Cum vede Romania relatia cu doua tari importante: Rusia si Turcia. Iohannis: "Sanctiunile decise de UE nu trebuie ridicate"

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Turcia reprezinta un aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune.

El a precizat ca Romania conteaza pe angajamentul acestei tari pentru principiile si valorile asumate in cadrul NATO si al Uniunii Europene.

"Reiterez importanta Parteneriatului Strategic cu Polonia nu doar in domeniul asigurarii securitatii si la nivel regional, dar si pe temele europene, unde avem obiective comune. O apreciere similara o dau Parteneriatului Strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune si pe al carui angajament continuu - pentru valorile, principiile si obligatiile asumate in NATO si in relatia cu Uniunea Europeana - contam.

In egala masura, Trilaterala informala pe teme de securitate Romania - Polonia - Turcia este un format valoros, pe care dorim sa il continuam si sa il dezvoltam", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Seful statului a amintit ca a condamnat cu fermitate "lovitura de stat esuata" din Turcia

Citește și
Klaus Iohannis la summitul NATO
Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis: "Am atins un nou nivel"

Pe de alta parte, Romania doreste ca relatia cu Rusia sa fie bazata "pe predictibilitate si pragmatism" si sa respecte interesele legitime ale tarii noastre, a declarat, miercuri, la Cotroceni, Klaus Iohannis.

"Cu Rusia, dorim o relatie bazata pe predictibilitate si pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale Romaniei. Suntem deschisi pentru mentinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interactiune pentru constientizarea de catre Rusia a imperativului predictibilitatii si, mai ales, al respectului pentru dreptul international", a punctat Iohannis.

El a adaugat ca Romania isi doreste contacte cu Rusia "acolo unde este posibil, inclusiv in domeniul cultural, al schimburilor comerciale, pe categorii care nu intra sub incidenta regimului de sanctiuni".

"Respectarea angajamentelor internationale si restabilirea balantei strategice in regiunea Marii Negre sunt insa premise esentiale pentru intensificarea dialogului", a aratat seful statului.

In opinia lui Iohannis, sanctiunile decise de Uniunea Europeana nu trebuie ridicate atata timp cat intelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate.

"Reafirm pozitia noastra ca sanctiunile decise de Uniunea Europeana nu trebuie ridicate - nici macar partial - cat timp intelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. In acest scop, ramane esentiala mentinerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantica", a adaugat seful statului.

Iohannis le-a vorbit diplomatilor si despre situatia din Crimeea si Donbas si pozitia Romaniei in aceasta chestiune.

"In ceea ce priveste situatia din Crimeea si Donbas, reiterez ferm pozitia Romaniei ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei nu sunt negociabile si ca Europa nu are nevoie de inca un conflict prelungit", a spus seful statului, la intalnirea cu diplomatii romani.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Iohannis, dupa sedinta CSAT:
Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Nu exista ratiuni care sa necesite ridicarea nivelului de alerta terorista in Romania"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in sedinta CSAT a fost prezentata o evaluare a starii de securitate a Romaniei din perspectiva riscurilor si amenintarilor de natura terorista, i

Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis:
Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis: "Am atins un nou nivel"

Romania primeste garantii suplimentare de securitate, odata cu decizia NATO de a consolida flantul estic al Aliantei.

Liberation:
Liberation: "Romania este de acum in colimatorul Moscovei". Ce spune Iohannis despre tensiunile cu Rusia

Evolutiile politice si tehnologice au crescut riscurile amenintarii potentiale legate de rachetele balistice, a declarat pentru Liberation Klaus Iohannis, citat intr-o ampla corespondenta de la Bucuresti.

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.