Pandemia, cel mai greu test al medicilor rezidenți: ”Trăim în cel mai prost finanţat sistem medical din Europa”

×
Codul embed a fost copiat

Aflați în prima linie din spitalele Covid, numeroși medici rezidenți români spun că pandemia este cel mai greu test al carierei lor.

Când ajung în saloane încearcă să îi ajute pe bolnavi mulți în stare foarte gravă. Iar când au un moment liber le explică celor care îi urmăresc pe rețelele de socializare ce înseamnă această boală îngrozitoare și cum să stea departe de ea.

Paul Oarga, medic rezident: ''N-aş putea spune că e un război, deşi uneori se simte ca atare. Clipă de clipă ne rugăm de ei să rămână conectaţi la ventilatorul care le împinge aer oxigenat cu presiune în plămâni, însă noi suntem doar nişte oameni în costume albe, stresul la care ei sunt supuşi e la fel de puternic precum virusul'.'

Lui Paul îi este cel mai greu să vadă chinul bolnavilor.

Paul Oarga, medic rezident: ''Adăugați faptul că sunt într-un mediu nefamiliar. În jurul tău beepăie aparate incontinu, e o forfotă încontinuu, vezi alţi pacienţi care decedează, alţi pacienţi lângă tine, de asta vreau să înţelegeţi că stresul unui pacient de la ATI acum este unul mare şi atunci lucrăm şi cu partea asta a pacientului de a-i transmite faptul că lupta e a lui. Ne rugăm haideţi punem masca asta şi apoi facem pauză vă promit, nu vă agitaţi, că dacă vă agitaţi riscaţi să ajungeţi intubat''.

Citește și
Craciun
Sărbători de iarnă în condiții de pandemie. Cum vor arăta târgurile de Crăciun
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

Paul are 26 de ani. Vede în fiecare zi cum bolnavii se agață la propriu de medici în speranţa că asta-i va ţine în viaţă.

Paul a plecat din Alba Iulia la Cluj pentru a-şi îndeplini visul de a fi medic de terapie intensivă. Acum, după 7 ani la de la intrarea în facultate, este lângă bolnavi, în spital. A început să lucreze din luna februarie ca medic rezident de ATI la spitalul judeţean non covid. Acum două săptămâni a fost transferat la Spitalul Municipal. Atunci a făcut prima înregistrare.

Paul: ”Azi e prima mea zi pe care intru pe o secţie Covid o să am grijă de bolnavi. Personal am un mix de teamă cu entuziasm”.

Când are timp, le povesteşte experienţele sale abonaţilor de pe canalul de youtube.

Paul: ”Am avut pacienţi şi nu bătrâni ci 50 şi ceva de ani cu afectare de 100%. Trebuie să conştientizăm că trăim în cel mai prost finanţat sistem medical din Europa. Avem judeţe unde există un singur medic de ATI pe judeţ cum e Vrancea şi Ialomiţa. Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie: cum arată acele secţii de terapie intensivă?''.

Mulţi medici români tineri duc aceeaşi luptă, unii în spitale din alte ţări. Ea este Victoria Sfârlea. Pacienţii o recunosc după inima desenată lângă numele trecut pe combinezon. Desenul şi pictura o ajuta să se relaxeze şi să uite ce trăieşte în spital.

Victoria Sfârlea: ”Cred că pe lângă încercările din sistemul medical şi de sănătate această sănătate reprezintă un mare test psihologic pentru toţi şi nu iartă pe nimeni''.

Victoria şi-a petecut toate sărbătorile de până acum în spital alături de colegi, cu toţii însă costumaţi. Pentru a nu uita acele momente a început să-şi deseneze familia din ATI: a pictat medicii şi asistentele pe cani.

Desenele le postează şi pe reţelele de socializare, ca să descrie mai bine ce trăieşte. Victoria este rezident în anul 3 la pneumologie, exact sectorul în care pandemia a lovit din plin. N-a fost pregătită pentru aşa ceva, dar nu a cedat. Până acum o lună a lucrat alături de medicii de la spitalul clinic de pneumoftiziologie din Cluj, acum este în Franţa într-un spital Covid-19.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Lupta cu COVID devine sufocantă: Secțiile ATI sunt pline, iar morgile spitalelor devin neîncăpătoare
Lupta cu COVID devine sufocantă: Secțiile ATI sunt pline, iar morgile spitalelor devin neîncăpătoare

Mai puțini oameni s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, comparativ cu media ultimei perioade, la noi în ţară. Însă numărul celor care au murit este foarte mare: 196.

Sărbători de iarnă în condiții de pandemie. Cum vor arăta târgurile de Crăciun
Sărbători de iarnă în condiții de pandemie. Cum vor arăta târgurile de Crăciun

Cu siguranță, sărbătorile din acest an nu vor semăna cu nimic din ce am trăit până acum. Dispar concertele fastuoase de Revelion, iar târgurile de Crăciun, dacă se vor ține, vor fi organizate astfel încât să nu se strângă prea mulți oameni.

Doliu la Poliţia Locală din Târgovişte. Un agent a murit din cauza COVID-19
Doliu la Poliţia Locală din Târgovişte. Un agent a murit din cauza COVID-19

Este o zi neagră pentru angajații serviciului de Poliţie Locală din Târgovişte. Un agent care ar fi împlinit 50 de ani în decembrie, a murit răpus de virusul SARS-CoV-2.

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.