Sentințe grele în cazul elevei stropite cu kerosen și arsă de colegii de la școală
Justiţia din Bangladesh a condamnat la moarte 16 persoane pentru uciderea unei tinere de 19 ani, care a fost stropită cu kerosen și arsă de vie pentru că depusese plângere împotriva şefului şcolii coranice la care învăţa.
Moartea lui Nusrat Jahan Rafi în aprilie 2019 a suscitat o vie emoţie şi a declanşat manifestaţii de-a lungul întregii ţări din Asia de Sud. Procesul celor 16 acuzaţi, între care profesorul tinerei fete şi trei dintre colegii ei, a început în iunie la un tribunal special din districtul Feni.
Mai multe imagini în galeria foto
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Verdictul dovedeşte că nicio crimă nu rămâne nepedepsită în Bangladesh. Avem stat de drept", a declarat pentru presă procurorul Hafez Ahmed, imediat după pronunţarea sentinţei într-o sală de şedinţe aglomerată şi în condiţii de înaltă securitate.
Tânăra, stropită cu kerosen și arsă de vie
Potrivit autorităţilor, tânăra a fost atrasă pe acoperişul şcolii coranice din Sonagazi. Agresorii i-au cerut să-şi retragă plângerea de hărţuire sexuală pe care o depusese cu puţin timp în urmă împotriva directorului instituţiei.
Pentru că a refuzat să se conformeze, aceştia au stropit-o cu kerosen şi i-au dat foc. Ea a încetat din viaţă din cauza rănilor cinci zile mai târziu, la 10 aprilie, fapt ce a provocat un scandal uriaş în această ţară de 160 milioane de locuitori.
Toţi acuzaţii au pledat 'nevinovat'. Opt dintre ei au declarat la tribunal că anchetatorii i-au forţat să semneze procese verbale care mărturisesc implicarea lor în crimă, iar unii dintre aceştia susţin că au fost torturaţi.
Apărătorii pentru drepturile omului au urmărit îndeaproape acest proces, pe fondul creşterii cazurilor de viol şi hărţuire sexuală în Bangladesh. Potrivit grupului care militează pentru drepturile femeilor din Bangladesh, Mahila Parishad, doar 3% dintre procesele în cazuri de viol se finalizează cu condamnări.