Klaus Iohannis face apel la "echilibru si ratiune" la alegerile parlamentare 2016: "Am vazut o lipsa de maturitate"


Ultimul update: Sambata 03 Septembrie 2016 07:23
Data publicarii: Miercuri 31 August 2016 14:08
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis - Agerpres

Presedintele Klaus Iohannis a facut un apel la "echilibru si ratiune" in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

El a marturisit ca a fost, recent, martorul manifestarilor unei "lipse de maturitate" in comportarea unor politicieni, in raport cu politica externa a tarii.

"Pentru ca ne apropiem de campania electorala, fac apel de pe acum la echilibru si ratiune. Politica externa si de securitate a Romaniei trebuie sa fie una de consens national. Ea trebuie separata de competitia electorala si privita doar prin prisma intereselor Romaniei ca stat si ale cetatenilor nostri", a declarat seful statului, la intalnirea cu diplomatii romani, conform Agerpres.

El a afirmat ca a vazut, in ultima vreme, o lipsa de maturitate in ceea ce priveste evaluarea politicii externe.

"Spun asta pentru ca am vazut in ultima vreme o lipsa de maturitate in raportarea la politica externa din partea unor politicieni - ce-i drept, nu multi - dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai inalte functii in stat", a adaugat Iohannis.

In opinia sa, a diminua importanta demersurilor in politica externa din motive de campanie interna este o dovada de "iresponsabilitate".

"A rupe consensul de politica externa si a diminua importanta demersurilor noastre externe din motive de campanie interna reprezinta o dovada de iresponsabilitate, ce nu foloseste nimanui. Nici macar acestor politicieni", a punctat seful statului.

Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis diplomatilor romani ca au "datoria si responsabilitatea" de a pregati "adecvat si in detaliu" alegerile parlamentare, astfel incat sa fie evitate restrangeri ale acestui drept fundamental.

"Nu in ultimul rand, insist asupra chestiunii votului in strainatate. Au loc modificari legislative pentru imbunatatirea unor prevederi. Aveti datoria si responsabilitatea prioritare, ca sefi de misiuni, dar este o responsabilitate pentru ansamblul ministerului, de a pune corect in aplicare aceste prevederi, de a pregati adecvat si in detaliu alegerile parlamentare din strainatate, in conformitate cu competentele MAE in domeniu, astfel incat sa fie evitate restrangeri inadmisibile ale acestui drept constitutional fundamental", a spus seful statului, la Cotroceni.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO