Romanii din Spania: “Ne dau afara, dar nu vor rezolva dezastrul”

romani Spania

Somajul nu se va reduce, spaniolii nu vor dori sa preia muncile grele la care se inhama romanii, iar angajatorii iberici vor cauta in continuare imigranti pentru ca sunt cei mai ieftini, iata ce cred liderii asociatiilor de romani din Spania.

Romania Libera: O lovitura sub centura, o masura populista, o falsa problema, acestia sunt termenii in care oficialii asociatiilor de romani din Spania descriu intentia guvernului de la Madrid de a reintroduce permisul de munca pentru romani. Nu imigrantii, spun in continuare acestia, ar fi cauza somajului ridicat, ci lipsa cronica a locurilor de munca, chestiune care ar tine insa de politicile statului spaniol. „Chiar daca ne-ar da pe noi afara, romanii care stam cu acte in Spania, n-ar rezolva dezastrul“, spune Cristi Avram, presedintele Organizatiei Romanilor din Spania, cu sediul la Madrid. „Economia Spaniei e la pamant si cei care conduc acum tara, socialistii, cauta lovituri sub centura pe ultima suta de metri. Vin foarte putini romani in Spania la ora actuala. Vin in calupuri doar la cules de fructe. Nu mai e o tara atractiva pentru romani, pentru ca nu se mai gaseste de munca“, a mai adaugat Avram pentru Romania libera.

Adevarul: Romanii din Spania se considera discriminati Ministrul Muncii si Imigratiei, Valeriano Gomez, a confirmat ieri ca Guvernul Spaniei „studiaza posibilitatea" revenirii la restrictionarea pietei muncii pentru romani, care, din anul 2009, se pot angaja in Spania fara permis de munca. „Pregatim o decizie. Trebuie sa o concretizam in coordonare cu autoritatile romane, impreuna cu care, de comun acord, o vom lua", a spus ministrul spaniol. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Spania au sustinut ca partea romana stia de mai mult timp de intentia Madridului. O delegatie a Ministerului spaniol de Externe s-a deplasat de curand la Bucuresti unde au informat autoritatile romane de intentia Spaniei. „Romanilor nu le-a convenit, au fost foarte deranjati, dar au inteles ca Spania trebuie sa-si rezolve problema somajului", au relatat oficiali ai ministerului spaniol. Potrivit acestora, odata ce va fi anuntata Bruxelles-ului si celorlalte state membre, masura va fi aplicata „cat mai curand posibil", prima data avansata fiind chiar 1 august 2011.

Gandul: “Fratilor, vreau sa lucrez! Ma poate ajuta cineva?” Totul despre CUM VOR MAI MUNCI ROMANII IN SPANIA Circa 90% dintre romanii din Spania au rate la banca pentru case sau/si masini, a declarat pentru gandul Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) cu sediul in Madrid. Pe majoritatea criza i-a prins la inceputul creditelor, adica dupa cinci-sase ani de plata a imprumutului. In general rata platita de un roman pentru un apartament in Spania este de 700-1.500 euro pe luna, iar pentru o masina - 400-500 de euro pe luna. "Daca intr-o familie in care el castiga lunar 1.300 de euro si ea 1.000 euro unul dintre ei si-a pierdut locul de munca, este o problema cu achitarea ratei. Cunosc astfel de cazuri in care persoane ce au ramas fara un loc de munca au intarziat cu rata la banca. In a patra luna banca le-a scos la licitatie locuinta si le-a comunicat in plus si ca au o datorie de 80.000 de euro, dupa ce platisera cinci ani rata la credit. Asa ca au ramas si fara casa si cu datorie la banca. Care a fost solutia? Respectiva persoana s-a declarat insolvabila, legea permite, creditul a fost blocat si acum persoana lucreaza la negru, pentru ca daca ar lucra oficial, i-ar fi retinuti banii la angajator", a relatat presedintele FADERE.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Marturia unui pasager dintr-un avion ce zbura spre dezastru
Marturia unui pasager dintr-un avion ce zbura spre dezastru

Persida Boeru, unul dintre pasagerii care au fost la un pas de moarte pe 11 iulie, e psiholog. Pentru ea momentul in care aeronava Tarom a fost la un pas de dezastru ar fi si un prilej de studiu asupra reactiilor umane in situatii limita.

Cum vom sta cu banii pana la finele anului. Ce valori vor atinge euro si francul elvetian
Cum vom sta cu banii pana la finele anului. Ce valori vor atinge euro si francul elvetian

Oamenii de afaceri cu contracte in euro iau in calcul un curs de 4,29 lei/euro pentru sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca problemele indatoratilor in valuta ar putea continua cel putin cateva luni.

"Eficienta" romaneasca. In loc de autostrada, circulam pe contrasens

Aproximativ 16 kilometri. Aceasta a fost lungimea ambuteiajului de la sfarsitul lunii trecute, de la iesirea spre Constanta a Autostrazii Soarelui. Pentru turisti si constanteni nu e nimic neobisnuit.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.