Lupta cu COVID devine sufocantă: Secțiile ATI sunt pline, iar morgile spitalelor devin neîncăpătoare
Mai puțini oameni s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, comparativ cu media ultimei perioade, la noi în ţară. Însă numărul celor care au murit este foarte mare: 196.
Pentru că morgile spitalelor devin neîncăpătoare, în curți sunt trase TIR-uri frigorifice. În secțiile de terapie intensivă, sunt mai mulți bolnavi ca niciodată, peste 1.200. Pentru ei luptă ceas de ceas doctorii aflați în prima linie.
Unul dintre pacienți are doar 43 de ani şi de câteva zile nu poate să respire singur. Plămânii îi sunt afectaţi atât de tare, încât lipsa oxigenului l-ar putea ucide. În secţia de terapie intensivă de la spitalul Colentina, medicii îl veghează permanent. Lângă el, 3 bolnavi sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic.
Trei paturi s-au eliberat peste noapte într-una din secţiile de terapie intensivă ale spitalului Colentina, unitate suport COVID. Şi din păcate, asta înseamnă încă 3 nume pe lista deceselor.
Păturile au fost imediat dezinfectate, iar la marginea lor s-au adus tratamentele necesare. Medicii de aici ştiu că nu vor trece multe ore până când se vor ocupa din nou cu pacienţi aflaţi în stare gravă. Sunt tot mai mulţi de la o zi la alta. Ultima raportare a venit cu 1.204, iar 437 sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic.
A murit şi unul dintre cei mai respectaţi comandanţi de nave de pe Dunăre. Nicolae Giurgiuvanu conducea navele Navrom care transportau turişti şi localnici de la Tulcea până la Sulina. Tot el a fost la cârma navei Danubius construită special pentru Nicolae Ceauşescu. Avea 68 de ani.
După Timişoara, a venit şi rândul autorităţilor din Constanța şi Oradea să ceară suplimentarea locurilor de la morgă. În curţile spitalelor au fost duse TIR-uri ori containere frigorifice.
Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța: "Am avut o săptămână grea, cu peste 70 de decese. Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că avem şi o rată de vindecare destul de ridicată la nivelul judeţului."
Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor: "Toţi pacienţii decedaţi cu COVID, la care nu se ştie exact diagnosticul, trebuie să fie expertizaţi prin metode histopatologice, de către Institutul Cantacuzino, şi, până vin rezultatele, durează o săptămână. Cum capacităţile sunt dimensionate în funcţie de necesarul normal, vă daţi seama, dacă ţii un decedat mai mult de 5 zile, ai nevoie de locuri de depozitare."
În Galaţi aproape 90 de cadre medicale au fost depistate pozitiv. 3 secţii s-au închis şi doar urgenţele sunt tratate. Practic, oraşul este blocat din punct de vedere medical.
Alin Dobrea, manager Spitalul Județean de Urgență Galați: "Partea cea mai gravă este la Nefrologie, unde cei 2 medici pe care-i avem sunt infectaţi iar pacienţii, 6 la număr vor fi transferaţi pe Medicală 2, dar secţia de Nefrologie nu-şi va mai putea desfăşura activitatea din lipsa personalului."
Şi singurul medic epidemiolog al spitalului se află pe lista celor infectaţi, astfel că acum unitatea medicală a trebuit să fie ajutată de un epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Şi la ambulanţă situaţia este foarte gravă. 14 angajaţi au fost confirmaţi cu noul coronavirus.
Mihai Polinschi, purtător de cuvânt ambulanța Galați: "Sunt multe solicitări, chiar peste 250 în anumite zile, suntem foarte aglomeraţi."
Iar la Timişoara, tânăra mamă operată luni de urgenţă, infectată cu noul coronavirus, are mare nevoie de sânge. Prietenii şi familia au lansat un apel pe reţele sociale. Tânăra a ajuns la Maternitatea Bega din Timişoara săptămâna trecută, în stare gravă, iar medicii au hotărât să îi facă cezariană. Bebeluşul are 800 de grame şi este la terapie intensivă.