Pandemia, cel mai greu test al medicilor rezidenți: ”Trăim în cel mai prost finanţat sistem medical din Europa”

Ultima actualizare: 24-11-2020 21:14

Aflați în prima linie din spitalele Covid, numeroși medici rezidenți români spun că pandemia este cel mai greu test al carierei lor.

Când ajung în saloane încearcă să îi ajute pe bolnavi mulți în stare foarte gravă. Iar când au un moment liber le explică celor care îi urmăresc pe rețelele de socializare ce înseamnă această boală îngrozitoare și cum să stea departe de ea.

Paul Oarga, medic rezident: ''N-aş putea spune că e un război, deşi uneori se simte ca atare. Clipă de clipă ne rugăm de ei să rămână conectaţi la ventilatorul care le împinge aer oxigenat cu presiune în plămâni, însă noi suntem doar nişte oameni în costume albe, stresul la care ei sunt supuşi e la fel de puternic precum virusul'.'

Lui Paul îi este cel mai greu să vadă chinul bolnavilor.

Paul Oarga, medic rezident: ''Adăugați faptul că sunt într-un mediu nefamiliar. În jurul tău beepăie aparate incontinu, e o forfotă încontinuu, vezi alţi pacienţi care decedează, alţi pacienţi lângă tine, de asta vreau să înţelegeţi că stresul unui pacient de la ATI acum este unul mare şi atunci lucrăm şi cu partea asta a pacientului de a-i transmite faptul că lupta e a lui. Ne rugăm haideţi punem masca asta şi apoi facem pauză vă promit, nu vă agitaţi, că dacă vă agitaţi riscaţi să ajungeţi intubat''.

Paul are 26 de ani. Vede în fiecare zi cum bolnavii se agață la propriu de medici în speranţa că asta-i va ţine în viaţă.

Paul a plecat din Alba Iulia la Cluj pentru a-şi îndeplini visul de a fi medic de terapie intensivă. Acum, după 7 ani la de la intrarea în facultate, este lângă bolnavi, în spital. A început să lucreze din luna februarie ca medic rezident de ATI la spitalul judeţean non covid. Acum două săptămâni a fost transferat la Spitalul Municipal. Atunci a făcut prima înregistrare.

Paul: ”Azi e prima mea zi pe care intru pe o secţie Covid o să am grijă de bolnavi. Personal am un mix de teamă cu entuziasm”.

Când are timp, le povesteşte experienţele sale abonaţilor de pe canalul de youtube.

Paul: ”Am avut pacienţi şi nu bătrâni ci 50 şi ceva de ani cu afectare de 100%. Trebuie să conştientizăm că trăim în cel mai prost finanţat sistem medical din Europa. Avem judeţe unde există un singur medic de ATI pe judeţ cum e Vrancea şi Ialomiţa. Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie: cum arată acele secţii de terapie intensivă?''.

Mulţi medici români tineri duc aceeaşi luptă, unii în spitale din alte ţări. Ea este Victoria Sfârlea. Pacienţii o recunosc după inima desenată lângă numele trecut pe combinezon. Desenul şi pictura o ajuta să se relaxeze şi să uite ce trăieşte în spital.

Victoria Sfârlea: ”Cred că pe lângă încercările din sistemul medical şi de sănătate această sănătate reprezintă un mare test psihologic pentru toţi şi nu iartă pe nimeni''.

Victoria şi-a petecut toate sărbătorile de până acum în spital alături de colegi, cu toţii însă costumaţi. Pentru a nu uita acele momente a început să-şi deseneze familia din ATI: a pictat medicii şi asistentele pe cani.

Desenele le postează şi pe reţelele de socializare, ca să descrie mai bine ce trăieşte. Victoria este rezident în anul 3 la pneumologie, exact sectorul în care pandemia a lovit din plin. N-a fost pregătită pentru aşa ceva, dar nu a cedat. Până acum o lună a lucrat alături de medicii de la spitalul clinic de pneumoftiziologie din Cluj, acum este în Franţa într-un spital Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Survivor România
SURVIVOR România - S2022E1

02:20:01
Alt Text!
Wine Trips România
Wine Trips România S2E8 | Carmen Tănase, pe urmele vinului alb realizat din struguri roșii la Vinarte

24:45
Alt Text!
MasterChef
Andreea Farcaș îmbină bucătăria indiană cu cea românească la MasterChef?

04:54
Alt Text!
MasterChef
Constantin Neagu de la MasterChef ne dezvăluie la cine se gândește atunci când găteste. Vezi despre ce este vorba

05:17
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Dragoș Anastasiu, crizele din 2022, de ce nu poate plăti angajații ca în Germania și scumpirile din turism

25:09
Alt Text!
MasterChef
Eduard Axente, despre cum se relaxează în bucătărie și cum s-a reinventat Nicoleta Aneni la MasterChef.

06:19
Alt Text!
Survivor România
Primele imagini de la Survivor România 2022

00:36
Alt Text!
Imperiul Leilor
DAN ȘUCU - PORTRET - Care sunt pricipalele 3 aspecte după care se ghidează în afaceri

02:11
Alt Text!
La Măruță
Faimoșii, tensiune mare la plecarea în Dominicană

06:50
Alt Text!
Survivor România
Campioana la Taekwondo Elena Chiriac, neînfricată și plină de ambiție vrea să își întreacă limitele la Survivor.

01:20
Alt Text!