Senatorul american John McCain sufera de cancer cerebral. Mesajul lui Obama

×
Codul embed a fost copiat

Senatorul american John McCain sufera de un cancer cerebral.

Senatorul John McCain, in varsta de 80 de ani, un fost pilot prizonier in Razboiul din Vietnam, candidat in alegerile prezidentiale si un critic dur al lui Vladimir Putin, sufera de un cancer cerebral, a anuntat el miercuri, relateaza AFP.

O tumoare a fost descoperita in urma unei interventii, vineri, in vederea scoaterii unui cheag de sange de deasupra ochiului sau stang. Cu ajutorul unor prelevari, medicii sai au identificat o tumoare maligna, glioblasfom, care va necesita chimioterapie sau o radioterapie, potrivit Mayo Clinic de Phoenix, in Arizona, statul pe care-l care reprezinta in Senat.

”Medicii senatorului spun ca reface in urma operatiei «incredibil de bine» si ca starea sa de sanatate generala este altfel excelenta”, a anuntat clinica.

Acesta nu este primul cancer de care sufera John McCain. El a avut melanom in anii '90 si 2000, care a remis. Varsta si starea sa de sanatate au fost un subiect al campaniei prezidentiale din 2008, in care a fost infrant de Barack Obama.

Citește și
Donald Trump - Agerpres
Nominalizarea lui Trump scindeaza Republicanii. Veteranii de razboi au depus o petite impotriva magnatului: "E un rasist"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Fostul presedinte democrat a fost unul dintre primii care au reactionat dupa acest diagnostic, intre sute de mesaje de simpatie si rugaciuni.

"John McCain este un erou american si unul dintre luptatorii cei mai curajosi pe care-i cunosc. Cancerul nu stie cu cine are de a face. Fa-l sa traiasca un infern, John”, a scris Barack Obama intr-un mesaj postat pe Twitter.

Donald Trump, cu care se afla in relatii tensionate, a declarat, citat intr-un comunicat, ca senatorul a fost ”intotdeauna un combatant”.

”Melania si cu mine ii trimitem gandurile si rugaciunile noastre senatorului McCain, lui Cindy si intregii sale familii. Fa-te bine repede”, a spus el.

Din toate taberele politice, fosti adversari, dar si prieteni, i-au trimis mesaje miercuri toata seara, dupa ce s-a raspandit vestea diagnosticului.

Intre cele mai impartasite se afla si mesajul fiicei sale.

El este persoana cea mai dura pe care o cunosc. Inamicul cel mai dur nu a putut sa-l doboare”, a scris ea. ”Cancerul va putea sa-l afecteze in multe feluri, insa nu-l va face niciodata sa capituleze, pentru ca nimic nu l-a putut face sa capituleze”.

UN ADEPT AL LINIEI DURE DE NEOCOLIT

John McCain a fost ales pentru prima oara in 1992 in Camera Reprezentantilor, ca fost pilot proaspat pensionat al Marinei americane (US Navy). Din 1986 el a fost constant reales de alegatorii din Arizona in Senat, unde a devenit unul dintre piloni in probleme de Apararii si Politicii Externe.

Vechimea si cariera sa impun respect colegilor, care nu aproba intotdeauna fibra sa independenta, insa nu au ce face. El este in prezent presedintele Comisiei Apararii din cadrul Senatului.

In pofida varstei, acest adevarat globe-trotter continua sa bata punctele cele mai fierbinti de pe planeta in delegatii parlamentare si este o figura cunoscuta de la Bagdad si pana la Kiev.

Un aparator neinduplecat al bugetului Apararii, un sustinator infocat al Razboiului din Irak, el apara o viziune de ”soim” in politica straina, este un denuntator aprig al regimului lui Vladimir Putin - ceea ce a condus la introducerea in 2014 pe o lista cu americani sanctionati de Rusia.

”Imi imaginez ca asta inseamna sa spun ca vacanta mea de primavata in Siberia s-a anulat”, a ironizat el la acea vreme, pe un ton sarcastic, marca sa.

De la alegerile prezidentiale din 2018 si presupusele atacuri cibernetice ruse, pare mai putin jovial, iar uneori nerabdator in fata intrebarilor repetate despre Donald Trump, cu care a avut probleme.

In calitate de candidat, Trump a pus in discutie statutul de ”erou” al lui John McCain, pentru ca a fost ”capturat”.

In 1967, avionul pilotat de John McCain a fost doborat deasupra Hanoiului. El a ramas prizonier al regimului comunist pana in 1973, o captivitate in cursul careia a fost supus la tortura, ale carei sechele, pe unul dintre brate, raman vizibile.

Recent el a aparut la fel de activ in Senat. Insa, intr-o audiere, in iunie, a pus intrebari incoerente, ridicand imediat intrebari despre starea sanatatii sale, pe care le-a respins cu o gluma despre lipsa sa de somn.

Politic, absenta, sa, fortata ridica o problema majoritatii in Senat, care trece de facto de la 52 la 51 din 100 de mandate. In Congres, parlamentarii trebuie sa voteze personal.

Miercuri nu se stia cand urmeaza ca John McCain sa se intoarca la Washington.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Senatorul american John McCain il acuza pe Vladimir Putin ca este o amenintare mai mare decat Statul Islamic
Senatorul american John McCain il acuza pe Vladimir Putin ca este o amenintare mai mare decat Statul Islamic

Senatorul american John McCain l-a acuzat, luni, pe presedintele rus Vladimir Putin ca este o amenintare mai mare la adresa securitatii globale decat Statul Islamic.

Nominalizarea lui Trump scindeaza Republicanii. Veteranii de razboi au depus o petite impotriva magnatului:
Nominalizarea lui Trump scindeaza Republicanii. Veteranii de razboi au depus o petite impotriva magnatului: "E un rasist"

Un grup de veterani republicani din SUA a depus o petitie prion care ii cer senatorului John McCain si altor membri proeminenti din randul Republicanilor sa isi retraga sustinerea pentru Donald Trump.
 

Un politician celebru din SUA ironizeaza tara noastra.
Un politician celebru din SUA ironizeaza tara noastra. "Noi avem institutii guvernamentale, nu suntem Romania"

 Statele Unite vor ramane un stat de drept daca Donald Trump ajunge presedinte, in pofida opiniilor unor experti, apreciaza senatorul John McCain, care afirma ca "noi nu suntem Romania", relateaza New York Times.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.