Spitalizari in masa in 4 fabrici din Cambodgia care lucreaza cu Nike, Puma, Asics si VF Corporation. Ce au patit angajatii

Ultima actualizare: 28-06-2017 07:10
angajati cambodgia
Jarl Therkelsen Kaldan/Danwatch

Lesinuri in masa ale angajatelor unor fabrici din Cambodgia care fac incaltaminte pentru branduri populare precum Nike, Asics si Puma, relateaza The Guardian.

Oamenii angajati pe termen scurt sunt fortati sa lucreze 10 ore pe zi la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, relateaza The Guardian.

Potrivit sursei citate femeile care lucreaza in fabricile cambodgiene pentru branduri precum Puma sau Nike au suferit lesinuri in masa din cauza conditiilor de munca.

In ultimul an, peste 500 de angajati din 4 fabrici care lucreaza cu Nike, Puma, Asics si VF Corporation au fost spitalizati.

Potrivit The Observer si Danwatch, un grup de investigatii jurnalistice danez, femeile care au lesinat lucrau 10 ore pe zi, sase zile pe saptamana si au povestit ca se simteau extenuate si flamande.

Un alt factor de oboseala este dat de temperaturile ridicate. In 3 fabrici se lucreaza si la 37 de grade Celsius. De altfel tara nu are fixata orin lege o limita de temperatura pentru angajati.

Salariul minim lunar este de 620 de lei si in functie de orele suplimentare (cel putin cate doua pe zi) poate ajunge la 1000 de lei lunar.

Un alt factor de stres si oboseala printre angajati e acela ca au contracte pe termen scurt.

Un reprezentant dintr-un sindicat al muncitorilor a povestit cum o femeie a suferit o criza lucrand la 37 de grade Celsius iar cazul ei a declansat o "panica generala" printre angajati.

Contactate, cele 4 companii Puma, VF Corporation, Nike si Asics au declarat ca investigheaza episoadele care au avut loc intre noiembrie 2016 si martie 2017.

Nike a sustinut ca nu apeleaza la contracte pe termen scurt si ca lucreaza pentru a imbunatati conditiile de lucru, instaland sisteme racire si aer conditionat pentru ca temperaturile sa nu depaseasca 30 de grade Celsius in fabrici.

Puma a spus ca a facut recomandari in aceste situatii, printre care oferirea de batoane energizante si controale medicale pentru angajati. Pentru moment incearca sa renunte la contractele pe termen scurt pentru angajatii cu o vechime de peste 2 ani.

Si celelalte doua companii au promis sa imbunatateasca conditiile de lucru.

Sursa foto: Jarl Therkelsen Kaldan/Danwatch

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO