Franta a cedat presiunilor facute de aliatii din NATO. Livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia a fost suspendata

Dată publicare: 04-09-2014 08:03
Dată actualizare: 07-09-2014 06:52


Nava de razboi de tip Mistral

Supusa unei puternice presiuni de catre aliati din cadrul NATO, Franta a anuntat miercuri seara suspendarea livrarii prevazute in octombrie a primei nave de razboi de tip Mistral pe care a vandut-o Rusiei.

"In pofida perspectivei unui armistitiu care ramane sa fie confirmat si pus in aplicare", aceste conditii "nu sunt reunite pana in prezent", a anuntat presedintia intr-un comunicat.

Autoritatile franceze - supuse unor presiuni puternice, mai ales din partea Statelor Unite si Marii Britanii, au afirmat pana in prezent ca nava va fi livrata Moscovei in aceasta toamna, potrivit prevederilor contractului. Si totusi, miercuri seara s-a produs schimbarea.

Conditiile ca Franta sa autorizeze livrarea - in octombrie - a primei nave de razboi de tip Mistral catre Rusia "nu sunt intrunite pana in prezent", a anuntat presedintia franceza, evocand criza din Ucraina.

Franta a "inteles presiunea comunitatii internationale", in plina criza ucraineana, si a decis sa suspende "pana in noiembrie" livrarea primei nave de razboi de tip Mistral Rusiei, a anuntat o sursa diplomatica franceza. "Decizia a fost luata la inceputul saptamanii. Contractul este suspendat pana in noiembrie. Aceasta este data la care vom vedea daca exista consecinte financiare", a precizat aceasta sursa, adaugand ca acestea "ne-ar putea costa un miliard de euro". "Ni se reprosa ca vrem sa le livram, nu ni se poate reprosa ca nu vrem sa le livram", a mai declarat aceasta sursa diplomatica.

Aceasta decizie nu reprezinta o tragedie pentru Moscova, a dat asigurari miercuri Ministerul rus al Apararii. "Refuzul acestui contract nu va fi o tragedie, pentru noi, in planul reinarmarii", a declarat Iuri Borisov, un adjunct al ministrului rus al Apararii, pentru agentia oficiala Itar-Tass. Acest lucru, "in pofida faptului ca este, in mod evident, neplacut si creeaza unele tensiuni in relatiile cu colegii nostri francezi", a adaugat el.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO