabilitati am reusit sa punem Romania in zona de siguranta, am convingerea ca declaratia summitului va face pe oricine sa se gandeasca de zece ori daca i-ar place sa aiba intalnire cu NATO prin flancul de est al Organizatiei.

- Romania s-a angajat sa participe la operatiunea Resolute Suport pentru Afganistan cu 220 militari, 200 instructori si 20 politie militara.

- Am primit solicitari sa preluam si paza a doua aeroporturi, Kandahar si Kabul, inca nu avem o hotarare CSAT discutam acasa si vedem daca ne putem asuma preluarea pazei pentru un aeroport, ar insemna dislocarea a circa 400 militari.

- Atat timp cat probabil mii de militari ai NATO se vor roti pe teritoriul Romaniei pentru a-i garanta securitatea, Romania poate avea o abordare pozitiva macar fata de unul din cele doua aeroporturi, vom vedea, vom vedea si care sunt costurile.

- Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta si daca cineva s-ar gandi sa o apropie de situatia de nesiguranta ar exista o reactie naprasnica a organizatiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Cred ca vrea sa vanda inghetata". Concluzia unui pusti din Tara Galilor, dupa ce Barack Obama i-a vizitat scoala

"Cred ca vrea sa vanda inghetata", a conchis un elev despre presedintele american Barack Obama, care a vizitat o scoala din Tara Galilor impreuna cu premierul britanic David Cameron, inaintea summitului NATO de la Newport, scrie Daily Mail.

Reactia NATO la adresa Moscovei. 2% din PIB pentru inzestrarea armatei; militari si tehnica de razboi in statele din est
Reactia NATO la adresa Moscovei. 2% din PIB pentru inzestrarea armatei; militari si tehnica de razboi in statele din est

Decizie istorica luata vineri de liderii lumii reuniti in Tara Galilor. NATO a hotarat, sa trimita in perioada urmatoare militari si tehnica de razboi in statele din estul aliantei nord-atlantice printre care si Romania.

Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu
Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu

La summitul NATO din Tara Galilor ar putea fi luate decizii istorice pentru Romania cum ar fi infiintarea unui comandament capabil sa coordoneze trupe straine de interventie care sa stationeze la noi.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.