Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu

×
Codul embed a fost copiat

La summitul NATO din Tara Galilor ar putea fi luate decizii istorice pentru Romania cum ar fi infiintarea unui comandament capabil sa coordoneze trupe straine de interventie care sa stationeze la noi.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Presedintele ucrainean a anuntat ca un plan de armistitiu va fi semnat vineri, la Minsk

-►Franta: Nava Mistral va fi livrata Rusiei in cazul unui armistitiu si al unui acord politic in Ucraina

Citește și
Cover Ucraina
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari
Cele 14 cuvinte scrise de Cristian Tudor Popescu, imediat după ce Călin Georgescu a ajuns pe primul loc în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

-►Explozii in zona portului Mariupol. Liderii separatisti, pregatiti sa ordone incetarea focului

In plus, oficialii romani au cerut patru avioane NATO si nave ale Aliantei in Marea Neagra, in contextul conflictului din Ucraina. Romania ar putea castiga astfel o importanta fara precedent in cadrul NATO. Oficialii nostri s-au dus la summitul NATO cu cereri foarte clare din partea Romaniei in conditiile in care presedintele Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de prezenta flotei rusesti in Marea Neagra.

In discutiile cu partenerii NATO Romania va incerca sa obtina promisiunea unui comandament NATO pe teritoriul tarii eventual la Kogalniceanu. Asta ar insemna ca militarii NATO vor coordona din acest comandament actiunea unor trupe de interventie rapida in caz de pericol atat in Romania cat si in statele vecine. Tot din acest comandament ar trebui coordonate si cel putin patru avioane NATO care vor asigura politia aeriana. In plus oficialii de la Bucuresti vor milita si pentru o prezenta permanenta a navelor NATO in Marea Neagra.

Cu avioane NATO pe aeroporturile din tara noastra, cu o flota in Marea Neagra si un comandament NATO permanent, Romania ar putea deveni statul cu cei mai multi militari straini, in special americani, dislocati pe teritoriul sau.

Specialistii in relatii internationale considera ca astfel, tara noastra ar capata o importanta strategica fara precedent in cadrul Aliantei.  "Romania la Marea Neagra acum devine un stat care are cel putin doua avantaje. Este pozitionat strategic si doi activitatea NATO in Marea Neagra ii confera si o importanta geo economica. Pentru viitorul Romaniei e de bun augur daca va fi capabila sa fructifice aceasta sansa" a declarat Dan Dungaciu, specialist in Relatii Internationale.

Toate aceste masuri presupun insa si investitii serioase, de aceea NATO le va cere statelor membre sa aloce mai multi bani pentru aparare. "Vom stopa tendinta de reducere a bugetelor pentru aparare. Vom discuta ce pot face aliatii luati in parte si NATO in ansamblu pentru a contracara amenintarile" a spus Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO

Hollande: Nava Mistral, livrata Rusiei in cazul unui armistitiu si acord politic in Ucraina

Franta va livra o nava de tip Mistral Rusiei, cu conditia ca in estul Ucrainei sa fie instaurat un armistitiu si ca la criza sa fie gasita o "solutie politica", a declarat joi presedintele francez François Hollande la Newport, in Marea Britanie."Care sunt conditiile? Un armistitiu si o solutie politica. Astazi (joi), aceste conditii nu sunt intrunite. Cum as putea sa livrez o nava care poate sa fie maine o nava de razboi, odata ce in Ucraina este criza?", a spus François Hollande dupa ce s-a intalnit cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Presedintele ucrainean a anuntat ca un plan de armistitiu va fi semnat vineri, la Minsk

In timp ce aproximativ 60 de sefi de stat si de guvern participau la fotografia de grup la pranz, pentru un summit menit sa trimita un mesaj de fermitate Rusiei, replica Moscovei nu a intarziat sa apara.

Statele Unite sustin "partea favorabila razboiului" in Ucraina, a afirmat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, denuntand "o izbucnire a retoricii antiruse" in contextul crizei ucrainene. La randul sau, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a calificat pe Twitter NATO drept "fiica isterica a Razboiului Rece".

In acest context de escaladare a declaratiilor, presedintele ucrainean Petro Porosenko, invitat la summitul NATO, a dat asigurari ca un plan pentru un armistitiu in estul separatist al Ucrainei urmeaza sa fie semnat vineri, la Minsk. "Maine, la Minsk, urmeaza sa fie semnat un document care prevede etapele implementarii unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistitiu", a declarat Porosenko joi, cu ocazia summitului NATO.

Grupul de contact, format din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri in capitala belarusa, la care vor participa si rebelii prorusi din estul Ucrainei.

Porosenko a afirmat de asemenea ca NATO ii sustine pe membrii sai care sunt pregatiti sa furnizeze asistenta militara Ucrainei. El a discutat cu liderii american, britanic, francez, german si italian, chiar inainte de deschiderea summitului. "Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia sustin integritatea teritoriala a Ucrainei. Impreuna, suntem puternici", a scris presedintele ucrainean pe pagina sa de Facebook, dupa reuniune.

Liderii au evocat situatia din estul tarii si planul de reglementare propus miercuri de presedintele rus, Vladimir Putin.Acest plan cu sapte puncte a fost deja descris de premierul ucrainean Arseni Iateniuk drept "praf in ochi destinat comunitatii internationale". Cele 28 de state membre ale Aliantei intentioneaza sa accentueze presiunile asupra Moscovei, acuzata ca intretine si participa la razboiul din estul Ucrainei.

O decizie emblematica a acestor presiuni este anuntul de miercuri privind decizia Frantei de a suspenda livrarea unei nave de razboi Mistral catre Rusia. Pe de alta parte, Uniunea Europeana ar putea anunta vineri noi sanctiuni impotriva Rusiei. Porosenko va avea de asemenea mai multe intalniri bilaterale in cursul zilei, in special cu presedintele francez Francois Hollande.

Joi dupa-amiaza, reuniunea comisiei NATO-Ucraina va fi ocazia pentru cei 28 de lideri ai Aliantei sa-si afirme solidaritatea cu Kievul. Pe teren, numeroase explozii s-au auzit in zona portului strategic ucrainean Mariupol, de la malul Marii Azov.

"Acest summit al NATO este unul dintre cele mai importante din istoria Aliantei
", a declarat Rasmussen la sosirea sa la Newport, mentionand Ucraina, dar si celalalt mare dosar, amenintarea reprezentata de gruparea Statul Islamic, responsabila de numeroase atrocitati in Siria si Irak si care a revendicat decapitarea a doi jurnalisti americani.

"Comunitatea internationala are obligatia de a stopa progresul Statului Islamic", o organizatie ultraradicala care incearca sa infiinteze un califat in zona dintre Irak si Siria, a declarat Rasmussen. Lupta impotriva gruparii Statul Islamic urmeaza sa fie in centrul discutiilor la dineul sefilor de stat, joi seara. Subiectul va fi de asemenea abordat la reuniunile organizate pe marginea summitului, in conditiile in care Washingtonul incearca sa construiasca o coalitie impotriva gruparii. Londra nu exclude participarea la raiduri aeriene americane in Irak, in conditiile in care un cetatean britanic luat ostatic de gruparea Statul Islamic este amenintat cu executia.

Presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron si-au reafirmat "determinarea de a infrunta" aceasta organizatie, intr-un editorial publicat joi de cotidianul The Times.

Presedintele Ucrainei s-a intalnit cu liderii mondiali la summitul NATO din Tara Galilor. Care este planul militar de actiune

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si liderii american, britanic, francez, german si italian s-au intalnit joi la Newport, in Marea Britanie, inainte de deschiderea oficiala a summitului NATO.

Porosenko urma sa ii informeze pe liderii occidentali despre situatia din estul Ucrainei si sa discute cu ei despre planul de reglementare a crizei, propus miercuri de presedintele rus, Vladimir Putin, potrivit unor surse diplomatice, relateaza AFP, conform Mediafax.

Presedintele ucrainean s-a asezat intre omologii sai american, Barack Obama, si francez, Francois Hollande, potrivit jurnalistilor prezenti. In jurul mesei erau de asemenea prezenti cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, David Cameron, si presedintele Consiliului italian, Matteo Renzi. Criza din Ucraina, care a provocat cele mai grave tensiuni intre occidentali si rusi de la sfarsitul Razboiului Rece, va fi in centrul summitului NATO, care trebuie sa-si reafirme sprijinul pentru presedintele Porosenko si sa accentueze presiunile asupra Moscovei, acuzata de agresiune militara in Ucraina.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri un plan de reglementare a conflictului in sapte puncte, care a fost descris de premierul ucrainean Arseni Iateniuk drept "praf in ochi cu destinatia comunitatii internationale".

Liderii NATO se intalnesc la summitul NATO din Marea Britanie

Liderii NATO se reunesc joi la Newport, in Tara Galilor, pe fondul tensiunilor fara precedent cu Rusia - acuzata ca alimenteaza conflictul din Ucraina. Principalul subiect pe agenda va fi crearea unei forte de reactie rapida a NATO, capabila sa se mobilizeze in cateva zile, la nevoie.

Inaintea ceremoniei de deschidere, presedintele ucrainean Petro Porosenko il va intalni pe Barack Obama, dar si pe liderii Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Italiei. Discutiile se vor axa, cel mai probabil, pe detaliile unui armistitiu, care ar urma sa fie pus la punct vineri intre rebeli si reprezentantii Ucrainei. In centrul discutiilor din Tara Galilor se va afla planul pentru crearea unei forte de reactie rapida, gata in cateva zile sa sa raspunda unei agresiuni.

"Este vorba de o recalibrare mentala si fizica. Din discutii nu vor lipsi apelurile pentru cresterea cheltuielilor in domeniul apararii, dar si pe ce anume ar trebuie sa fie cheltuiti acesti bani", spune corespondentul CNN Nic Robertson.

"Nu sunt alocati suficienti bani pentru achizitionarea de echipament modern", considera expertul Robin Niblett.

O forta de reactie rapida nu este singurul lucru care risca sa tensioneze relatia cu Moscova. NATO a anuntat exercitii militare in vestul Ucrainei, care vor include sute de soldati din toate tarile membre.

In timp ce NATO incearca sa isi puna la punct forta de reactie, Moscova a aflat ca nu mai primeste prima nava de razboi de tip Mistral, pe care francezii o construisera ca parte a unui acord semnat in 2011. Nava de asalt, ce poate transporta 16 elicoptere, soldati si blindate, ar fi trebuit sa fie livrata luna viitoare. Decizia Parisului, un raspuns la presiunile aliatilor din NATO, nu este o "tragedie" pentru modernizarea fortelor navale ruse, a dat asigurari un oficial din ministerul rus al Apararii.

In Tara Galilor va ajunge si presedintele ucrainean, pentru a le prezenta aliatilor europeni detaliile discutiilor pentru un acord de incetare a focului in Estul tarii. Inca nu este clar daca intelegerea va tine cont de planul de pace in sapte puncte, anuntat miercuri de Vladimir Putin si care prevede, printre altele:

"Oprirea ofensivei armate in Donetk si Lugansk. Retragerea tuturor fortelor armate pana in zone de unde bombardamentele si tirurile de artilerie nu pot atinge spatii populate", a spus Vladimir Putin.

In practica, asta inseamna pierderea unor teritorii pe care soldatii ucraineni reusisera sa le cucereasca in ultimele saptamani, dar si consolidarea controlului separatistilor in Donetk si Lugansk.

In aceste conditii, nu este de mirare ca premierul ucrainean a catalogat propunerile drept "praf in ochii" europenilor care pregatesc saptamana aceasta noi sanctiuni.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Criza in Ucraina. SUA acuza Rusia ca a comasat 10.000 de militari la granita.
Criza in Ucraina. SUA acuza Rusia ca a comasat 10.000 de militari la granita."Potentialul lor de distrugere e fara precedent"

4 septembrie 2014. Rusia a comasat la frontiera cu Ucraina trupe si material "mult mai puternice decat tot ceea ce am vazut" de la inceputul crizei intre Kiev si separatistii prorusi, a denuntat joi Pentagonul.

Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari

Anuntarea miercuri a unui armistitiu in estul Ucrainei intervine intr-un moment oportun atat pentru Kiev, cat si pentru Moscova, armata ucraineana fiind incapabila sa inabuse rebeliunea prorusa, in timp ce Rusia cauta sa evite noi sanctiuni occidentale.

Franta a cedat presiunilor facute de aliatii din NATO. Livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia a fost suspendata
Franta a cedat presiunilor facute de aliatii din NATO. Livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia a fost suspendata

Supusa unei puternice presiuni de catre aliati din cadrul NATO, Franta a anuntat miercuri seara suspendarea livrarii prevazute in octombrie a primei nave de razboi de tip Mistral pe care a vandut-o Rusiei.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Ne ingrijoreaza forta deosebita a flotei Rusiei din Marea Neagra". Hotararile adoptate in sedinta CSAT

Aeronave de lupta si 200 de militari NATO vor stationa in Romania, in perioada urmatoare. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in contextul crizei din Ucraina.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii România: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii România: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale, fiind urmat de Marcel Ciolacu (19,22%) şi Elena Lasconi (19,14%).  

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza

Ultranaţionalistul Călin Georgescu, „venit de nicăieri”, îi devansează în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu şi pe liberala Elena Lasconi, scrie POLITICO.

 

Nicolae Ciucă, după rezultatele provizorii: Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm toată echipa de conducere a PNL
Nicolae Ciucă, după rezultatele provizorii: Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm toată echipa de conducere a PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a declarat că rezultatul obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale este un "eşec" care trebuie asumat de el şi de întreaga echipă de conducere a partidului.