Cum vede Romania relatia cu doua tari importante: Rusia si Turcia. Iohannis: "Sanctiunile decise de UE nu trebuie ridicate"

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Turcia reprezinta un aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune.

El a precizat ca Romania conteaza pe angajamentul acestei tari pentru principiile si valorile asumate in cadrul NATO si al Uniunii Europene.

"Reiterez importanta Parteneriatului Strategic cu Polonia nu doar in domeniul asigurarii securitatii si la nivel regional, dar si pe temele europene, unde avem obiective comune. O apreciere similara o dau Parteneriatului Strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune si pe al carui angajament continuu - pentru valorile, principiile si obligatiile asumate in NATO si in relatia cu Uniunea Europeana - contam.

In egala masura, Trilaterala informala pe teme de securitate Romania - Polonia - Turcia este un format valoros, pe care dorim sa il continuam si sa il dezvoltam", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Seful statului a amintit ca a condamnat cu fermitate "lovitura de stat esuata" din Turcia

Citește și
Klaus Iohannis la summitul NATO
Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis: "Am atins un nou nivel"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Pe de alta parte, Romania doreste ca relatia cu Rusia sa fie bazata "pe predictibilitate si pragmatism" si sa respecte interesele legitime ale tarii noastre, a declarat, miercuri, la Cotroceni, Klaus Iohannis.

"Cu Rusia, dorim o relatie bazata pe predictibilitate si pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale Romaniei. Suntem deschisi pentru mentinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interactiune pentru constientizarea de catre Rusia a imperativului predictibilitatii si, mai ales, al respectului pentru dreptul international", a punctat Iohannis.

El a adaugat ca Romania isi doreste contacte cu Rusia "acolo unde este posibil, inclusiv in domeniul cultural, al schimburilor comerciale, pe categorii care nu intra sub incidenta regimului de sanctiuni".

"Respectarea angajamentelor internationale si restabilirea balantei strategice in regiunea Marii Negre sunt insa premise esentiale pentru intensificarea dialogului", a aratat seful statului.

In opinia lui Iohannis, sanctiunile decise de Uniunea Europeana nu trebuie ridicate atata timp cat intelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate.

"Reafirm pozitia noastra ca sanctiunile decise de Uniunea Europeana nu trebuie ridicate - nici macar partial - cat timp intelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. In acest scop, ramane esentiala mentinerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantica", a adaugat seful statului.

Iohannis le-a vorbit diplomatilor si despre situatia din Crimeea si Donbas si pozitia Romaniei in aceasta chestiune.

"In ceea ce priveste situatia din Crimeea si Donbas, reiterez ferm pozitia Romaniei ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei nu sunt negociabile si ca Europa nu are nevoie de inca un conflict prelungit", a spus seful statului, la intalnirea cu diplomatii romani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Iohannis, dupa sedinta CSAT:
Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Nu exista ratiuni care sa necesite ridicarea nivelului de alerta terorista in Romania"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in sedinta CSAT a fost prezentata o evaluare a starii de securitate a Romaniei din perspectiva riscurilor si amenintarilor de natura terorista, i

Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis:
Ce a obtinut Romania dupa summitul NATO de la Varsovia. Iohannis: "Am atins un nou nivel"

Romania primeste garantii suplimentare de securitate, odata cu decizia NATO de a consolida flantul estic al Aliantei.

Liberation:
Liberation: "Romania este de acum in colimatorul Moscovei". Ce spune Iohannis despre tensiunile cu Rusia

Evolutiile politice si tehnologice au crescut riscurile amenintarii potentiale legate de rachetele balistice, a declarat pentru Liberation Klaus Iohannis, citat intr-o ampla corespondenta de la Bucuresti.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.