SUA și aliații europeni cântăresc când și dacă vor lansa atacuri asupra Siriei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2018 12:27
Categorie: Internaţional

Statele Unite şi aliaţii europeni cântăresc dacă şi când să lanseze atacuri asupra Siriei, în condiţiile în care Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice va începe vineri o anchetă pe teren, în Douma.

Pentru că există şi urme de îndoială în privinţa responsabilităţii atacului chimic, Germania şi Italia au anunţat că nu vor participa la o eventuală operaţiune militară.

Pe de altă parte, Rusia dă semnale că şi-ar putea limita riposta în cazul unui bombardament lansat asupra Siriei care îi e aliată.

În mod evident, americanii şi-au domolit simţitor retorica, în frunte cu preşedintele Trump, care miercuri scria despre atacuri iminente.

"Analizăm cu mare atenţie stuaţia şi vom vedea ce se întâmplă. Va trebui să luăm o decizie destul de curând", a afirmat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.

La nivel strategic, miza este să evităm o escaladare care ar duce la scăparea situaţiei de sub control”, a explicat James Mattis, șeful Pentagonului.

Decizia americanilor a fost amânată cel puţin până la obţinerea unor dovezi care să arate fără dubiu că Assad a ordonat atacul chimic din Douma.

Nu vă pot spune că avem vreo dovadă a atacului chimic, chiar dacă dispunem fireşte de o mulţime de mărturii pe reţelele de socializare că au fost folosite clor ori gaz sarin”, a transmis James Mattis, secretarul apărării.

Dacă francezii susţin că ei deţin dovada vinovăţiei lui Assad, în schimb:

Preşedintele Macron a spus că Franţa va ataca atunci când e momentul potrivit, când va fi deopotrivă folositor şi eficient”, a transmis Melissa Bell, corespondent CNN.

Cabinetul britanic i-a dat joi seară undă verde premierului Theresa May să se alăture Statelor Unite şi Franţei în plănuirea unor atacuri militare, însă Germania nu e interesată.

Germania nu va lua parte la o posibilă acţiune militară, dar sprijinim orice măsură care ar semnala că folosirea armelor chimice este inacceptabilă”, a declarat Angela Merkel.

Pe de altă parte, Moscova a dat de înţeles că va riposta doar dacă occidentalii omoară militari ruşi.

"Cred că avem de-a face cu criză care poate fi rezolvată prin comunicare, nu prin forţă. Rusia îşi va proteja însă cetăţenii care se află în Siria", a spus Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe.

Pentru evitarea unei escaladări nedorite, americanii şi ruşii au activat canalul de comunicare pentru situaţii de criză. În plus, aşa cum au făcut şi în aprilie anul trecut, Statele Unite vor anunţa Moscova ce ţinte ar putea bombarda.

SUA şi-au anunţat deja intenţia de a se retrage cât de curând posibil din Siria, probabil în lunile următoare, şi, pe plan intern, în America nu există apetit pentru încă o implicare într-un conflict de durată în Orientul Mijlociu.

La rândul ei, Rusiei i-a convenit să-şi afişeze în Siria noile arme şi influenţa internaţională, dar nu este dornică de o confruntare ochi pentru ochi cu trupele americane, mai bine echipate şi antrenate.

Este, aşadar, cât se poate de plauzibil ca Moscova şi Damascul să-i lase pe americani să atace orice ţintă doresc şi să aştepte cu braţele încrucişate până când atenţia lui Donald Trump va fi deturnata către altă direcţie, iar America se va retrage cu totul din Orientul Mijlociu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
nicaragua
Motivul pentru care mai mulți jurnaliști au fost bătuți de polițiști în timpul unor proteste
După Crimeea, Putin vrea să controleze și muzica rap. De ce este îngrijorat
Ucraina și-a înființat sâmbătă biserica ortodoxă independentă de Moscova
Descoperire misterioasă într-un mormânt egiptean vechi de 4.400 de ani
Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
proteste budapesta
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”
Ploaie cu bani pe o autostradă. 300.000 de dolari, împrăștiați pe șosea. VIDEO
Mii de persoane adunate la Kiev, ca să susțină înfiinţarea unei biserici independente de Rusia
Al șaptelea deces înregistrat ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”
Președintele BCE: „Fascinaţia faţă de regimurile iliberale se extinde”
Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion al armatei s-a prăbușit