„Se vedea o flacără roșie”. Ce spun localnicii din Grindu care au văzut atacul rusesc de pe Dunăre
Porturile Reni și Izmail, aflate la zece kilometri de Galați, au fost ținta unui nou atac cu drone, pornit de armata rusă. Mai mulți marinari aflați pe malul românesc al Dunării au filmat scenele dramatice.
Printr-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a transmis că, „prin aceste încălcări ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală, și siguranța navigației în Marea Neagră.”
Atacul cu drone lansat de ruși asupra portului Reni, puțin după miezul nopții, a fost filmat de pe malul românesc al Dunării. În imaginile postate pe rețelele de socializare vedem reacția antiaerienei ucrainene. Însă o parte dintre drone și-au atins țintele, declanșând explozii puternice.
Este pentru a treia oară în această lună când militarii ruși atacă cu drone cele două porturi ucrainene de la Dunăre, Izmail și Reni.
Orașul Reni se află cam în dreptul unui copac, pe malul celălalt. Nu sunt nici zece kilometri până acolo. Localnicii din Grindu spun că toată noaptea, între 2 și 4, s-au auzit bubuituri și pe cer s-au văzut mai multe mingi de foc.
Nicu Chirazică, localnic Grindu, județul Tulcea: „Toate au fost șase bucăți. În partea asta, spre Reni, aici ei au bombardat. Se vedea o flacără roșie, așa, și o arunca în sus. Geamurile așa făceau... Tremura timp de câteva secunde, nu avea timp să se oprească, dădea alta. Soția a stat afară, nu a mai intrat înăuntru.”
Niciuna dintre navele românești aflate în zonă nu a raportat avarii.
Alin Pițigoi, căptanul unei nave românești: „Zarvă mare, gălăgie, bubuituri. Au dat în bazin, au dat în silozuri. Și a fost o noapte foarte grea. Ne-am considerat în siguranță la malul românesc. Noi încărcăm ziua și pe timpul nopții ieșim la ancoră pe malul românesc.”
Mai multe depozite și silozuri de cereale au fost distruse în timpul atacului - a anunțat guvernatorul regiunii Odesa. Autoritățile ucraine precizat că nu sunt victime dar nu au spus dacă porturile mai funcționează.
Izmail și Reni asigurau un sfert din exporturile de cereale, înainte ca Rusia să se retragă din acordul mediat de Turcia și ONU. De atunci, localitatile au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
Pe de alta parte, forțele ucrainene au distrus, marți-noapte, 13 drone deasupra regiunilor sudice Odesa și Nikolaev. Câteva au lovit totusi mai multe silozuri.
În schimb, miercuri dimineață, o navă portcontainer, sub pavilion Hong Kong, a spart blocada rusa, părăsind portul Odesa către Istanbul. Foloseste coridorul umanitar temporar stabilit recent de Kiev prin apele teritoriale ale Ucrainei, României și Turciei, pentru a elibera navele de marfă închise în porturile sale de la izbucnirea razboiului, pe 24 februarie 2022. Moscova nu a semnalat dacă va respecta sau nu acest coridorul de transport maritim.