Serghei Lavrov: Trebuie mai multă înțelegere din partea ucrainenilor cu privire la poziția Rusiei legată de Crimeea și Donbas

×
Codul embed a fost copiat

Din India, șeful diplomației ruse a vorbit despre "unele progrese" în negocierile de pace cu Ucraina. Pregătim răspunsul, spune Serghei Lavrov, care a atras atenția că "nu au fost încă stabilite planuri aprobate".

"Trebuie mai multă înțelegere din partea ucrainenilor cu privire la poziția Rusiei legată de Crimeea și Donbas", mai spune Lavrov, care vede soluționarea crizei ca pe o chestiune ce ține de "ordinea mondială".

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a lansat un nou apel către China "să nu se amestece" în sancţiunile occidentale ce vizează Rusia.

Sergei Lavrov, Russian Foreign Minister: „Ucraina a pus pe hârtie viziunea sa asupra acordurilor care trebuie realizate, în mod necesar. Numai că aceste acorduri ar trebui mai întâi încheiate. Noi pregătim o reacție. Există un progres, în privința recunoașterii imposibilității ca Ucraina să facă parte dintr-un bloc, imposibilității ca Ucraina să-și caute fericirea în Alianța nord-atlantică. Este ceva mult mai profund și mai amplu decât operațiunea militară în Ucraina, mult mai profund și mai amplu decât asigurarea neutralității Ucrainei în baza garanțiilor de securitate care vor fi adoptate colectiv. Este o chestiune care ține de ordinea mondială. Și, cum am mai spus, toate valorile implementate de Occident în modelul său de globalizare au fost încălcate de Occidentul însuși.”

CITEȘTE AICI Cele mai noi informații despre ziua 38 a războiului din Ucraina, LIVE UPDATE

Turcia s-a oferit, în principiu, să fie una dintre ţările care să garanteze securitatea unei Ucraine neutre.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Discuţiile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană au fost reluate vineri, însă prin video-conferință, la câteva zile după ce s-au întâlnit fata în faţă, la Istanbul.

Pe plan diplomatic, la nivel global, atât ministrul de externe britanic Liz Truss, cât şi omologul sau rus, Sergei Lavrov, au vizitat India. Ambele tari cauta strângerea legăturilor cu New Delhi. Truss a cerut Indiei să să alăture tarilor democratice, pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina. Iar Lavrov a cerut ca India să cumpere mai mult petrol şi gaz din ţara sa, pentru a depăşi sancţiunile occidentale.

Sergei Lavrov, Russian Foreign Minister: „În aceste zile, colegii noștri occidentali ar vrea să reducă orice chestiune internațională semnificativă la criza din Ucraina. Apreciem că India privește această situație în întregul său, nu doar dintr-o perspectivă unilaterală. Cu siguranță, noi suntem interesați să avem o ordine mondială echilibrată, ceea ce o face durabilă.”

New Delhi s-a abţinut de la un vot împotriva invaziei ruse în Ucraina, nu a condamnat războiul pornit de Putin, dar susţine că dialogul şi diplomaţia sunt singura cale de urmat.

Vineri a avut loc şi primul summit Uniunea Europeană - China din ultimii doi ani.

Charles Michel, Președintele Consiliului European: „Am cerut Chinei sprijin pentru încheierea războiului din Ucraina. China nu poate închide ochii la încălcarea dreptului internațional de către Rusia, iar aceste principii, consacrate prin Carta ONU, sunt sacre pentru China.”

Președintele Consiliului European a mai subliniat că Uniunea Europeană şi China au convenit că războiul din ţară vecina reprezintă o ameninţare pentru securitatea globală. Au fost discutate şi sancţiunile impuse Rusiei.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „În total, peste 40 de țări s-au alăturat acestor sancțiuni, așa că am precizat, foarte clar, că și China ar trebui, dacă nu să sprijine, cel puțin să nu interfereze cu sancțiunile noastre. Am mai discutat şi despre faptul că niciun cetățean european nu ar fi în acord cu vreun sprijin pentru capacitatea Rusiei de a purta acest război. Iar asta ar aduce daune majore reputației Chinei aici, în Europa.”

Iar preşedinta Parlamentului European s-a dus în Ucraina, unde a reconfirmat sprijinul comunităţii europene pentru ţara greu încercată.

Roberta Metsola, Președintele parlamentului european: „Am venit aici nu doar în semn de solidaritate, nu doar pentru a demonstra că vom continua să lucrăm la redactarea rezoluțiilor noastre în care salutăm faptul că Ucraina face parte din familia noastră europeană. Sunteți noi și noi suntem voi.”

De asemenea, Germania a anunţat că şi-a dat acordul pentru ca o companie din Cehia să vândă Ucrainei 58 de vehicule blindate pentru infanterie, care au aparţinut inițial fostei Republici Democrate Germane.

Annalena Baerbock, ministru de externe al germaniei: „Rusia a arătat clar că nu există linii roșii pentru ea. Iată de ce sprijinim armata (ucraineană) cu armament, în calitate de europeni, lucru pe care nu l-am mai făcut, dar realitatea s-a schimbat acum atât de brutal.”

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit. Precizările martorilor
Elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit. Precizările martorilor

Elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit de echipele de căutare, a anunţat televiziunea de stat, citată de The Guardian.

A apărut o nouă ipoteză în privința autorului tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico. Ce s-a crezut până acum
A apărut o nouă ipoteză în privința autorului tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico. Ce s-a crezut până acum

Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico s-ar putea să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, a declarat duminică ministrul de Interne slovac Sutaj Estok.

„Cine va asigura interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui Ebrahim Raisi”. Analiză Le Figaro, după incidentul din Iran
„Cine va asigura interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui Ebrahim Raisi”. Analiză Le Figaro, după incidentul din Iran

Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.