Substanta de 100.000 de ori mai fierbinte decat Soarele, pe Pamant. Vezi cum a fost posibil
Oamenii de stiinta au reusit sa creeze cea mai fierbinte si mai densa materia de pe Pamant. Aceasta plasma a fost numita "quark gluon" si a existat in milisecundele care au urmat dupa Big Bang, in urma cu 13,7 miliarde de ani.
Mai exact, fizicienii au ajuns la aceatsa pergormanta cu ajutorul tehnologiei de la Large Hadron Collider (LHC) din cadrul CERN, adica Centrul European pentru Cercetare Nucleara.
Pe scurt, procedeul folosit, consta in ciocnirea ionilor grei de plumb la viteze apropiate de cea a luminii. Acestia au generat temperaturi de peste 1,6 miliarde de grade Celsius - adica de 100.000 de ori mai fierbinte decat centrul Soarelui, potrivit abc.net.au.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In acest proces, cercetatorii au recreat cel mai dens material observat vreodata - doar gaurile negre sunt mai dense.
Rezultatele au fost facute publice la Conferinta Quark Matter, care a avut loc in Annecy, Franta. Acestea vor permite oamenilor de stiinta sa inteleaga evolutia universului timpuriu, recreand conditiile care existau atunci.