Suedia ia cele mai drastice măsuri de la începutul pandemiei, iar SUA sunt copleșite: ”Suntem în mijlocul unui uragan Covid”
Pentru că mai puțin de jumătate dintre persoanele de contact ale celor infectați cu Sars Cov 2 respectă izolarea la domiciliu de 14 zile, Londra vrea să schimbe procedurile.
"Suspecții" vor avea posibilitatea să facă zilnic teste rapide, timp de o săptămână.
Dacă toate sunt negative, atunci pot ieși din izolare. Proiectul-pilot, va fi testat în Liverpool, începând de joi.
Pe de altă parte, în Statele Unite îmbolnăvirile cresc săptămânal cu peste un milion. Iar carantina generalizată este o soluție controversată.
Economiști din Paris și Milano au făcut un calcul amețitor: închiderea afacerilor în perioada martie-mai a salvat 29.000 de vieți, la un cost de 169 de miliarde de dolari.
Cu alte cuvinte, 6 milioane de dolari pentru fiecare persoană care nu a murit.
Confruntată cu o explozie de noi cazuri de coronavirus, Suedia a anunţat marți că va interzice, începând cu 1 decembrie, adunările cu mai mult de 8 participanţi.
E cea mai restrictivă măsură de la începutul pandemiei încoace şi un semn că situaţia medicală în ţara scandinavă se agravează.
Karl: "Întâlnirile sociale sunt destul de rare în afara familiei apropiate şi se pare că suedezii iau lucrurile mai în serios. Marea problemă e că, spre deosebire de alte ţări unde cei care ies din casă fără să aibă motive serioase sunt amendaţi, în Suedia nu se aplică această măsură".
Dacă Suedia încă nu ia în calcul carantina, Regatul Unit va renunţa la această măsură drastică de miercurea viitoare.
Premierul Boris Johnson a ţinut să sublinieze, totuşi, că oamenii trebuie să fie precauţi şi responsabili cel puţin până în martie.
”E tot mai rău cu fiecare zi”
Boris Johnson: "Chiar și cu vaccinurile aprobate, chiar dacă se respectă calendarul producției, tot mai sunt luni întregi până vaccinăm populația. Și aceste luni vor fi foarte grele. Sunt luni de iarnă. Știu că mulți dintre noi vor și au nevoie să fie alături de familii de Crăciun. Dar nu este momentul să lăsăm virusul să bântuie doar de dragul petrecerilor de Crăciun".
Pe de altă parte, cu mare întârziere comparativ cu alte state europene, şi Luxemburgul revine la carantină, una parţială totuşi.
Începând de joi, vor fi închise toate barurile şi restaurantele, precum şi sălile de sport şi de cinema.
Xavier Bettel, premier Luxemburg: ”Nu suntem într-o situație castastrofală. Dar vrem să avem loc de manevră. Încercăm să "mutăm" înaintea virusului. Într-o țară ca Luxemburg nu ne putem permite să avem spitalele pline, mai ales la terapie intensivă".
În Statele Unite, cifrele sunt copleșitoare. Numai de la începutul acestei luni s-au infectat 3,1 milioane de americani.
În acest ritm, până la inaugurarea noi administrații Biden, numărul americanilor infectați va ajunge la 20 de milioane.
Aproape 86.000 de oameni sunt spitalizați în acest moment cu forme serioase ale bolii.
State precum California, Ohio, Texas ori Pennsylvania sunt pe punctul de a rămâne fără paturi libere la terapie intensivă.
Dr. Matthew Klee, director medical Mercy Hospital: "E tot mai rău cu fiecare zi. Suntem de-a dreptul în mjlocul unui uragan COVID".
Manuel este polițist. Două săptămâni a fost internat la terapie intensivă în Miami.
"Faceţi-vă vaccinul, nu vreţi să ajungeţi ca mine".
Această femeie din Alabama tocmai a fost externată după 233 de zile de spitalizare.
Diagnosticată în aprilie, a stat conectată la ventilator, după care a suferit multiple complicații, inclusiv o hemoragie cerebrală.
Rudă: "Nu mai știu de câte ori ne-a spus că, dacă e timpul să se ducă, ea e pregătită. Dar uite că nu i-a venit vremea".
Se pare însă că nici aceste mărturii, nici recomandările experților nu-i înduplecă pe americani să renunțe la planurile de Ziua Recunoștinței.
Dr. Jerome Adams: "Vă cer, vă implor, mai rezistați un pic! Țineți sărbătorile într-un mod restrâns și inteligent anul acesta!".
Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, jumătate dintre cei recent infectaţi au luat virusul de la asimptomatici. Specialiştii insistă asupra unor măsuri esenţiale.
Dr. Larry Brilliant: "Dacă aș călători acum aș purta mănuși, mască de protecție și vizieră. N-aș mânca în avion și aș face tot posibilul să nu merg la toaletă".
Cum a ajuns Australia la o rată de infectare aproape zero
E clar, însă, pentru tot mai multă lume că nu toţi pasagerii respectă regulile.
Companiile aeriene din toată lumea caută soluţii, iar australienii de la Qantas sunt primii care au anunţat introducerea unui aşa-numit "paşaport de vaccinare".
Alan Joyce, CEO Qantas: "Analizăm modalități de a schimba termenii și condițiile biletelor pentru pasagerii internaționali, astfel încât să le cerem să fie vaccinaţi înainte de a urca în avioanele noastre. Cel puţin pentru vizitatorii străini, dar şi pentru australienii care ies din ţară, ni se pare o necesitate".
Australia și-a închis frontierele la începutul pandemiei și le-a cerut celor care se întorc să intre în carantină.
Ţara s-a bazat pe blocaje, testări la scară largă și depistarea rapidă a contactelor.
Măsurile au dat rezultate, iar infecțiile zilnice au coborât la un nivel apropiat de zero.