SUA și aliații europeni cântăresc când și dacă vor lansa atacuri asupra Siriei

Ultimul update: Vineri 13 Aprilie 2018 14:36
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2018 12:27
Categorie: Internaţional

Statele Unite şi aliaţii europeni cântăresc dacă şi când să lanseze atacuri asupra Siriei, în condiţiile în care Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice va începe vineri o anchetă pe teren, în Douma.

Pentru că există şi urme de îndoială în privinţa responsabilităţii atacului chimic, Germania şi Italia au anunţat că nu vor participa la o eventuală operaţiune militară.

Pe de altă parte, Rusia dă semnale că şi-ar putea limita riposta în cazul unui bombardament lansat asupra Siriei care îi e aliată.

În mod evident, americanii şi-au domolit simţitor retorica, în frunte cu preşedintele Trump, care miercuri scria despre atacuri iminente.

"Analizăm cu mare atenţie stuaţia şi vom vedea ce se întâmplă. Va trebui să luăm o decizie destul de curând", a afirmat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.

La nivel strategic, miza este să evităm o escaladare care ar duce la scăparea situaţiei de sub control”, a explicat James Mattis, șeful Pentagonului.

Decizia americanilor a fost amânată cel puţin până la obţinerea unor dovezi care să arate fără dubiu că Assad a ordonat atacul chimic din Douma.

Nu vă pot spune că avem vreo dovadă a atacului chimic, chiar dacă dispunem fireşte de o mulţime de mărturii pe reţelele de socializare că au fost folosite clor ori gaz sarin”, a transmis James Mattis, secretarul apărării.

Dacă francezii susţin că ei deţin dovada vinovăţiei lui Assad, în schimb:

Preşedintele Macron a spus că Franţa va ataca atunci când e momentul potrivit, când va fi deopotrivă folositor şi eficient”, a transmis Melissa Bell, corespondent CNN.

Cabinetul britanic i-a dat joi seară undă verde premierului Theresa May să se alăture Statelor Unite şi Franţei în plănuirea unor atacuri militare, însă Germania nu e interesată.

Germania nu va lua parte la o posibilă acţiune militară, dar sprijinim orice măsură care ar semnala că folosirea armelor chimice este inacceptabilă”, a declarat Angela Merkel.

Pe de altă parte, Moscova a dat de înţeles că va riposta doar dacă occidentalii omoară militari ruşi.

"Cred că avem de-a face cu criză care poate fi rezolvată prin comunicare, nu prin forţă. Rusia îşi va proteja însă cetăţenii care se află în Siria", a spus Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe.

Pentru evitarea unei escaladări nedorite, americanii şi ruşii au activat canalul de comunicare pentru situaţii de criză. În plus, aşa cum au făcut şi în aprilie anul trecut, Statele Unite vor anunţa Moscova ce ţinte ar putea bombarda.

SUA şi-au anunţat deja intenţia de a se retrage cât de curând posibil din Siria, probabil în lunile următoare, şi, pe plan intern, în America nu există apetit pentru încă o implicare într-un conflict de durată în Orientul Mijlociu.

La rândul ei, Rusiei i-a convenit să-şi afişeze în Siria noile arme şi influenţa internaţională, dar nu este dornică de o confruntare ochi pentru ochi cu trupele americane, mai bine echipate şi antrenate.

Este, aşadar, cât se poate de plauzibil ca Moscova şi Damascul să-i lase pe americani să atace orice ţintă doresc şi să aştepte cu braţele încrucişate până când atenţia lui Donald Trump va fi deturnata către altă direcţie, iar America se va retrage cu totul din Orientul Mijlociu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

atac toronto

Cine sunt victimele atacului de la Toronto. 2 sud-coreeni şi un iordanian, printre cei decedaţi

Atac asupra unei biserici din centrul Nigeriei. 16 credincioși și doi preoți, uciși

Scandal într-un avion, în SUA. Un pasager sub influența drogurilor a pipăit o femeie

Ultimul mesaj publicat pe Facebook de șoferul care a ucis 10 oameni la Toronto

Întâlnire Trump-Macron la Casa Albă. Gestul familiar al președintelui SUA: ”Avem o relație deosebită”

Un bărbat a fost împiedicat să se sinucidă de mai multe camioane parcate sub un pod

Osama Bin Laden

Un fost bodyguard al lui Bin Laden primește ajutor social de la statul german

Înalt responsabil al Comitetului Olimpic Irakian, răpit la Bagdad

Viitorii acoliţi ai lui Putin, puşi să sară de pe stânci şi să stea sub tanc

Donald Trump și Emmanuel Macron cer un nou acord cu Iranul

Trump îl laudă pe Kim Jong-un înainte de întâlnire: ”Deschis, onorabil”

Numele vehiculate pentru mezinul cuplului regal. Pe ce pariază britanicii