Nominalizarea lui Trump scindeaza Republicanii. Veteranii de razboi au depus o petite impotriva magnatului: "E un rasist"

Dată publicare: 05-08-2016 07:42
Dată actualizare: 08-08-2016 07:05


Donald Trump - Agerpres

Un grup de veterani republicani din SUA a depus o petitie prion care ii cer senatorului John McCain si altor membri proeminenti din randul Republicanilor sa isi retraga sustinerea pentru Donald Trump.
 

Nominalizarea magnatului Donald Trump drept candidatul republican la alegerile prezidentiale din toamna a declansat o scindare in interiorul partidului. Protestul veteranilor a venit dupa o saptamana tensionata, in care Trump a gafat prin afirmatiile facute la adresa sotilor Khizr si Ghazala Khan, parintii unui soldat american de religie musulmana, ucis in Irak in 2004, scrie The Guardian.

Veteranii au depus joi o petitie prin care ii cer senatorului John McCain, veteran al razboiului din Vietnam, fost prizonier de razboi si fost candidat la alegerile prezidentiale din 2008, sa nu il mai sustina pe Trump.

"Donald Trump si acolitii sai au demonstrat ca discursul lor plin de ura si bigotism nu cunoaste limite. Trump este un rasist, un bigot si un candidat nepotrivit pentru postul de presedinte", a declarat Nate Terani, primul soldat american de religie musulmana care a intrat in Garda de Onoare a armatei prezidentiale.

Petitia a fost semnata de peste 100.000 de oameni, printre care se numara veteranii, familiile acestora, precum si cetateni de rand.

"Ignoranta lui Trump referitoare la responsabilitatea pe care America o are fata de restul lumii ma socheaza. Nu mai vreau sa ascult. Am auzit destule. McCain, tu ti-ai servit tara si ai facut sacrificii pe care Trump nu are cum sa le inteleaga. Si tu ai auzit destule" - este apelul facut de Alexander McCoy, un fost sergent al Marinei.

"Cand Trump ataca familia soldatului Khan, ataca toate familiile soldatilor care au trait lucruri pe care el nici nu si le poate imagina. Mesajul lui Trump ne-a divizat tara. Sa nu va fie teama sa il condamnati pe acest om, el nu reprezinta valorile tarii noastre", a declarat si Crystal Cravens, fost sergent in armata.

Petitia a fost inceputa de Perry O'Brien, fost medic in Afganistan: "Trump este un personaj care nu impartaseste valorile Americii, pe care noi, militarii, punem mare pret: respect, sacrificiu si altruism. Nesabuinta lui, aplecarea spre sistemul autoritar, atractia lui nesanatoasa pentru dictatori - toate acestea ridica mari intrebari. Ce soldat ar vrea sa lupte stiind ca Trump isi va bate joc de familia lui? Cine ar mai intra in armata stiind ca Trump ii va ataca mama daca ea nu este de acord cu el?"

La Conventia Republicanilor, care a avut loc in Cleveland, Ohio, intre 18 si 21 iulie, s-a remarcat mai ales lipsa unor membri de vaza ai partidului, printre care fostii presedinti ai Statelor Unite George Bush si George Bush Jr. De altfel, intr-un discurs sutinut la Conventie, rivalul lui Trump la nominalizarea republicana, Ted Cruz, a anuntat public ca nu va sustine candidatura lui Trump.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO