Nouă strategie în Londra, după ce foarte puțini contacți au respectat izolarea la domiciliu
Pentru că mai puțin de jumătate dintre persoanele de contact ale celor infectați cu Sars Cov 2 respectă izolarea la domiciliu de 14 zile, Londra vrea să schimbe procedurile.
"Suspecții" vor avea posibilitatea să facă zilnic teste rapide timp de o săptămână. Dacă ies toate negative atunci pot ieși din izolare. Proiectul-pilot va fi testat în Liverpool începând de joi.
Pe de altă parte, în Statele Unite îmbonăvirile cresc săptămânal cu peste un milion. Iar carantina generalizată este o soluție controversată. Economiști din Paris și Milano au făcut un calcul amețitor: închiderea afacerilor în perioada martie-mai a salvat 29.000 de vieți la un cost de 169 de miliarde de dolari, cu alte cuvinte, 6 milioane de dolari de persoană.
Anunţând ridicarea carantinei începând de miercurea viitoare, premierul Boris Johnson a ţinut să sublinieze că oamenii trebuie să fie precauţi şi responsabili cel puţin până în martie.
Boris Johnson: ”Chiar şi cu vaccinurile aprobate, chiar dacă se respectă calendarul producţiei, tot mai sunt luni întregi până vaccinăm populaţia. Şi aceste luni vor fi foarte grele. Sunt luni de iarnă. Cu auspicii favorabile, şi, insist, vorbesc ipotetic, ar urma ca până la Paşte să vaccinăm marea majoritate a oamenilor care au nevoie de protecţie. Ştiu că mulţi dintre noi vor şi au nevoie să fie alături de familii de Crăciun. Dar nu este momentul să lăsăm virusul să bântuie doar de dragul petrecerilor de Crăciun”.
Pe de altă parte, cu mare întârziere comparativ cu alte state europene, şi Luxemburgul revine la carantină, una parţială totuşi. Începând de joi vor fi închise toate barurile şi restaurantele, precum şi sălile de sport şi de cinema.
Xavier Bettel, Premier Luxembourg: ”Nu suntem într-o situaţie castastrofala. Dar vrem să avem loc de manevră. Încercăm să "mutăm" înaintea virusului. Într-o ţară ca Luxemburg, nu ne putem permite să avem spitalele pline, mai ales la terapie intensivă”.
În Statele Unite cifrele sunt copleşitoare. Numai de la începutul acestei luni s-au infectat 3,1 milioane de americani. În acest ritm, până la inaugurarea noii administraţii Biden, numărul americanilor infectaţi va ajunge la 20 de milioane.
Aproape 86 de mii de oameni sunt spitalizaţi în acest moment cu forme serioase de boală. State precum California, Ohio, Texas ori Pennsylvania sunt pe punctul de a rămâne fără paturi libere la terapie intensivă.
Megan Ranney, Brown University: ”Rămânem deja fără asistente medicale şi medici pneumologi, situaţia e înspăimântătoare şi nu mai ştim cum să ne rugăm de americani să-şi petreacă Ziua Recunoştinţei acasă”.
O femeie din Alabama tocmai a fost externată după 233 de zile de spitalizare. Diagnosticată în aprilie, a stat conectată multe săptămâni la ventilator, după care a suferit multiple complicaţii, inclusiv o hemoragie cerebrală.
Rudă: ”Nu mai ştiu de câte ori ne-a spus că, dacă e timpul să se ducă, ea e pregătită. Dar uite că nu i-a venit vremea. Se pare însă că nici aceste mărturii, nici recomandările experţilor nu-i înduplecă pe americani să renunţe la planurile de Ziua Recunoştinţei”.
Jerome Adams medic: ”Vreau ca poporul american să ştie că suntem într-un moment critic al luptei noastre cu pandemia, în toate privinţele: cazuri, rată de pozitivare, spitalizări, decese.
Vă cer, vă implor, mai rezistaţi un pic! Ţineţi sărbătorile într-un mod restrâns şi intelligent anul acesta!”
Potrivit Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor, jumătate dintre cei recent infectaţi au luat virusul de la asimptomatici.
Dacă însă niciun argument nu-i convinge, atunci specialiştii insistă asupra unor măsuri esenţiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, spital, coronavirus, cazuri, pacienti, Anglia, imbolnavire,
Dată publicare:
24-11-2020 18:54