Sindromul Havana: Serviciul secret al armatei ruse a folosit o armă energetică împotriva diplomaților și spionilor americani

arma energetica
Shutterstock

O unitate a serviciului militar de informații al Rusiei a atacat cu o armă energetică peste 100 de diplomați și spioni americani, cărora le-a provocat boala misterioasă cunoscută sub numele de Sindromul Havana.

Asasini GRU au atacat cu arme energetice peste 100 de diplomați și spioni americani, inclusiv soțiile și copiii acestora, în perioada 2014-2021, arată o investigație realizată timp de mai bine de un an de The Insider, în colaborare cu 60 Seconds și Der Spiegel.

Ancheta a descoperit dovezi care leagă afecțiunea misterioasă cunoscută sub numele de Sindromul Havana de membrii agenției de informații militare a Rusiei. Unitatea 29155 GRU ar fi folosit arme cu energie direcționată pentru a viza personalul guvernului american, uneori chiar în inima SUA, la Washington, scrie The Kyiv Independent.

Sindromul Havana a intrat pentru prima dată în atenția publicului în 2017, după ce peste 20 de oficiali americani detașați în Cuba au suferit afecțiuni medicale ciudate în Havana.

De atunci, peste 100 de alte cazuri au fost raportate în locuri precum Guangzhou, în China și chiar la Washington. Printre victime se numără diplomați americani, spioni, ofițeri militari, antreprenori și, în unele cazuri, soții, copiii și chiar animalele de companie. Raportul a constatat că primul dintre aceste atacuri a avut loc de fapt la Frankfurt, Germania, în 2014.

Citește și
asasin
Asasini ucraineni. ”Clovnii și prostituatele sunt o constantă în jurul guvernului rus. Ucide unul și apare altul în loc”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Atacurile sunt efectuate de ceea ce The Insider numește „arme cu energie direcționată”, generate de ani de cercetare științifică, datând din proiectele serviciilor de informații militare din epoca sovietică. Consecințele medicale ale acestor arme pot fi permanente și, în unele cazuri, sever debilitante.

Simptomele rezultate în urma unui atac variază de la dureri de cap cronice, vertij, tinitus, insomnie, greață, tulburări psihofiziologice de durată și chiar orbire sau pierderea auzului.

Multe victime au fost diagnosticate cu leziuni cerebrale traumatice, forțându-le să se retragă din punct de vedere medical din serviciul guvernamental.

O victimă, asistentă și soția unui oficial al ambasadei americane din Tbilisi, denumită în raport Joy, a suferit un atac în fața casei sale în 2021. Potrivit The Insider, Joy a suferit dureri de cap în fiecare zi în ultimii trei ani. Femeia a suferit deja două intervenții chirurgicale și va avea nevoie și de o a treia, pentru a aborda „deteriorarea rapidă a osului temporal, o afecțiune despre care spune că neurochirurgul ei nu o poate explica”.

Unitatea 29155 are rolul ”de a găsi, rezolva și anihila” pe oricine, în numele lui Putin  

The Insider, împreună cu Der Spiegel și 60 Minutes, au reușit să geolocalizeze agenții asociați cu Unitatea 29155 din GRU în locuri din întreaga lume, chiar înainte sau în momentul incidentelor de sănătate anormale raportate și asociate apoi cu Sindromul Havana, denumite incidente anormale de sănătate (IAS).

Spre deosebire de alte echipe din cadrul agențiilor de informații ale Rusiei, Unitatea 29155 nu a fost creată pentru a spiona oameni sau a aduna informații și se concentrează în întregime pe operațiuni militare violente.

Alte dovezi dezvăluie că membrii seniori ai acestei unități au primit premii și promovări pentru munca lor în dezvoltarea „armelor acustice neletale”, un termen folosit de informațiile ruse și de literatura militară pentru a descrie dispozitivele de energie dirijată bazate pe sunet și radiofrecvență.

Un fost oficial CIA le-a spus anchetatorilor că misiunea Unității 29155 este „de a găsi, rezolva și anihila, totul în sprijinul viselor imperiale ale lui Vladimir Putin”.

În mod remarcabil, multe dintre victimele acestor atacuri IAS aveau o experiență operațională în Georgia, Ucraina sau Rusia.

Atât Georgia, cât și Ucraina au experimentat „revoluții colorate” în ultimele două decenii, pe care președintele rus Vladimir Putin le atribuie influenței CIA.

Potrivit oficialului, Putin „ar avea un interes rezonabil în neutralizarea oficialilor de informații americani pe care îi considera responsabili pentru pierderea foștilor sateliți sau a pieselor constitutive ale fostului imperiu sovietic”.

Serviciile americane păstrează tăcerea

Câțiva oficiali americani asociați cu activitatea CIA în Ucraina au suferit IAS în întreaga lume, în special după 2014 și anexarea Crimeei.

Ancheta a dezvăluit că „grupul de cazuri de sindrom Havana care au apărut la veteranii Ambasadei SUA la Kiev a fost atât de îngrijorător pentru unul dintre ei, încât a optat să demisioneze cu totul din CIA decât să riscă să devină a patra victimă”.

Raportul ridică întrebări serioase cu privire la modul în care SUA au răspuns la aceste atacuri. Agențiile de informații americane au adoptat ceea ce ancheta numește „Evaluare gen „nimic de văzut aici”.

În martie 2023, Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) a emis un raport redactat în care afirmă că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să provoace IAS. Victimele atacurilor au fost șocate de rezultatul acestui raport, iar mulți dintre ei se simt trădați de guvernul lor.

Ceea ce a arătat această investigație este că fie comunitatea de informații este incapabilă să-și îndeplinească funcția cea mai de bază, fie că a lucrat pentru a acoperi faptele și angajații răniți de public”, a declarat o victimă pentru The Insider.

În 2021, Administrația Biden a adoptat Legea Havana, care oferă despăgubiri semnificative pentru victimele confirmate ale IAS.

În prezent, există două teorii cu privire la motivul pentru care guvernul SUA ar putea proteja adevărul despre natura acestor atacuri. În primul rând, eliberarea completă a informațiilor despre aceste atacuri poate lăsa publicului american senzația că Moscova a comis un act de război.

A doua teorie este că recunoașterea faptului că Sindromul Havana este cauzat de un adversar străin ar putea submina recrutările pentru CIA sau Departamentul de Stat.

Ar putea fi una dintre cele mai mari victorii ale lui Putin împotriva SUA

Dacă Kremlinul va fi găsit responsabil pentru aceste atacuri, se arată în raport, dezactivarea experților de informații regionali ai Americii prin intermediul IAS-urilor ar putea deveni „una dintre cele mai mari victorii strategice ale lui Vladimir Putin împotriva Statelor Unite”.

Potrivit anchetei The Insider, primul atac documentat care a generat un IAS s-a înregistrat în 2014 la Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului SUA, staționat la consulatul de acolo, a fost lăsat inconștient de către ceva asemănător cu un fascicul puternic de energie.

Ulterior, victima a fost diagnosticată cu o leziune cerebrală traumatică și a reușit să identifice și un agent al Unității 29155 din Geneva. Incidentul a avut loc la câteva luni de la invazia Rusiei din 2014 a Ucrainei, în care o ocupare furișă, aproape fără sânge, a peninsulei Crimeea în februarie și martie 2014 a făcut loc unui război murdar de opt ani în inima industrială din estul țării în Donbas, aproape de granița Ucrainei cu Rusia.

Predecesorul și analogul GRU a fost departamentul KGB-ului sovietic dedicat „sarcinilor speciale”, care conducea asasinate și acte de terorism în străinătate. Cea mai sinistră opera sa a inclus uciderea naționaliștilor ucraineni în Europa cu bombe și cu cianură și înfingerea unui piolet în craniul revoluționarului exilat Leon Troțki în Mexic, în 1940.

Rusia dezminte orice implicare în "sindromul Havana”

Kremlinul a dezminţit luni că serviciile secrete ruse ar avea vreun rol în aşa-numitul "sindrom Havana", o serie de afecţiuni bizare suferite de diplomaţi şi spioni americani în lume şi pe care nici Statele Unite nu au reuşit să le elucideze.

"Aceasta nu este deloc o temă nouă; de mulţi ani, tema aşa-numitului "Sindrom Havana" a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

"Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei", a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Iulia Navalnaia: „Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un monstru ce conduce o organizaţie criminală”
Iulia Navalnaia: „Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un monstru ce conduce o organizaţie criminală”

Aleksei Navalnîi a fost torturat la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, care este un monstru şi conduce o organizaţie criminală, din care fac parte oameni care otrăvesc, asasini, a declarat, miercuri, Iulia Nalavalnaia.

Asasini ucraineni. ”Clovnii și prostituatele sunt o constantă în jurul guvernului rus. Ucide unul și apare altul în loc”
Asasini ucraineni. ”Clovnii și prostituatele sunt o constantă în jurul guvernului rus. Ucide unul și apare altul în loc”

Un fost spion ucrainean spune că serviciile secrete au mers prea departe cu asasinatele, care pun de multe ori în pericol agenții. ”Nu ar trebui să le facă doar pentru că pot”, întrucât ”clovnii și prostituatele sunt o constantă în jurul guvernului rus”.

 

Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini
Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini

Vladimir Putin are diferite metode pentru a se ține departe de spioni și asasini. Liderul rus are birouri identice amenajate în toată Rusia pentru a-i deruta pe cei care vor să-i facă rău.  

Doi asasini plătiți din SUA angajați de un bărbat să-i omoare nepoata au ucis din greșeală alte două persoane
Doi asasini plătiți din SUA angajați de un bărbat să-i omoare nepoata au ucis din greșeală alte două persoane

Întâmplare şocantă într-un orăşel din statul american Louisiana. Trei bărbaţi au fost arestaţi pentru o dublă crimă.

Spioni ruşi, prinşi când puneau la cale un asasinat înaintea alegerilor din Ucraina
Spioni ruşi, prinşi când puneau la cale un asasinat înaintea alegerilor din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei susţine că a capturat o echipă de asasini ai spionajului militar al Kremlinului (GRU)

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.