Spania vrea sa scape de criza mai repede. Se pregateste de alegeri anticipate
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat astazi convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 20 noiembrie. Alegerile, cerute de opozitie, dar si de o parte dintre socialisti, erau initial prevazute pentru martie 2012.
"Era optiunea naturala, rationala", a spus premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Aceste alegeri erau cerute insistent, de mai multe luni, de catre Partidul Popular, principalul partid de dreapta din tara, mai ales dupa infrangerea de proportii suferita de socialistii lui Zapatero in alegerile regionale de la 22 mai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficiali de rang din cadrul Partidului Socialist doresc acelasi lucru, inclusiv, potrivit presei, candidatul socialist in alegeri, Alfredo Perez Rubalcaba, fost ministru de Interne.
Zapatero, in varsta de 50 de ani, a profitat de aceasta conferinta de presa, in care a prezentat un bilant pe primul semestru, pentru a anunta aceste alegeri anticipate, dupa ce a declarat ca "Guvernul si-a indeplinit o buna parte dintre obiectivele din cea de a doua parte a mandatului".
"Intr-un context in continuare complicat, economia da semne pozitive... Noi am pus bazele relansarii" economice, a declarat el, in contextul in care economia spaniola a inregistrat, in primul trimestru, o usoara crestere, de 0,3%, dar inca este afectata de un somaj "endemic".
Potrivit datelor anuntate chiar vineri, 20,89% dintre spanioli sunt someri, o usoara ameliorare in raport cu primul trimestru, dar, reprezentand, in continuare, un record in randul tarilor industrializate.
Iar, in timp ce economia tarii face eforturi sa iasa din criza, agentia Moody's a lansat, astazi, un nou avertisment dur. Aceasta a anuntat ca intentioneaza sa reduca nivelul indicelui datoriei suverane a Spaniei, in prezent la nivelul "Aa2", din cauza problemelor bugetare din tara, evocand dificultatea Guvernului de a aplica o rigoare bugetara, din cauza unui "mediu de crestere slaba".
"Din acest motiv, este momentul sa anuntam calendarul viitoarelor alegeri", "in numele interesului general", a declarat premierul, citat de Mediafax.
"Aceasta data ne permite sa ducem la final lucruri esentiale, ca reducerea deficitului", a adaugat Zapatero, promitand sa isi indeplineasca, in perioada urmatoare, "toate angajamentele, pentru a incheia cu bine relansarea economica".
Potrivit calendarului anuntat vineri, urmatorul Guvern va putea sa isi inceapa activitatea "de la 1 ianuarie, o data cu anul economic 2012". Premierul Zapatero, ajuns la putere in 2004 si reales in 2008, a anuntat, inca din aprilie, ca nu va mai candida, la finalul celui de-al doilea mandat.
Adjunctul sau, Alfredo Perez Rubalcaba, a fost desemnat sa candideze impotriva liderului PP, Mariano Rajoy, prezentat de sondaje ca invingator detasat, intr-un moment in care socialistii sunt aspru sanctionati pentru politica lor de austeritate in fata crizei economice, care afecteaza tara din 2008.Cu toate acestea, distanta pare ca s-a mai redus, in ultimele saptamani, dupa desemnarea oficiala a lui Rubalcaba ca lider al grupului parlamentar al socialistilor.
Potrivit ultimului sondaj lunar, publicat miercuri de Centrul de Anchete Sociologice, socialistii ar obtine 36% din intentiile de vot, fata de 43,1%, cat ar obtine conservatorii, un interval mai mic cu 3,3 puncte decat cel rezultat din ancheta precedenta.
Potrivit cotidianului El Mundo, anuntand alegerile, Zapatero s-a "pliat pe vointa partidului si candidatului socialist".In fata unor perspective dezastruoase pentru socialisti, o parte a responsabililor partidului s-au pronuntat pentru organizarea unui scrutin anticipat, spre deosebire de Zapatero care, potrivit anturajului sau, era hotarat sa mearga pana la finalul mandatului, indiferent de costurile politice, pentru a consolida relansarea economica.