Stratfor: "Rosia Montana, simbol pentru investitorii straini". Ce ar trebui sa facem pentru a aduce bani si trupe americane

×
Codul embed a fost copiat

Vrem o alianta cu americanii, dar stim ce implica aceasta? La „Dupa 20 de ani”, analistul George Friedman, directorul Stratfor le explica romanilor costurile si cerintele unui parteneriat strategic cu SUA

Fondatorul si directorul Stratfor, politologul american George Friedman, este invitat la „Dupa 20 de ani”, unde ne spune ce implica pentru noi orientarea pro-americana. “In termeni de dezvoltare a economiei, relatia voastra cu Germania, care traieste din exporturi, va dezavantajeaza. Relatia voastra cu China la fel, pentru ca isi vor aduce muncitorii lor aici, fiindca sunt ieftini.

"Rusii, in schimb, au bani, dar nu au tehnologie si expertiza, nu va pot construi economia. SUA vin si cu bani si cu expertiza si nici nu vor sa folosesca mana de lucru americana, fiindca e scumpa. Vor angaja romani”.

Oamenii de afaceri chinezi vor sa cumpere ferme si fabrici de lapte din Romania

George Friedman ne da exemplul Coreei de Sud, care s-a ridicat datorita aliantei cu SUA. “Era o tara agricola saraca, acum e o putere industriala. De ce? Fiindca era un aliat strategic al SUA iar SUA voia ca economia sud-coreeana sa fie cat mai sanatoasa. Si Germania si Japonia s-au ridicat datorita americanilor.”

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ce inseamna sa fii un partener strategic al SUA? “In primul rand, riscuri. Nu e usor sa fii un aliat al SUA. Dar si oportunitati extraordinare. Daca Romania nu e o entitate viabila economic, nu poate fi un aliat strategic”. Exista insa si conditii ca sa putem atrage investitiile, ne atrage atentia analistul american. “Investitorii straini vor o platforma stabila si predictibila. Vor investi in cele mai diferite conditii, dar singurul lucru care ii sperie e imprevizibilitatea, regulile care se schimba: de pilda, un permis care a e acordat si apoi revocat.”

Aici puteti vedea emisiunea integrala

“Acum lucrurile nu mai sunt asa, dar aveti o reputatie proasta. Aveati reputatia unei tari unde e dificil sa faci afaceri. Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica imprevizibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. Era de ajuns ca romanii sa spuna ca nu vor sa dezvolte zona, iar investitorii occidentali ar fi zis „Bine, nu mai investim acolo. Ce mai exista aici?”"

Unde a fost greseala, in cazul Rosia Montana? George Friedman spune ca "regulile s-au schimbat, din punctul de vedere al vesticilor. Iar acesta devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse, in prima faza, sunt cele energetice si minerale”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Podcast ”România, știi bine”, ep. 63, cu Thierry Wolton: ”Ca orice dictator, Putin e prost informat”
Podcast ”România, știi bine”, ep. 63, cu Thierry Wolton: ”Ca orice dictator, Putin e prost informat”

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 63. Astăzi, invitatul lui Cristian Leonte a fost Thierry Wolton - jurnalist, scriitor și eseist specializat în spațiul rusesc.    

Robert Kaplan:
Robert Kaplan: "Cu Trump presedinte, va trebui sa va temeti de Rusia". Metodele folosite de agentii lui Putin in Romania

In editia din 29 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”, analistul american de politica externa Robert Kaplan vorbeste despre amenintarile la adresa Romaniei - de la Rusia lui Putin pana la o eventuala victorie a lui Donald Trump.

Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "Nu vrem ca lumea sa ne iubeasca". Marirea pensiilor, oprita de proiectele "ghiduse" ale parlamentarilor

Dragos Pislaru, ministrul Muncii, este este invitatul lui Cristian Leonte in editia din 22 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.