O masa solara care ar putea starni o furtuna geomagnetica vine spre noi cu 1400 km/h. Video HD NASA
Marti, 7 iunie, Soarele a oferit un spectacol grandios. O furtuna uriasa a fost surprinsa de Observatorul SDO al NASA, insa cercetatorii se tem de efecte nedorite: o furtuna geomagnetica urmeaza sa aiba loc.
Un milion de tone de magma incandescenta a fost aruncat la o distanta considerabila de Soare, potrivit Discover Magazine. Explozia a inceput dintr-o parte mica a Soarelui, insa s-a intins cu repeziciune si a acaparat aproape toata suprafata astrului.
Potrivit estimarilor facute de astronomi explozia s-a intins pe o lungime de un milion de kilometri. Serviciul national de meteorologie american NWS a avertizat ca din 2006 nu a mai fost observata o eruptie solara cu o astfel de magnitudine, potrivit AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii de la NASA sustin ca aceasta masa solara se inrdeapta spre Pamant cu o viteza aproximativa de 1400 de kilometri pe secunda, urmand sa se loveasca de campul magnetic al Terrei pe 8 iunie, seara, sau in primele ore ale zilei de 9 iunie.
Explozia a fost clasificata ca o explozie solara de Clasa M-2, adica o furtuna solara medie, care nu pune insa in pericol satelitii sau infrastructura de pe Terra. Ea ar putea crea insa o furtuna geomagnetica puternica pe parcursul zilei de astazi.
Porivit specialistilor, eruptia solara ar putea perturba astazi activitatea satelitilor, sistemelor de comunicatii si a retelelor electrice terestre, relateaza AFP. Mai mult, ar putea determina modificarea rutelor avioanelor de linie deasupra regiunilor polare.
Furtunile geomagnetice pot duce la aparitia mai multor aurore decat in mod normal. "Nu ar trebui sa ne ingrijoram. Va fi un spectacol frumos, extrem de frumos", spune astronomul in videoclipul in care comenteaza aceasta explozie solara.