Criza din Ucraina. A început evacuarea civililor din Donețk. Primele autocare au ajuns deja în Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii din Donbas, au anunţat vineri începerea evacuării populaţiei civile către Rusia, de teama unei invazii a armatei ucrainene.

Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o invazie în Ucraina sau o provocare prin care să justifice o invazie, ceea ce Rusia de asemenea neagă în continuare, în timp ce, conform SUA, circa 190.000 de militari ruşi sunt în apropierea graniţei ucrainene.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri din nou guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk, care prevăd acordarea unui statut special pentru Donbas, şi a îndemnat Kievul să negocieze direct cu separatiştii. Liderul de la Kremlin a remarcat o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei şi a dispus autorităţilor ruse să organizeze primirea în zona Rostov a populaţiei care va veni din Donbas, precum şi acordarea unui ajutor de 10.000 de ruble (circa 130 de dolari) pentru fiecare persoană refugiată.

Posturile de televiziune ruse au început deja să difuzeze imagini ale evacuărilor, filmate în special cu copii în curtea unui orfelinat, potrivit unei relatări a France Presse.

În cele două provincii trăiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone şi care au primit de asemenea cetăţenia rusă. Separatiştii din Donbas au anunţat că au în vedere evacuarea către Rusia a circa 700.000 de persoane.

Citește și
LIVE UPDATE Criza din Ucraina. Dmitri Medvedev: Ucraina a devenit o jucărie în mâinile NATO
Antony Blinken a expus la ONU pașii pe care îi va urma Putin pentru invadarea Ucrainei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Citește în această știre:

Primii civili au ajuns în Rusia

Sună sirenele în Donețk. La ora 20.00 ar putea începe evacuarea civililor (surse)

Lavrov: Respingerea de către Kiev a unui dialog direct cu Donbasul constituie o “provocare”

Kremlinul a anunțat exerciții militare de proporții sâmbătă, lângă Ucraina

Guvernul german anunţă organizarea unei reuniuni virtuale a G7, consacrată crizei din Ucraina

Ciocnirile de joi din estul Ucrainei, cele mai ample începând din 2015

Kremlinul consideră “foarte îngrijorătoare” confruntările armate din estul Ucrainei

Lukaşenko a sosit la Moscova pentru a discuta cu Putin despre prezenţa forţelor ruse în Belarus

Statele Unite condamnă “solidaritatea” cu Rusia a preşedintelui brazilian Bolsonaro

Putin va asista la exerciţii nucleare, Ucraina consideră că o escaladare este puţin probabilă: ”Vedem orice mișcare”

Putin insistă ca NATO să nu se mai extindă către Est şi să-şi retragă trupele şi armamentul din zonă. Ce răspuns a primit

Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi ucraineni în UE

Armata ucraineană a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în 24 de ore

Principalele evenimente ale zilei legate de criza din Ucraina:

UPDATE 00.50: O conductă internaţională de petrol a explodat vineri la Lugansk, un oraş din estul Ucrainei sub controlul separatiştilor pro-ruşi, a informat agenţia de rusă de stat, Ria Novosti, difuzând imagini cu o minge de foc iluminând cerul nopţii.

Această explozie, a cărei origine nu a fost precizată vineri seară, s-a produs într-un moment în care tensiunile sunt la apogeu în criza dintre occidentali şi Rusia din jurul Ucrainei.

Conducta Druzhba leagă Rusia de mulţi dintre foştii sateliţi ai Uniunii Sovietice din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit agenţiei ruse, la Lugansk a mai avut loc o explozie după cea a oleoductului. Din nou, originea nu a fost specificată.

UPDATE 00.30"Avem motive să credem că forţele ruse intenţionează să atace Ucraina (...) în zilele următoare", a spus preşedintele american într-o declaraţie de la Casa Albă. "Sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem că da", a adăugat el.

"Credem că vor viza Kievul, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi", a insistat liderul administraţiei americane.

Atât timp cât nu s-a produs o invazie, "diplomaţia rămâne întotdeauna o posibilitate", a adăugat el, subliniind că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, urmează să se întâlnească joi în Europa cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Dacă Rusia va invada Ucraina până atunci, va fi "trântit uşa diplomaţiei", a avertizat preşedintele SUA.

Pe de altă parte, Joe Biden şi-a pus întrebarea dacă ar fi "înţelept" pentru preşedintele Volodimir Zelenski să părăsească Ucraina în acest moment pentru a participa la o conferinţă internaţională, considerând că depinde de el să ia o decizie.

"În căutarea unui rezultat diplomatic, s-ar putea să nu fie, s-ar putea să fie cea mai înţeleaptă opţiune, dar decizia îi revine", a spus Joe Biden fără a tranşa clar, în contextul în care se pune problema ca Volodimir Zelenski să meargă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, care reuneşte până duminică numeroşi lideri internaţionali.

Joe Biden a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare, în special acuzând Kievul că plănuieşte un atac împotriva Rusiei, pentru a găsi un pretext ca să îşi invadeze vecinul.

"Pur şi simplu nu există dovezi care să susţină aceste afirmaţii şi este în contradicţie cu orice logică să credem că, într-un moment în care sunt 150.000 de soldaţi (ruşi) desfăşuraţi la frontierele lor, ucrainenii ar alege escaladarea acestui conflict care durează de ani de zile", a ţinut el să adauge.

"Toate aceste evenimente corespund unui scenariu pe care Rusia l-a folosit în trecut, care este să creeze o justificare falsă pentru a acţiona împotriva Ucrainei", a adăugat preşedintele american. "Dacă Rusia îşi va duce la îndeplinire planurile, va fi responsabilă pentru un război catastrofal şi inutil, pe care îl va fi ales", a mai spus Joe Biden.

 

 

UPDATE 22.05 Anne Neuberger, consilier de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a transmis, vineri, că Rusia este responsabilă pentru atacurile cibernetice din această săptămână împotriva băncilor ucrainene.

UPDATE 21.54 Ziarul Izvestia a publicat pe canalul său de Telegram un clip în care spune că oamenii au început să fie evacuați și din Luhansk.

UPDATE 21.43 Ambasada Marii Britanii în Ucraina anunță mutarea temporară de la Kiev la Liov, transmite Russia Today. 

UPDATE 21.41 80 de autobuze au ajuns deja în tabăra înființată în regiunea Rostov, conform canalului de Telegram al ziarului Izvestia.

UPDATE 21.39 Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii, notează Agerpres.

La rândul său, Danilov a menţionat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă.

UPDATE ora 21.23 Primele autobuze cu civili au ajuns în regiunea Rostov, conform canalului de Telegram al ziarului Izvestia.

 

UPDATE ora 21.18 În urma conflictelor de vineri, șase case ale civililor au fost avariate satul Trudivske, conform Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei. 

UPDATE ora 21.07 Agenția de informații ucraineană susține că forțele speciale ruse au plasat explozibili în diferse zonde din Donețk și îndeamnă oamenii să rămână în case.

UPDATE ora 21.05 Oficialii din Donețk au declarat, vineri seara, că intenționează să evacueze un total de „aproximativ 700.000 de rezidenți” în următoarele zile, conform The Moscow Times.

UPDATE ora 20.59 Iată noi imagini cu autobuzele cu civili care se îndreaptă spre Rusia. 

 

UPDATE ora 20.56 Serviciile secrete de apărare ale Ucrainei cer oamenilor să rămână în case și să nu folosească transportul în comun.

UPDATE ora 20.32 Washingtonul vede în evacuarea civililor din Donbas o manevră ''cinică'' a Moscovei

Washingtonul a descris vineri drept o manevră ''cinică'' anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, acţiune în care Statele Unite văd pregătiri ale unei ofensive militare a Rusiei, transmite AFP, conform Agerpres. 

UPDATE ora 20.04 Guvernul Rusiei a anunțat că va oferi un ajutor de 10.000 de ruble (114 euro ) refugiaților din Donețk și Lugansk, conform TASS.

UPDATE ora 20.04 Rețelele sociale s-au umplut de imagini cu autocare cu oameni, masini în coloana și mulți copii îmbrăcați care așteaptă să fie preluați.

Autocare au fost pregătite pentru civilii care vor să părăsească Donețkul. Șeful administraţiei publice din Donețk, Aleksey Kulemzin, a anunțat punctele de îmbarcare. Primele autobuze ar fi trebuit să plece la ora locală 20:00.

 

UPDATE ora 19.40 Iată primele imagini de la explozia anunțată de separatiști. Aceștia au transmis că o maşină a explodat lângă clădirea guvernului lor din centrul oraşului Doneţk, a informat agenţia de presă TASS, preluată de Reuters, conform Agerpres. 

UPDATE ora 19.19 Iată cum au sunat sirenele în Donețk:

UPDATE ora 19.09  Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

"Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti, conform Agerpres. 

UPDATE ora 18.55 Autorităţile separatiste susţinute de Rusia din estul Ucrainei au anunţat vineri seară că o maşină a explodat lângă clădirea guvernului lor din centrul oraşului Doneţk, a informat agenţia de presă TASS, preluată de Reuters.

Agenţia de presă Interfax din Rusia a relatat la rândul ei că nimeni nu a fost rănit în incident. De asemenea, agenţia rusă de presă RIA a anunţat că a avut loc o explozie puternică.

UPDATE ora 18.19  Ucraina nu pregăteşte niciun fel de operaţiuni ofensive în Donbas, a ţinut să ofere asigurări, vineri după-amiază, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează Unian şi LB.

Afirmaţiile survin în timp ce administraţiile separatiste din Doneţk şi Lugansk au declanşat sirenele de protecţie civilă, stârnind îngrijorarea localnicilor că trebuie să se evacueze în Rusia întrucât Kievul ar intenţiona să pornească o ofensivă.

"Infirmăm categoric toate informaţiile propagandei ruse despre pretinse operaţiuni ofensive ale Ucrainei sau orice fel de diversiune ori act de sabotaj la instalaţiile industriei chimice din regiune. Ucraina nu desfăşoară şi nu planifică astfel de acţiuni în Donbas. Suntem pe deplin angajaţi într-o reglementare exclusiv diplomatică", a subliniat Dmitro Kuleba într-un comunicat difuzat prin Twitter şi citat de Unian, conform Agerpres. 

Separatiştii imputaseră anterior Ucrainei o "tentativă de a arunca în aer rezervoare pentru depozitarea amoniacului la o fabrică din Horlivka", regiunea Doneţk.

UPDATE ora 18.14 Un puternic sunet de sirene a fost auzit vineri după-amiază în centrul oraşului Doneţk, capitalei republicii omonime separatiste proruse din estul Ucrainei, unde mai devreme liderul local a anunţat evacuarea populaţiei civile către Rusia de teama unei ofensive a armatei ucrainene, intenţie negată de guvernul de la Kiev, transmite Reuters.

Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară la ora locală 20:00 va începe transportarea civililor către Rusia cu autobuzele, conform Agerpres.

UPDATE ora 17.59 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, vineri, că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă "un scenariu de provocări" conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE ora 15.56  Separatiştii proruşi care controlează autoproclamata republică Doneţk din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor către Rusia, în urma intensificării bombardamentelor de artilerie pentru care armata ucraineană şi separatiştii se acuză reciproc, conform Agerpres.

UPDATE ora 14.50. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat drept “provocare” respingerea de către Kiev a unui dialog direct cu teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk, informează vineri TASS.

UPDATE ora 14.10. Ministrul de externe al Germaniei acuză Rusia că pune în pericol pacea, printr-o diplomație asemănătoare Războiului Rece. În paralel, administraţia de la Washington insistă pe faptul că Moscova intenționează să fabrice anumite pretexte, pentru a justifica o invazie în Ucraina. Pentru sâmbătă, Kremlinul a anunțat exerciții militare de amploare, care vor implica lansări de rachete balistice și de croazieră.

UPDATE ora 13.30. Liderii ţărilor din G7 vor avea joi o reuniune virtuală consacrată crizei ucrainene, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german, informează AFP. 

UPDATE ora 13.20. Confruntările armate care au avut loc joi în estul Ucrainei au fost cele mai ample începând din 2015 în conflictul dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat o sursă diplomatică, transmite vineri Reuters. 

UPDATE ora 13.10. Kremlinul a apreciat vineri ca fiind “foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, informează AFP. 

UPDATE ora 13.00. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit vineri la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre durata rămânerii forţelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după exerciţiile militare comune, conform Reuters. 

UPDATE ora 12.50. Departamentul de Stat american l-a criticat joi pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, pentru declaraţia de “solidaritate” cu Rusia făcută săptămâna aceasta, în timpul unei vizite la Moscova.

UPDATE ora 12.40. Preşedintele rus Vladimir Putin va asista sâmbătă la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, informează agenţia Interfax, preluată de Reuters. 

UPDATE ora 10.00. Rusia este dornică să discute cu Statele Unite despre inspectarea reciprocă a bazelor de rachete și a scutului de pe teritoriul românesc.

Ideea apare în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington, pentru garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Numai că documentul oficial conține și o serie de solicitări cu care alianța Nord Atlantică nu va fi niciodată de acord, potrivit ministrului român de externe Bogdan Aurescu.

UPDATE ora 09.10. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a atenţionat că, în cazul în care criza ucraineană va continua să se amplifice, va exista foarte probabil un aflux de refugiaţi ucraineni către Uniunea Europeană, informează vineri dpa.

În cel mai dificil scenariu, mai mult de un milion de refugiaţi ar putea veni în UE, a spus Margaritas Schinas pentru cotidianul german Die Welt, iar cea mai mică cifră vehiculată de acesta ar fi de 20.000.

UPDATE ora 09.05. Armata ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit, transmite Reuters.

La rândul lor, rebelii din estul Ucrainei au acuzat forţele guvernamentale că au lansat tiruri de artilerie şi mortiere în trei incidente, vineri, a relatat Interfax, citată de Reuters. Unul din cele trei bombardamente semnalate a vizat satul Petrivske din regiunea Doneţk, la ora 05:30 locală (03:30 GMT), iar celelalte două au avut loc în regiunea Lugansk.

---

Liderii vestici se vor întâlni vineri, la Munchen, unde începe a 58-a ediţie anuală a Conferinţei pe probleme de Securitate, pentru a încearca să găsească o soluție la această criză.

Printre participanţi vor fi vicepreşedintele american Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky. Va lipsi, însă, delegaţia Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden va avea, tot vineri, o convorbire cu preşedintele Iohannis şi cu liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Polonia, pe marginea situaţiei din Estul Europei.

Au fost 24 de ore agitate în Estul Ucrainei, pe linia de front care-i separă pe militarii ucraineni de rebelii pro-ruşi din Doneţk şi Luhansk. Aici s-au înregistrat tiruri puternice de artilerie, iar cele două tabere s-au acuzat reciproc că au încălcat armistiţiul de încetare a focului. Într-o localitate ucraineană, două proiectile de artilerie au căzut peste o grădiniţă.

Conor Powell, corespondent CNN: "Cel puțin două persoane care lucrau în grădiniță au fost rănite și au fost duse la un spital militar, pentru îngrijiri. Aceste incidente armate îi îngrijorează pe oficialii ucraineni, care cred că Rusia ar putea folosi un asemenea schimb de focuri ca pretext pentru a lansa o invazie în Ucraina".

Spre seară, pe reţelele sociale au început să apară zvonuri legate de evacuarea mai multor localităţi aflate de o parte şi de alta a frontului. Iar bombardamentele s-au intensificat.

Clarissa Ward, corespondent CNN: "Separatiștii susțin că forțele ucrainene i-au bombardat, la rândul lor. Și nu știu dacă ați auzit asta... Cad proiectile undeva la distanță, le auzim, suntem la mai puțin de 6 kilometri de linia frontului".

Potrivit oficialilor ucraineni, în ultimele ore s-au înregistrat cele mai violente bombardamente din ultimii ani, iar de vină sunt separatiştii pro-ruşi. Într-un comunicat transmis de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa se arată că joi au avut loc de trei ori mai multe incidente armate decât în ziua anterioară. Pentru oficialii occidentali, astea sunt semne clare că Moscova face ultimele pregătiri pentru o eventuală invazie.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: "Rusia vrea să creeze un pretext pentru un atac. Ar putea fi vorba despre un incident violent, în care Rusia va da vina pe Ucraina. Poate fi un așa-zis atentat terorist înscenat în Rusia. Descoperirea unei gropi comune fictive, un atac-fantomă cu drone asupra unor civili, un atac fals, sau poate chiar real, cu arme chimice".

Secretarul american al apărării a anunţat ieri că unele unităţi ruseşti s-au apropiat şi mai mult de graniţele Ucrainei. Semn că lucrurile pot escalada oricând, preşedintele american Joe Biden şi-a scurtat o vizită în Ohio şi s-a întors urgent la Casa Albă.

Joe Biden, președintele SUA: "Motivul pentru care trebuie să plec, pentru că nu aveam de gând să plec imediat, e că se strică vremea la Washington. Şi pentru că se întâmplă ceva prin Europa, în momentul ăsta".

Cu câteva ore înainte, președintele american declara că un conflict armat e aproape sigur în Ucraina.

Joe Biden, președintele SUA: "Toate semnele arată că rușii se pregătesc să atace Ucraina. Intuiția îmi spune că se va întâmpla în următoarele câteva zile".

În Consiliul de Securitate al ONU, ambasadorul chinez a criticat SUA, pe care le-a acuzat de tendinţe imperialiste, dar a cerut o rezolvare paşnică a situaţiei din Ucraina.

Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite: "China cere statelor implicate să înveţe din istorie. Aderaţi la ideea de securitate comună, cooperantă şi sustenabilă. Optaţi pentru o abordare care să întărească încrederea reciprocă şi tranşaţi disputele prin dialog şi consultări".

Ambasadorul rus la ONU a respins ideea că trupele ruseşti sunt desfăşurate pe poziţii ofensive.

Sergey Verșinin, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei: "Ne așteptăm ca partenerii noștri din capitalele vestice să renunțe la această isterie despre intențiile Rusiei. Așa cum a anunțat Moscova, după exercițiile militare, trupele rusești se vor întoarce în bazele lor permanente, pe teritoriul național rusesc".

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei: "Spre regretul presei occcidentale, razboiul nu a inceput. Ar fi de ras daca n-ar fi vorba de ceva atat de grav. N-au precupetit niciun efort sa declanseze razboiul, probabil luptele chiar au inceput in articolele si reportajele lor".

Analiștii plasează aceste declarații într-un război al dezinformării. Însă, dincolo de propagandă, Ucraina are enorm de pierdut.

Ben Hodge, catedra Pershing în Centrul de Studii Strategice pentru Analiza Politicii Europene: "Actuala mobilizare terestra si navala a Rusia functioneaza ca un boa constrictor care gatuie economia si suveranitatea Ucrainei. Daca Rusia poate aduce la colaps economia Ucrainei, nici nu are nevoie de vreo ofensiva. Si scapa si de grija sanctiunilor".

Escaladarea tensiunilor la graniţele Ucrainei nu face bine nici pieţelor vestice. Preţul petrolului a crescut, iar bursele americane şi europene au înregistrat pierderi ieri. De la începutul anului şi până acum, companiile americane listate la bursă au pierdut aproximativ trei trilioane de dolari din valoarea totală a acţiunilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe

De miercuri, Rusia a anunțat că începe retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Cu toate acestea, evenimentele de astăzi arată o escaladare a situației în Ucraina.

Antony Blinken a expus la ONU pașii pe care îi va urma Putin pentru invadarea Ucrainei
Antony Blinken a expus la ONU pașii pe care îi va urma Putin pentru invadarea Ucrainei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut, joi, Rusiei la ONU "să renunţe la calea războiului", descriind scenariul unui atac asupra Ucrainei pe care Washingtonul îl consideră iminent.

Femeile din Ucraina, pregătite de posibilul război: Voi îmbrăca uniforma, voi lua geanta cu machiaj și voi merge unde trebuie
Femeile din Ucraina, pregătite de posibilul război: Voi îmbrăca uniforma, voi lua geanta cu machiaj și voi merge unde trebuie

Iryna Rybakova, fost manager de relații publice la Transparency International, care servește acum ca sergent în forțele armate ucrainene, se pregătește pentru posibila invazie rusă, la baza militară din estul Ucrainei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.