De ce se vede Luna rosie in timpul eclipselor. Explicatiile expertilor
Se spune ca daca Luna este rosie, in momentul unei eclipse, atunci atmosfera Terrei este poluata. Specialistii au insa explicatii mult mai elaborate, care tin de refractia luminii si de spectrul culorilor.
Cea mai lunga eclipsa totala de Luna din ultimul secol a oferit lumii intregi un spectacol extraordinar. In momentul maximului, atunci cand Luna era scufundata complet in umbra planetei noastre, discul acesteia avea totusi o anumita culoare, nu era cufundata intr-o bezna totala.
De cele mai mai multe ori aceasta culoare este intr-o nuanta rosiatica.
Specialistii romani de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu scriu ca lumina Soarelui (aflat in spatele Pamantului vazut de pe Luna) nu este blocata complet de globul pamantesc ci trece prin atmosfera planetei noastre.
Stapana balenelor albe. O rusoaica inoata in pielea goala, in apele arctice, alaturi de mamifere
Gazul din atmosfera terestra imprastie mai mult componenta albastra a luminii decat pe cea rosie. Astfel lumina care trece prin atmosfera este compusa doar din cateva culori ale curcubeului, lipsind albastrul, indigo-ul si verdele.
Asa se face ca pe Luna ajunge partea rosie a lumini emise de Soare adica o combinatie intre rosu, galben si portocaliu.
Acesta este motivul pentru care Luna are o nuanta rosiatica atunci cand este acoperita de umbra planetei noastre.
Soarele intra intr-o hibernare prelungita. Pamantul risca o noua era glaciara
Poluarea atmosferica
Daca atmosfera este poluata excesiv, mai ales de cenusa vulcanica, atunci eclipsele de Luna vor fi mai intunecate. La fel si daca in seara aceea sunt multi nori pe cerul regiunilor prin care lumina Soarelui se va refracta. Daca atmosfera este curata vom vedea o Luna eclipsata stralucitoare si in culori deschise.