Soarele intra intr-o hibernare prelungita. Pamantul risca o noua era glaciara
Soarele va cunoaste o perioada de "hibernare", caracterizata printr-o foarte slaba activitate, iar aceasta perioada va fi neobisnuit de lunga si ar putea sa afecteze clima terestra, au declarat, marti, trei cercetatori americani.
Astronomii americani au observat o diminuare a petelor solare si o incetinire a activitatii din apropierea polilor, semn ca Soarele se pregateste sa intre intr-o perioada prelungita de calm.
De ce se vede Luna rosie in timpul eclipselor?
In timp ce ciclul actual al Soarelui, al 24-lea, inceput in 2008, incepe sa-si accelereze activitatea, spre un maximum care se masoara in functie de numarul de pete solare, studiile despre activitatea interna a astrului, despre suprafata vizibila a lui si despre coroana solara i-au facut pe specialisti sa afirme ca urmatorul ciclu ar putea fi deosebit de calm sau chiar inexistent, afirma savantii de la National Solar Observatory (NSO) si de la Air Force Research Laboratory.
"Daca nu ne-am inselat, atunci actualul ciclu ar putea fi ultimul in ceea ce priveste activitatea solara maxima pe care o vom vedea, inainte de trecerea multor decenii", a declarat Frank Hill, director adjunct la NSO, principalul autor al unuia dintre studiile citate.
Calificand acest fenomen ca fiind "foarte neobisnuit si neasteptat", astronomul american considera ca el "va afecta multe lucruri, de la explorarea spatiala pana la climatul terestru".
Astfel, in trecut, o slaba activitate magnetica solara prelungita a coincis cu aparitia pe Terra a erelor glaciare. In timpul acestor perioade, atmosfera terestra se raceste si se contracta, iar furtunile magnetice din apropiere de poli (aurore boreale), fenomene care pot perturba sistemele de comunicatii de pe Terra, se rarefiaza.