Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani. Afla conditiile
Oficialii de la Madrid spun ca hotararea nu ii priveste si pe cei care lucreaza deja in Spania. Pentru ca decizia sa intre in vigoare, autoritatile iberice trebuie sa obtina insa si aprobarea Comisiei Europene.
Institutia a anuntat deja ca nu va fi de acord, decat in cazul unei motivatii extrem de serioase.
Dupa o saptamana de zvonuri vehiculate in presa spaniola si in cercurile imigrantilor, s-a anuntat oficial: "Cetatenii romani care vor veni la munca in Spania vor avea nevoie, pentru a fi in legalitate, de o autorizatie prealabila emisa pe baza existentei unui contract de munca, au anuntat oficialii spanioli. Este o decizie strict tehnica, determinata de situatia pietei muncii din Spania."
Responsabilii de la Madrid sustin ca romanii aflati deja in tara lor nu ar avea de suferit, dar ai nostri se tem ca vor ramane curand someri.
Guvernul de la Bucuresti urmareste situatia celor aproape 900.000 de romani din Spania.
"Ministrul Muncii se va deplasa la Madrid saptamana viitoare pentru a discuta cu omologul sau spaniol. Vor discuta aceasta decizie si vor cauta solutii punctuale pentru muncitorii romani", a declarat purtator de cuvant la ministrului muncii, Ioana Santa.
Decizia nu este definitiva. Trebuie aprobata si de Comisia Europeana, care nu a primit pana acum o cerere oficiala. Institutia sustine ca Spania si-a liberalizat piata muncii si in nu poate introduce noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania.
In cazul in care Comisia Europeana decide ca autorizatiile cerute romanilor sunt ilegale, Spania va fi nevoita sa le elimine, pentru a evita procedura de incalcare a tratatului de aderare si eventuale sanctiuni.
Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.