Merkel, inaintea summitului UE:"NU dau verde la euroobligatiuni". Agenda discutiilor de la Bruxelles
In timp ce ai Romania nu reuseste sa ajunga la un numitor comun pentru a evita o situatie penibila la Bruxelles, liderii europeni au preocupari ceva mai grave.
Angela Merkel a cedat in fata presedintelui francez, acceptand un pachet pentru stimularea cresterii economice. Insa continua sa se opuna euro-obligatiunilor, afirmand ca datoria tarilor din zona euro nu va deveni comuna, cata vreme este ea in viata.
Probabil ca pietele vor reactiona foarte prost la INCA un summit unde nu se vor lua masuri concrete - avertizeaza analistii.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Inainte de intalnirea cu Francois Hollande, Angela Merkel avertiza ca Germania nu are de gand sa cedeze in fata presiunilor, declarandu-le unor parlamentari liberali ca nu va da verde emiterii de euroobligatiuni, cat timp ea este in viata.
"Nu va asteptati la solutii minune. Nu exista o formula magica pentru a depasi criza datoriilor guvernelor", a declarat Merkel.
Ajunsa la Paris ca sa discute cu presedintele Frantei, a mai schimbat tonul. Iar cei doi au avut parte si de o mica stangacie. Au intrat in palatul Elysees pentru discutii, dar au fost intorsi din drum - uitasera sa dea declaratii.
"Am inregistrat progrese pentru un pact pentru crestere si sper sa-l putem finaliza la Bruxelles. Avem nevoie de o Europa care sa functioneze, pietele se asteapta la asta. Avem nevoie de o Europa in care membrii se ajuta unul pe celalalt", a declarat cancelarul german.
Este vorba de mult doritul pachet de stimulare a cresterii economice, in valoare de 130 de miliarde de euro, pentru care a insistat Hollande.
Pe agenda de lucru este si problema Greciei, care vrea sa modifice termenii acordurilor de imprumut. Dar si Cipru, noul stat abonat la ajutoarele europene. Nicosia ar avea nevoie de aproape zece miliarde de euro pentru a-si sustine sistemul bancar, iar un jurnalist german a reusit sa il scoata din pepeni pe presedintele cipriot.