Iohannis, catre diplomati: "Romania este un pol de stabilitate si predictibilitate intr-un context de vecinatate dificil"


Ultimul update: Sambata 03 Septembrie 2016 07:23
Data publicarii: Miercuri 31 August 2016 14:03
Categorie: Stiri actuale

Faptul ca Romania este astazi o tara sigura si predictibila intr-o regiune nesigura si imprevizibila este o realitate tot mai evidenta, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, la intalnirea cu diplomatii romani.

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe sefii de misiuni, consulii generali si directorii institutelor culturale romanesti, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

"Faptul ca Romania este astazi o tara sigura si predictibila intr-o regiune nesigura si imprevizibila este o realitate tot mai evidenta", a declarat presedintele, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane reprezinta "un moment important de reflectie". "In anul diplomatic care a trecut, Romania a continuat pe drumul corect, al respectarii angajamentelor sale", a adaugat Iohannis.

Presedintele a apreciat, de asemenea, ca "Romania este un pol de stabilitate si predictibilitate intr-un context de vecinatate dificil".

Presedintele Klaus Iohannis le-a mai solicitat, miercuri, diplomatilor sa promoveze modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale si sa faca demersuri in statele in care exista comunitati romanesti ca si acestea sa asigure un nivel de protectie similar celui din Romania.

"E necesar ca MAE, inclusiv prin Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, sa sustina un inalt nivel de protectie a identitatii persoanelor apartinand comunitatilor romanesti din afara frontierelor, mai ales ca Romania a reusit pentru minoritatile nationale de la noi sa creeze un veritabil model de interculturalism eficient ce depaseste prin nivelul protectiei acordat standardul european.

Trebuie sa promovati acest model ca exemplu de buna practica si sa faceti demersuri ca statele unde sunt minoritati romanesti sa asigure un nivel de protectie similar celui asigurat in Romania. Ma refer mai ales la folosirea limbii materne, accesul la educatie, mass-media si serviciul religios in limba materna, elemente fundamentale ale pastrarii identitatii", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat ca protectia intereselor si drepturilor romanilor de pretutindeni ramane o obligatie permanenta a diplomatilor romani, fie ca este vorba de comunitatile traditionale din vecinatate sau despre diaspora.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO