Liderii UE vor cere noi masuri de stimulare a cresterii economice, la viitorul summit

Rompuy Barosso

Liderii Uniunii Europene vor cere noi masuri de stimulare a cresterii economice si de imbunatatire a conditiilor de creditare, potrivit unui proiect de document pregatit pentru summit-ul din 28-29 iunie de la Bruxelles, relateaza Bloomberg.

Statele UE vor promova masuri de sustinere a cresterii economice intr-o perioada in care, potrivit presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, "nu exista riscuri inflationiste in niciuna dintre tarile membre", iar BCE va continua sa funizeze lichiditati sistemului bancar.

Draghi lucreaza cu presedintele UE Herman Van Rompuy, seful Eurogroup Jean-Claude Juncker si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la un proiect pentru aprofundarea integrarii celor 17 state din zona euro.

Raportul acestora va stabili bazele pentru consolidarea zonei euro si a coordonarii economice la nivelul UE, potrivit documentului summit-ului.

Evolutiile recente au aratat necesitatea de a duce uniunea monetara intr-o noua etapa, potrivit proiectului de document care poarta data de 12 iunie, obtinut de Bloomberg News.

Citește și
Grecia UE
Limitarea retragerilor de la bancomate, printre masurile luate in considerare in cazul unui Grexit
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Participantii la reuniune vor cere masuri specifice care sa conecteze politicile bugetare si bancare in randul celor 17 natiuni care folosesc euro, alaturi de o guvernanta mai puternica in uniunea monetara.

Liderii din zona euro se vor intalni dupa reuniunea oficialilor UE, potrivit documentului.

Ssefii de state si de guverne "vor cere noi masuri urgente, destinate stimularii cresterii economice si a crearii locurilor de munca in Europa, precum si imbunatatirea finantarii economiilor, pe termen scurt si mediu", se arata in proiect.

Acesti pasi vor include introducerea obligatiunilor-proiect, imbunatatirea utilizarii fondurilor destinate infrastructurii si majorarea capitalului, respectiv a capacitatii de creditare, a Bancii Europene pentru Investitii.

Liderii asteapta totodata noi propuneri, in toamna, pentru dezvoltarea comertului in spatiul comunitar.

Eforturile UE de reducere a deficitelor bugetare, intarire a bancilor si de realizare a unui instrument de combatere a crizelor nu au reusit sa calmeze pietele financiare, a declarat vineri comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

"Aceste actiuni au tinut sub control criza dar nu au calmat-o, fara sa mai vorbim de rezolvarea ei", a spus Rehn.

El a aratat ca noile eforturi ar putea include progrese catre o uniune bancara si o mai buna coordonare bugetara, astfel incat tarile sa poata lua in considerare punerea in comun a datoriilor.

"In cercurile financiare, putini se indoiesc de justetea unei piete lichide si stabile a datoriilor guvernamentale, prin emisiuni comune de obligatiuni publice. Dar acest proces trebuie sa raspunda ingrijorarilor legate de riscuri, sau de posibilele derapaje de la prudenta bugetara si soliditatea economica", a spus Rehn.

Pentru ca summit-ul de la Bruxelles sa calmeze pietele, trebuie sa ofere o idee clara despre directia acestor initiative, in privinta procesului, a obiectivelor si a intervalului de timp, a declarat David Mackie, economist sef pentru Europa la JPMorgan Chase & Co.

Liderii UE mai urmeaza sa aprobe recomandarile Comisiei Europene privind politicile guvernelor nationale, referitoare la buget, piata muncii si economie.

Summit-ul va incepe cu o discutie referitoare la bugetul UE pentru 2014-2020. Liderii vor cere totodata eforturi mai mari pentru promovarea comertului, colectarii taxelor si combaterea evaziunii fiscale.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Jose Manuel Barroso: Unele guverne europene
Jose Manuel Barroso: Unele guverne europene "nu inteleg deplin" amploarea actualei crize

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pregatesc un proiect in vederea unor noi reforme politice ale Uniunii Europene care va fi prezentat cu ocazia summitului UE de la sfarsitul lunii iunie.

Limitarea retragerilor de la bancomate, printre masurile luate in considerare in cazul unui Grexit
Limitarea retragerilor de la bancomate, printre masurile luate in considerare in cazul unui Grexit

Charles Dallara, directorul general al Institutului de Finante Internationale si arti­zanul restructurari datoriilor Greciei, cea mai mare operatiune de acest fel din lume, este convins ca statul elen va alege sa ramana in zona euro.

O lucrare publicata in 1994 a anticipat esecul zonei euro. Ce tari au mai multe in comun decat UE
O lucrare publicata in 1994 a anticipat esecul zonei euro. Ce tari au mai multe in comun decat UE

Zona euro lupta pentru propria supravietuire, dar un eventual esec nu ar fi o surpriza pentru multi dintre economisti. Business Insider prezinta chiar o previziune a unui economist inca din 1994.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.