Stoltenberg, avertisment înainte să plece de la șefia NATO: „Trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul păcii”

jens stoltenberg
Getty

Jens Stoltenberg îi avertizează pe aliaţii de o parte şi de alta a Atlanticului împotriva oricărei tentaţii ”izolaţioniste”, într-un discurs de adio pe care-l susţine joi, cu câteva zile înainte de plecarea sa de la conducerea NATO.

Oficialul norvegian lansează în ultimul său discurs în calitate de secretar general al NATO mai multe avertismente şi oferă câteva sfaturi, cu riscul de a irita unele dintre cele 32 de state membre, conform AFP.

”Voci s-au ridicat de ambele părţi ale Atlanticului pentru a îndemna America şi Europa să apuce pe drumuri diferite (...). Izolaţionismul nu va garanta securitatea nimănui”, urmează să declare Jens Stoltenberg în acest discurs, din care NATO a făcut publice fragmente.

Candidatul republican la fotoliul de la Casa Albă Donald Trump şi-a atacat în mai multe rînduri aliaţii europeni, pe care-i acuză de faptul că sunt ”rău platnici” şi a mers până la a-i ameninţa că-i va lăsa singuri în faţa unui atac rus dacă nu contribuie suficient la finanţarea Alianţei.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

”Pertinenţa Alianţei atlantice a fost pusă în discuţie. Ea a fost considerată ca divizată, depăşită, în moarte cerebrală. Însă realitatea este că NATO este puternică, unită şi mai importantă ca niciodată”, urmează să spună Jens Stoltenberg.

”Trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul păcii”, urmează să avertizeze şeful în exerciţiu al NATO şi să-i îndemne pe aliaţi să cheltuiască şi mai mult, potrivit News.ro.

”Cu cât vor fi mai mulţi bani, cu atât apărarea noastră va fi mai puternică, disuasiunea mai eficientă şi securitatea mai mare”, dă el asigurări în acest fragmente.

Cheltuieli cu apărarea insuficiente

Doar 23 dintre cele 32 de state membre au atins obiectivul stabilit de NATO în urmă cu zece ani, de a cheltui cel puţin 2% din PIB în cheltuieli militare.

Aceasta este o ”veste bună”, însă ”vestea rea este că nu mai este suficient să ne garanteze securitatea”, urmează el să spună.

Mai multe ţări sunt reticente să cheltuiască mai mult, după ani de tăieri bugetare a cheltuielilor cu armamentul, care au fost posibile mulţumită angajamentului american în Alianţă.

În privinţa Războiului din Ucraina, pe care Jens Stoltenberg l-a înfruntat la şefia NATO din primele zile, după anexarea crimeei de către Rusia în 2014, el intenţionează să-i îndemne pe aliaţi să discute cu Moscova, cu riscul de a-i irita pe unii - ca Polonia sau ţările baltice.

”Trebuie să stăm de vorbă cu vecinii noştri, oricât de dificil ar fi acest lucru”, afirmă el, potrivit acestor fragmente.

Însă ”Ucraina trebuie să se angajeze cu Rusia în poziţie de forţă”, adaugă el imediat.

Iar ”orice viitor acord de pace trebuie să fie susţinut de o susţinere militară puternică şi durabilă, nu doar de nişte bucăţi de hârtie”, urmează să avertizeze Jens Stoltenberg.

Franţa, criticată din cauză că a cerut ca Rusia ”să nu fie umilită”, la doar câteva luni după invazia rusă a Ucrainei, urmează să aprecieze acest îndemn.

Ea ar putea, în schimb, să fie mai critică faţă de apelul pe care secretarul general în exerciţiu al NATO urmează să-l facă de a nu se ceda tentaţiei protecţioniste.

”Protecţionismul împotriva aliaţilor nu ne asigură securitatea”, urmează el să avertizeze.

Franţa depune eforturi ca ajutoarele Uniunii Europene (UE) destinate industriei armamentului să profite întreprinderilor europene.

Jens Stoltenberg urmează de asemenea să cheme la ordine anumite ţări europene tentate de o menţinere a unor relaţii comerciale puternice cu Moscova, ca Ungaria, să nu-şi facă priorităţi greşite.

”Libertatea este mai importantă decât liberul schimb. Nu trebuie să dăm la schimb nevoile noastre de securitate pe termen lung pe interese pe termen scurt”, urmează să avertizeze el.

Fostul premier norvegian părăseşte funcţia de secretar general după zece ani la conducerea NATO la 1 octombrie şi urmeaz să fie înlocuit de alt şef de Guvern, olandezul Mark Rutte.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”

Ramzan Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat de la distanță mașina Tesla Cybertruck pe care o folosea la război. SUV-ul electric fusese primit cadoul chiar de la miliardar, pretinde liderul cecen, dar Elon Musk neagă că i l-ar fi oferit.

Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European
Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice.

Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare
Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Letonia a adoptat joi măsuri legislative prin care limba rusă va fi limitată pe piaţa muncii şi interzisă pe ecranele ATM-urilor bancare în această ţară fostă republică sovietică, transmite agenţia EFE.

 

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.