Situatie nemaintalnita in Venezuela. Presedintele Hugo Chavez nu va putea depune juramantul joi

Hugo Chavez

Regimul venezuelean a dezvaluit ca Hugo Chavez nu va depune juramantul joi, 10 ianuarie, asa cum prevede Constitutia, deschizand astfel o perioada de incertitudine pentru tara.

In acest timp, opozitia afirma ca se teme de un vid institutional dupa data de 10 ianuarie, relateaza AFP.

Presedintele Adunarii Nationale Diosdado Cabello este cel care a pus capat suspansului, care plana de mai multe saptamani, cu privire la prezenta presedintelui in fata deputatilor.

Spitalizat din 10 decembrie in Cuba, unde este tratat de cancer, seful statului "a cerut sa se anunte ca, la recomandarea echipei sale medicale (...), procesul de recuperare postoperatorie se va prelungi dincolo de 10 ianuarie, motiv pentru care el nu se va putea prezenta la aceasta data in fata Adunarii Nationale" pentru a fi investit in functie, a declarat Cabello in fata deputatilor.

In consecinta, in virtutea articolului 231 al Constitutiei, "depunerea juramantului va avea loc la o data ulterioara in fata Curtii de Justitie", a adaugat Cabello.

Citește și
Hugo Chavez
Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, operat de cancer pentru a patra oara
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Constitutia prevede ca seful statului ales sa depuna juramantul la 10 ianuarie in fata Adunarii Nationale in cursul unei ceremonii care sa aiba loc in Venezuela si care nu poate fi amanata.

Dar Guvernul invoca faptul ca Legea fundamentala contine o prevedere potrivit careia daca presedintele ales nu poate depune juramantul in fata Adunarii, sa faca acest lucru in fata Curtii Supreme de Justitie. In acest caz nu este mentionat niciun termen.

Opozitia a alertat anterior comunitatea internationala, marti, printr-o scrisoare adresata Organizatiei Statelor Americane (OEA), cu privire la un risc de "incalcare a ordinii constitutionale", in cazul in care Chavez, reales in octombrie si spitalizat incepand de la 10 decembrie in Cuba, nu se prezinta joi pentru a fi investit in functie.

Potrivit opozitiei, amenintarea unui vid constitutional planeaza asupra Venezuelei, in contextul in care regimul Chavez insista de mai multe zile ca presedintele si Guvernul sau vot ramane in functie dincolo de aceasta data, chiar daca presedintele nu este investit.

"Daca depunerea juramantului presedintelui nu are loc pe 10 ianuarie si daca nu sunt activate dispozitiile constitutionale referitoare la incapacitatea temporara a presedintelui Republicii, va fi comisa o grava incalcare a ordinii constitutionale in Venezuela, care va afecta esenta democratiei", afirma in aceasta scrisoare coalitia opozitiei venezuelene, Masa Unitatii Democratice (MUD).

Liderul opozitiei Henrique Capriles a cerut Curtii de Justitie, imediat dupa aceea, sa "se pronunte" asupra acestui "conflict de natura constitutionala". "Este necesar sa existe un arbitraj", a declarat el in fata presei, in contextul in care institutia este criticata frecvent pentru ca este apropiata Guvernului.

Guvernul a anuntat organizarea unei conferinte de presa la Curtea de Justitie, miercuri dimineata, fara sa ofere alte precizari. AFP nu a putut contacta Curtea marti, pentru a confirma aceasta informatie.

In opinia lui Henrique Capriles, data de "10 ianuarie marcheaza sfarsitul mandatului prezidential si inceputul altuia". "Daca presedintele nu depune juramantul, el inceteaza sa mai fie presedinte", a subliniat el.

Capriles, invins de Chavez in urma alegerilor prezidentiale de la 7 octombrie, a cerut presedintilor latino-americani sa nu se "preteze la jocul" Guvernului, raspunzand la invitatia acestuia de a veni in vizita, joi, in Venezuela, in contextul in care sefii statului bolivian Evo Morales - foarte apropiat de Chavez - si uruguayan Jose Mujica si-au confirmat vizita. Presedinta argentiniana Cristina Kirchner urmeaza sa efectueze, joi, o vizita la Havana.

Diosdado Cabello a evocat luni prezenta a "numerosi sefi de stat din tari prietene", joi, in marja unei "mari manifestatii" de sustinere a lui Chavez prevazute la Caracas.

Aceasta manifestatie a fost calificata de catre Capriles drept un "mesaj teribil, ca si cum ar fi vorba despre un razboi", el oferind asigurari ca nu le va cere sustinatorilor sai sa se mobilizeze, joi, cu scopul de a evita orice confruntare.

Hugo Chavez nu a aparut in public de peste patru saptamani. Ultimele imagini cu presedintele dateaza de la plecarea sa catre Cuba, pentru a fi operat pentru a patra oara in zona pelviana, dupa ce a fost diagnosticat cu un cancer, in 2011. Natura si locul exacte ale acestui cancer sunt tinute secrete de catre autoritati.

Guvernul a anuntat luni ca Chavez se afla intr-o stare "stabila" si ca "asimileaza tratamentul", dupa ce a fost afectat de o grava infectie pulmonara, fara sa ofere precizari suplimentare.

O purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a declarat marti ca Washingtonul este "ingrijorat pentru sanatatea sa" si i-a urat o "insanatosire grabnica" din partea Statelor Unite, care intretin relatii foarte tensionate cu Caracasul.

In Brazilia, Marco Aurelio Garcia, un consilier international de rang inalt al Dilmei Rousseff, a subliniat, la randul sau, ca prelungirea mandatului Guvernului in exercitiu dincolo de 10 ianuarie, "dintr-un motiv rezonabil", este "perfect acoperita" de Constitutie.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Chavez, grav bolnav. Presedintele Venezuelei are o infectie pulmonara cu insuficienta respiratorie
Chavez, grav bolnav. Presedintele Venezuelei are o infectie pulmonara cu insuficienta respiratorie

Lucrurile merg din rau in mai rau pentru presedintele Venezuelei, Hugo Chavez. Liderul socialist de la Caracas se lupta cu o infectie pulmonara grava, care i-a provocat o insuficienta respiratorie.

Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, operat de cancer pentru a patra oara
Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, operat de cancer pentru a patra oara

Operatia presedintelui Venezuelei Hugo Chavez a fost un succes. Potrivit vicepresedintelui Nicolas Maduro, interventia chirurgicala a durat sase ore, iar Chavez va intra acum intr-o perioada de recuperare.

Vicepresedinte venezuelean:
Vicepresedinte venezuelean: "M-am intalnit cu Fidel Castro, este foarte bine"

Fostul vicepresedinte venezuelan Elias Jaua a asigurat duminica la Havana ca a avut intrevederi, sambata, cu Fidel Castro care, potrivit lui, "se simte foarte bine", dezmintind informatiile care circula cu privire la starea lui de sanatate.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.