Angela Merkel, inaintea summit-ului crucial de joi: "Nu va asteptati la solutii minune"

Ultima actualizare: 22-10-2012 22:12

Liderii europeni incearca pe ultima suta de metri sa cladeasca un front comun, inaintea summitului crucial de joi.

Angela Merkel s-a intalnit cu presedintele Francois Hollande, poate, poate, vor reface vestitul duo franco-german, care domina in trecut reuniunile la nivel inalt.

Expertii nu au mari asteptari de la summitul care va debuta joi la Bruxelles. Liderii europeni nu reusesc sa gaseasca solutiile pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Germania, campioana rigorii bugetare, este sustinuta de Olanda, Finlanda si de statele baltice. Cealalta tabara o are in frunte pe Franta, care dupa schimbarea conducerii de la palatul Elysee, favorizeaza masurile de stimulare economica, pozitie impartasita de Spania, Italia sau Grecia.

"Nu va asteptati la solutii minune", a atras atentia cancelarul german Angela Merkel in cadrul discursului pe care l-a sustinut in parlament, inainte de intalnirea cu Francois Hollande. Mai vehementa a fost in privat, in timpul discutiilor cu un grup de parlamentari liberali. Atunci, cancelarul german ar fi oferit asigurari ca Germania nu va da verde emiterii de euro-obligatiuni, atata timp cat ea este in viata.

Tot la Bruxelles se vor discuta doleantele Greciei privind modificarea termenilor acordurilor de imprumut si adoptarea de masuri de stimulare economica.

Noul stat abonat la ajutoarele europene este Cipru. Nicosia ar avea nevoie de aproape zece miliarde de euro, pentru a-si sustine sistemul bancar, vulnerabil la problemele din Grecia.

Un jurnalist german l-a iritat pe presedintele cipriot, dupa ce l-a intrebat daca tara lui este de vanzare.

"Insula Cipru nu este de vanzare si poporul cipriot are demnitatea lui si sa nu ma provocati, va rog, cu astfel de intrebari", a replicat Dimitris Christofias.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO