Soldatii pakistanezi au atacat un post indian din Kashmir. Un soldat a fost ucis, iar altul e ranit

06-01-2013 09:26

Kashmir

Soldatii Indiei si ai Pakistanului au avut, sambata, un schimb de focuri la granita regiunii disputate de cele doua state, Kashmir.

Conform BBC News, Pakistanul afirma ca trupele indiene au atacat un post militar din sectorul pakistanez Haji Pir al Kashmirului. In urma acestui atac un soldat a fost ucis, iar altul ester ranit. Un purtator de cuvant al armatei indiene a declarat ca Pakistanul a "tras cu armele" catre postul indian fara sa fie provocat.

Intreaga regiune a Kashmirului este revendicata de cele doua state si a reprezentat un motiv de cearta intre India si Pakistan de mai bine de 60 de ani. Micile conflicte nu reprezinta ceva deosebit, insa foarte rar acestea au drept rezultat victime omenesti.

Duminica, purtatorul de cuvant al armatei pakistaneze a declarat ca cele doua parti sunt in continuare in conflict si ca schimburile de focuri de arma nu au incetat. Sectorul Haji Pir Pass se afla la sud de drumul principal din Muzaffarabad, in zona Kashmirului controlata de pakistanezi, pana in Srinagar, zona Kashmirului administrata de indieni.

Colonelul Brijesh Pandey, purtator de cuvant al armatei indiene in Kashmir, a declarat pentru Associated Press ca trupele pakistaneze "au inceput sa traga fara motiv" cu arme grele, automate, in directia postului indian. Astfel, o casa a civililor as fost distrusa, a mai adaugat el. "Noi am raspuns la acest atac cu arme mici. Credem ca a fost o incercare a lor de a infiltra militanti", a mai spus colonelul.

Din 2003 si pana astazi, in Kashmir nu au mai avut loc astfel de conflicte militare. India a suspendat procesul de pace cu Pakistanul dupa atacul militantilor pakistanezi din Mumbai din 2008. Negocierile au fost reluate in februarie 2012. In decembrie 2012, cele doua state au semnat un acord prin care se eliminau din restrictiile de calatorile impuse cetatenilor Indiei si Pakistan.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO