Sergent ucrainean: Pe câmpul de luptă erau atât de mulți răniți încât vehiculele de evacuare călcau pe ei din greșeală
Un sergent ucrainean a povestit că uneori erau atât de mulți soldați răniți pe câmpul de luptă încât vehiculele care îi evacuau treceau din greșeală peste cadavre.
Sergentul, Vladislav Ruziev, în vârstă de 28 de ani, s-a numărat printre soldații ucraineni care au declarat pentru The New York Timescă că au fost traumatizați de ceea ce au trăit în războiul cu Rusia.
Ruziev a spus că are coșmaruri despre momentul în care unitatea sa s-a confruntat cu atacuri constante din partea trupelor rusești în timpul iernii geroase, mulți soldați pierzându-și membrele.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Uneori, solul era atât de plin de răniți încât vehiculele de evacuare treceau din greșeală peste trupurile lor în haosul creat", a spus el, potrivit Business Insider.
Estimările sugerează că mai mulți ruși au murit luptând în Ucraina decât ucraineni, dar războiul a fost costisitor pentru ambele părți. Experții au mai spus că moralul și dorința de a salva soldații răniți a fost mai mare de partea ucraineană, dar Ucraina a înregistrat pierderi grele, în special de când a lansat contraofensiva sa lentă în iunie.
Lipsa progreselor și numărul de soldați ucraineni răniți au început să afecteze moralul țării, a relatat săptămâna trecută The Washington Post.
Ruslan Proektor, un soldat ucrainean în vârstă de 52 de ani care și-a pierdut piciorul din cauza unei mine terestre, a declarat pentru ziarul american că regretă că a plecat la război și că nu se va mai oferi voluntar din nou.
"Îi iau pe toți și îi trimit pe linia frontului fără o pregătire adecvată", a declarat el pentru Post. "Nu vreau să fiu în compania unor oameni nemotivați".
Prejudiciul fizic și mental al războiului asupra ucrainenilor a fost agravat de utilizarea prolifică a minelor terestre de către Rusia, ceea ce a făcut ca un număr tot mai mare de militari și civili să sufere amputări. Wall Street Journal a informat că între 20.000 și 50.000 de ucraineni și-au pierdut membrele de la începutul războiului.
Tanisha Fazal, profesor la Universitatea din Minnesota, care studiază asistența medicală în război, a declarat pentru Insider că soldații de astăzi supraviețuiesc unor răni pe care nu le-ar fi supraviețuit în trecut, ceea ce se adaugă la provocările de sănătate mintală cu care se confruntă țările după ce luptele s-au încheiat.
"Acesta va fi un cost pe termen lung al războiului pentru ucraineni", a spus Fazel despre minele de teren și amputări, adăugând: "Acesta este un lucru care va trebui să facă parte din reconstrucția Ucrainei, având de-a face cu veteranii, dar cred că și, probabil, cu civili cu răni grave de război, atât fizice, cât și psihice."
The Times a relatat că Ucraina nu mai este capabilă să țină pasul cu tratarea traumelor psihologice pe care le-au suferit soldații săi. Există câteva centre de tratament care se concentrează atât pe rănile fizice, cât și pe traumele psihice, dar unii soldați ucraineni care se luptă cu sănătatea lor mintală nu caută întotdeauna tratament.
Un soldat în vârstă de 35 de ani, care a declarat în presă că majoritatea bărbaților din unitatea sa au fost uciși, a spus că într-o noapte s-a trezit și și-a atacat colegul de cameră, crezând că este un soldat rus.
"Plâng uneori. Când adorm, pot vizualiza totul din nou", a spus el, adăugând: "Îmi amintesc fețele tuturor camarazilor noștri morți".
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, razboi in ucraina, soldati,
Dată publicare:
16-08-2023 22:57