Summit-ul de la Bruxelles ii poate atinge la portofel pe romani. Subiectele de pe masa Uniunii
Dincolo de disputele de la Bucuresti, la summitul care se va derula joi si vineri la Bruxelles se vor dezbate lucruri extrem de importante pentru viitorul Uniunii.
Desi este o reuniune de criza, analistii nu-si fac sperante ca la final ni se vor anunta, decizii concrete si mai ales revolutionare.
Pe noi ne intereseaza cel mai tare discutia despre bugetul Uniunii pe 2014-2020, care ne vizeaza direct.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Summitul de joi este al 20-lea de la inceputul crizei financiare. Si totusi, suntem iar in punctul din care am plecat. Bancile au redevenit vulnerabile, investitorii fug din tarile percepute ca verigile slabe si cel putin inca doua state au nevoie sa fie salvate. Iar aceasta nesiguranta ne face rau si noua.
''De sase saptamani, cursul leului este sub presiune din cauza acestor tensiuni externe si de aceea ceea ce se decide la Bruxelles are un efect direct asupra noastra. Ganditi-va ca aveti rate la banca si orice crestere a cursului va mareste din ce in ce mai mult factura'', spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Si mai grav este ca tarile membre au tot mai putini bani de dat Uniunii pentru bugetul pe 2014-2020. Acest lucru se va vedea in reducerea drastica a fondurilor europene destinate noua si vecinilor nostri la fel de saraci.
In urma cu o luna, presedintele Basescu anunta ca a cerut ca Romania sa poata folosi banii ramasi din actualul buget pana in 2016, in loc de 2014. Ramane de vazut daca se va si aproba.
Desi ar fi de dorit, aceasta reuniune nu va aduce soluti imediate pentru criza financiara.
Franta insista pentru introducerea euro-obligatiunilor, care ar ajuta pe termen scurt tarile cu probleme de finantare, dar Germania nici nu vrea sa auda de asta. Asa ca summitul se va concentra pe masuri de compromis cu bataie lunga.
''S-au facut unele progrese, in special pe subiectul cresterii economice, asupra caruia am avut discutii pozitive'', spune Francois Hollande, presedintele Frantei.
Este vorba, mai precis, de un fond de 130 de miliarde de dolari din care se vor finanta proiecte de investitii. Liderii vor analiza si pasii spre o Europa mai unita din punct de vedere fiscal, care presupun ca statele membre sa se lase controlate mai mult de la Bruxelles.
Pachetele de salvare pentru Spania si Cipru vor fi discutate vineri, la un summit al liderilor statelor din Zona Euro.