Suedia ia masuri de aparare impotriva Rusiei. "Am vazut anexarea Crimeii si presiunea crescuta asupra statelor baltice"

Dată publicare: 14-09-2016 13:16
Dată actualizare: 17-09-2016 07:03


armata suedeza

Pentru prima data dupa mai bine de un deceniu, guvernul de la Stockholm trimite trupe pe insula Gotland.

Suedia a desfasurat miercuri, pentru prima data din 2005, un detasament militar permanent in insula Gotland din Marea Baltica, ca urmare a unei rezolutii a parlamentului, adoptata cu un an in urma pentru a intari apararea tarii, relateaza EFE si TASS.

Aceasta este o unitate de 150 de persoane dintr-un grup de desfasurare rapida, care va fi inlocuita de o forta de lupta obisnuita in iulie 2017, au informat autoritatile suedeze.

Decizia prevede ca trebuie sa existe o forta permanenta pe insula pana in ianuarie 2018, desi s-a luat in calcul posibilitatea de a devansa masurile pentru toamna anului 2017.

"Situatia din lumea din jurul nostru s-a inrautatit in ultimul timp si aceasta ne-a facut sa luam decizia privind o prezenta permanenta si desfasurarea unei unitati de lupta", a declarat miercuri, la televiziunea publica suedeza SVT, comandantul-sef al fortelor armate ale Suediei, Micael Bydén.

Atat Byden, cat si ministrul apararii, Peter Hultqvist, au negat existenta unei amenintari specifice impotriva Suediei, dar au remarcat o agravare a starii de securitate in zona. "Noi nu credem ca exista amenintarea unui atac, subliniem doar suveranitatea suedeza, prezenta suedeza in Gotland. Trimitem astfel semnal ca Suedia raspunde situatiei existente a securitatii. Am vazut anexarea Crimeii si presiunea crescuta asupra statelor baltice", a spus Hultqvist.

Guvernul de stanga suedez si cele trei partide de opozitie de centru-dreapta au convenit in luna aprilie a anului trecut asupra cresterii bugetului apararii cu 5% intre 2016 si 2020 pentru modernizarea armatei, instalarii in perspectiva a unui regiment in Gotland si imbunatatirii supravegherii subacvatice dupa observarea unor submarine straine suspecte in apele teritoriale suedeze.

Un raport a fost prezentat guvernului vinerea trecuta de catre experti privind situatia si cooperarea in domeniul apararii. In cazul unui conflict militar in regiune, conform expertilor suedezi, Rusia ar putea ca doar in cateva zile sa-si asigure controlul militar asupra Marii Baltice. Partea rusa ar putea intr-un "stadiu incipient sa doreasca sa plaseze un sistem de aparare antiaeriana pe teritoriul Suediei, de exemplu, pe insula Gotland - pentru a impiedica avioanele NATO sa zboare deasupra Marii Baltice", avertiza raportul mentionat, citat de publicatia rusa Vzgliad.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO