Liderii UE vor cere noi masuri de stimulare a cresterii economice, la viitorul summit

Ultima actualizare: 31-10-2012 01:02
Rompuy Barosso

Liderii Uniunii Europene vor cere noi masuri de stimulare a cresterii economice si de imbunatatire a conditiilor de creditare, potrivit unui proiect de document pregatit pentru summit-ul din 28-29 iunie de la Bruxelles, relateaza Bloomberg.

Statele UE vor promova masuri de sustinere a cresterii economice intr-o perioada in care, potrivit presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, "nu exista riscuri inflationiste in niciuna dintre tarile membre", iar BCE va continua sa funizeze lichiditati sistemului bancar.

Draghi lucreaza cu presedintele UE Herman Van Rompuy, seful Eurogroup Jean-Claude Juncker si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la un proiect pentru aprofundarea integrarii celor 17 state din zona euro.

Raportul acestora va stabili bazele pentru consolidarea zonei euro si a coordonarii economice la nivelul UE, potrivit documentului summit-ului.

Evolutiile recente au aratat necesitatea de a duce uniunea monetara intr-o noua etapa, potrivit proiectului de document care poarta data de 12 iunie, obtinut de Bloomberg News.

Participantii la reuniune vor cere masuri specifice care sa conecteze politicile bugetare si bancare in randul celor 17 natiuni care folosesc euro, alaturi de o guvernanta mai puternica in uniunea monetara.

Liderii din zona euro se vor intalni dupa reuniunea oficialilor UE, potrivit documentului.

Ssefii de state si de guverne "vor cere noi masuri urgente, destinate stimularii cresterii economice si a crearii locurilor de munca in Europa, precum si imbunatatirea finantarii economiilor, pe termen scurt si mediu", se arata in proiect.

Acesti pasi vor include introducerea obligatiunilor-proiect, imbunatatirea utilizarii fondurilor destinate infrastructurii si majorarea capitalului, respectiv a capacitatii de creditare, a Bancii Europene pentru Investitii.

Liderii asteapta totodata noi propuneri, in toamna, pentru dezvoltarea comertului in spatiul comunitar.

Eforturile UE de reducere a deficitelor bugetare, intarire a bancilor si de realizare a unui instrument de combatere a crizelor nu au reusit sa calmeze pietele financiare, a declarat vineri comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

"Aceste actiuni au tinut sub control criza dar nu au calmat-o, fara sa mai vorbim de rezolvarea ei", a spus Rehn.

El a aratat ca noile eforturi ar putea include progrese catre o uniune bancara si o mai buna coordonare bugetara, astfel incat tarile sa poata lua in considerare punerea in comun a datoriilor.

"In cercurile financiare, putini se indoiesc de justetea unei piete lichide si stabile a datoriilor guvernamentale, prin emisiuni comune de obligatiuni publice. Dar acest proces trebuie sa raspunda ingrijorarilor legate de riscuri, sau de posibilele derapaje de la prudenta bugetara si soliditatea economica", a spus Rehn.

Pentru ca summit-ul de la Bruxelles sa calmeze pietele, trebuie sa ofere o idee clara despre directia acestor initiative, in privinta procesului, a obiectivelor si a intervalului de timp, a declarat David Mackie, economist sef pentru Europa la JPMorgan Chase & Co.

Liderii UE mai urmeaza sa aprobe recomandarile Comisiei Europene privind politicile guvernelor nationale, referitoare la buget, piata muncii si economie.

Summit-ul va incepe cu o discutie referitoare la bugetul UE pentru 2014-2020. Liderii vor cere totodata eforturi mai mari pentru promovarea comertului, colectarii taxelor si combaterea evaziunii fiscale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO