Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe

×
Codul embed a fost copiat

De miercuri, Rusia a anunțat că începe retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Cu toate acestea, evenimentele de astăzi arată o escaladare a situației în Ucraina.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații de presă despre criza din Ucraina, care au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Astfel, separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au susținut că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul pe teritoriul controlat de ei de patru ori în ultimele 24 de ore.

Aceste acuzaţii au fost respinse de Kiev. Nu după mult timp, Ucraina a anunțat că forțele susținute de Rusia ar fi bombardat o grădiniță. 

Pe internet circulă informația potrivit căreia, în această dimineață, o grădiniță din localitatea Stanțî Lugansk a nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbas, după un schimb de focuri început între separatiști și forțele guvernamentale.

Citește și
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Două cadre didactice au fost rănite la nivelul capului.

Satul ucrainean Stanytsia Luhanska a fost bombardat cu arme grele din teritoriul ocupat al Donbasului. Infrastructura civilă, avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne rapid această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, pe fondul unei situații de securitate deja tensionate” - a scris pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Citiți în această știre:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face declarații de presă

► Ucraina acuză Rusia ca a bombardat o grădiniță

► SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”

► Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul

► Moscova: Poporul ucrainean va fi cel care va plăti pentru tot ajutorul militar furnizat de Occident

► Ministerul Apărării din Rusia: Aproximativ zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit, joi, Crimeea

► Washingtonul dă asigurări că prezenţa militară rusă la graniţele Ucrainei a crescut cu până la 7.000 de soldaţi

► Şefa diplomaţiei britanice va merge în Ucraina şi Polonia înaintea conferinţei de securitate de la Munchen

Cele mai recente informații despre criza din Ucraina:

UPDATE ora 22.50 Marea Britanie trimite trupele și echipamentele militare în Estonia. „Marea Britanie dublează numărul de trupe din Estonia și trimite echipamente suplimentare, inclusiv tancuri și vehicule blindate de luptă. Trupele și echipamentele vor începe, joi, transferul în Estonia”, a spus Ministerul britanic al Apărării  într-un comunicat, citat de RIA Novosti, conform Russia Today. 

UPDATE ora 22.47 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, susține că separatiștii susținuți de Rusia că au folosit un tanc pentru a efectua focuri de artilerie în estul Ucrainei, notează The Jerusalem Post. „Aceste obuze au venit din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, care sunt controlate de Rusia”, a spus Kuleba la o conferință de presă comună la Kiev, după o întâlnire cu omologul său britanic Liz Truss.

UPDATE ora 22.38 Armata din Ucraina spune că au fost 47 de încălcări ale regimului de încetare a focului.

 

UPDATE ora 22.17 Londra a avertizat joi Moscova cu privire la o posibilă recunoaştere a teritoriilor separatiste din Ucraina, care ar reprezenta, potrivit şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, o dorinţă de ''confruntare'' din partea Rusiei, relatează AFP.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani, confor Agerpres. 

Acceptarea acestei cereri ''ar reprezenta un nou atac la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei'' şi ar demonstra o decizie a Rusiei de a ''alege calea confruntării mai degrabă decât cea a dialogului'', a declarat ministrul de externe britanic, potrivit unui comunicat.

''Cerem Rusiei să înceteze comportamentul său destabilizator faţă de Ucraina şi să pună în aplicare angajamentele pe care şi le-a asumat liber, în special acordurile de la Minsk'', a adăugat ea. 

UPDATE ora 21.00 Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de bombardamente asupra grădiniței din Staniţa Luganska. 

Armata ucraineană acuză separatiştii proruşi, într-un comunicat postat pe Facebook, de faptul că au vizat ”cu un anume cinism” localitatea Staniţa Luganska, în care au atins o grădiniţă, conform AFP.

Pe de altă parte, șeful miliţiei din această regiune, Ian Leşcenko, a acuzat armata ucraineană de faptul că ”încearcă să împingă conflictul către o escaladare”, notează News.ro.

UPDATE ora 20.57 China a acuzat joi SUA, fără să le numească, de alimentarea tensiunii legate de Ucraina, la originea căreia s-ar afla - potrivit Beijingului - extinderea NATO, "ceea ce este împotriva vremurilor noastre", relatează France Presse.

"China apreciază că toate părţile implicate ar trebui să lase raţiunea să le conducă şi să tindă spre o reglementare politică, abţinându-se de la orice act de natură să exacerbeze tensiunile sau să alimenteze criza", a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

"Nimic nu se întâmplă fără motiv. Extinderea NATO este o problemă care nu poate fi omisă din tensiunile legate de Ucraina. Extinderea constantă a Alianţei Nord-Atlantice, în siajul Războiului Rece, este împotriva vremurilor noastre, de a şti să păstrăm securitatea comună", a adăugat diplomatul chinez.

UPDATE ora 20.30 Klaus Iohannis a trasnmis, joi seara, că "Suntem pregătiți să primim migranți din Ucraina, dar ne dorim o soluție diplomatică". 

UPDATE ora 18.41 4.600 de soldați americani au ajuns în Polonia în contextul crizei ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei SUA pentru agenţia poloneză PAP, preluată de dpa. Astfel, aproximativ 4.600 de militari ai diviziei a 82-a aeropurtate, cu baza în statul Carolina de Nord, se află deja în Polonia și în total vor fi 4.700. 

Aceștia vor ajuta la monitorizarea sectoarelor de frontieră dintre Polonia şi Ucraina.

UPDATE ora 16.30 O tabără militară a fost instalată din județul Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina

 

O tabără militară a fost instalată, joi, în comuna Suharău din județul Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina, scrie presa locală.

Conform sursei citate, este vorba despre un convoi militar care a tranzitat miercuri seara Suceava, îndreptându-se spre Botoșani.

 UPDATE ora 16.00 Volodimir Zelenski regretă că procesul de aderare a Ucrainei la NATO nu evoluează

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a deplâns faptul că procesul de aderare a ţării sale la NATO, aflat în centrul crizei cu Moscova, nu evoluează.

“Noi, ca ţară, dorim să aderăm la NATO, ne apropiem (de acest obiectiv) de mai mulţi ani. Dar procesul nu evoluează”, a declarat Zelenski. 

UPDATE ora 15.50 Statele Unite au observat că Rusia îşi constituie rezerve de sânge, îşi deplasează gradual trupele tot mai aproape de graniţa ucraineană şi suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă, a declarat, joi, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parţială a trupelor ruse de acolo anunţată de Moscova, conform Agerpres.
 
UPDATE ora 15.45 Politico: 20 februarie este data esenţială în acest conflict

Avertismentul potrivit căruia Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie a fost încă de la început eronat. Evenimentele care vor avea loc după 20 februarie sunt esenţiale, informează Politico.

UPDATE ora 15.46 Rusia, acuzată de Washington că încearcă să creeze "pretexte" pentru a ataca Ucraina şi care a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, a avertizat joi asupra riscului unei "inflamări" a situaţiei în Donbas, exprimându-şi "profunda îngrijorare", potrivit AFP.

"Sperăm că oponenţii noştri din capitalele occidentale - de la Washington până la NATO - îşi vor utiliza întreaga lor influenţă pentru a avertiza autorităţile de la Kiev împotriva unei noi escaladări", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Agerpres.  

UPDATE ora 15.40 Președintele Klaus Iohannis: Riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, într-un mesaj pe Twitter, ”riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice”, din cauza situației de la granița Ucrainei.

 

UPDATE ora 14.05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face declarații de presă:

- Facem apel la Rusia să facă ceea ce spune și să-și retragă forțele de la granițele Ucrainei. Acesta va fi un prim pas important către o soluție politică pașnică.

- Nu pot exista decizii legate de Ucraina fără Ucraina. Și nici decizii despre Georgia fără Georgia. Alianța NATO rămâne deschisă. 

- NATO rămâne deschisă la un angajament cu Rusia în bune condiții. Aliații fideli sunt pregătiți să stea la masă cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Să abordeze gama largă de probleme și să găsească un teren comun. În ultima sesiune ministerială ne-am întâlnit cu partenerii noștri apropiați, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. Împărtășim aceleași valori. Ne confruntăm cu aceleași provocări, iar criza din Ucraina și din jurul acesteia, ne afectează pe toți. Deci, suntem de acord că este și mai important. Acum, continuăm să lucrăm împreună și să ne completăm eforturile reciproce, pentru a aduce această criză la o soluție pașnică.

Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să organizeze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Încă nu există claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei.

- Suntem conștienți că Rusia încearcă să provoace la granița cu Ucraina. De asemenea, știm că sunt mulți ofițeri ruși ai serviciilor secrete care operează în Ucraina, ca să găsească o scuză să invadeze Ucraina.

- NATO trebuie să răspundă când vede acțiuni agresive din partea Rusiei.

- Trebuie să vedem o retragere reală a trupelor ruse, dar în schimb ele continuă să crească. Nu avem parte de o descaladare reală. Până acum nu am văzut asta, dar acest lucru se poate schimbă. Sperăm să se întâmple asta.

UPDATE ora 11.45 Ucraina acuză Rusia ca a bombardat o grădiniță

Armata ucraineană a acuzat forțele susținute de Rusia din estul Ucrainei că au tras cu obuze într-un sat din regiunea Lugansk, lovind o grădiniță.

Potrivit Reuters, armata a spus că nu există răniți.

În clipuri postate pe rețelele de socializare se aud bombardamente în estul Ucrainei: 

Anterior, separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore, precizând că încearcă să afle dacă cineva a fost rănit sau ucis.

UPDATE ora 11.00. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a recunoscut că sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina ar afecta întreaga lume, transmite joi AFP.

“Evident, dorim ca toate acestea să afecteze în primul rând Rusia. Dar recunoaştem că aceste sancţiuni vor avea şi repercusiuni mondiale”, a spus ea, într-o convorbire cu agenţia de presă.

UPDATE ora 10.00. Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat, joi, că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, informează Reuters.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului. ″În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă″⁣, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene. 

UPDATE ora 09.10. Rusia avertizează populația Ucrainei cu privire la echipamentul militar pe care acest stat l-a primit din partea Occidentului. Plata pentru ajutorul militar furnizat de țările occidentale Ucrainei va cădea în sarcina poporului ucrainean, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în cadrul unui briefing de presă, potrivit TASS.

UPDATE ora 8.55. Circa zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit, joi, Crimeea, după încheierea manevrelor, a relatat agenţia rusă de presă RIA, citând Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. 

UPDATE ora 07.25. Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la "7.000 de soldaţi", dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, a asigurat un înalt oficial al Casei Albe.

UPDATE ora 07.20. Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss va face vizite în Ucraina şi Polonia la acest sfârşit de săptămână, înainte de a participa la reuniunea G7 de sâmbătă din Germania, pentru a-şi afirma din nou sprijinul pentru Kiev în faţa temerilor unei invazii din partea Rusiei.

---

Statele Unite au anunţat mierucuri noapte că la graniţa cu Ucraina au sosit încă 7.000 de militari ruşi, numai în ultimele zile.

Iar preşedintele ucrainean a adăugat că ruşii rotesc trupele: unele unităţi pleacă, iar locul lor e luat de altele, care sosesc în vestul ţării.

În ultimele ore, agenţiile de presă ruseşti şi ministerul Apărării de la Moscova au dat publicităţii imagini cu tancuri și vehicule militare care părăsesc zonele de antrenament de la frontiera cu Ucraina. Până acum, au plecat garnituri din Crimeea şi din Districtul Militar Vest. Oficialii vestici nu sunt, însă, convinşi că Rusia face un pas înapoi.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Până acum nu am văzut niciun semn de dezescaladare în teren. Nu am văzut retrageri de trupe sau de echipament. Asta se poate schimba, desigur, dar ceea ce vedem astăzi e că Rusia păstrează o forţă uriaşă, gata de atac”.

Aamer Madhani, Associated Press: „Tocmai am aflat că Rusia a adăugat până la 7.000 de militari în zona de graniţă, doar în ultimele zile. Asta e contrar afirmaţiilor lui Vladimir Putin, care spunea că trupele vor fi retrase din regiune”.

SUA: „Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin”

Mike Warner, preşedintele Comisiei de Control a Serviciilor Secrete americane, e de părere că preşedintele Putin a fost forţat să amâne ziua invaziei.

Mike Warner, preşedintele Comisiei: „Chiar dacă Putin a spus că vrea pace, trebuie să ne încredem în ceea ce vedem la faţa locului. Poate că decalează data la care ar putea să dea ordinul de invazie, şi ăsta e un lucru bun. Cred că mesajele Vestului au ajuns la el. Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin. Din nefericire, nu am văzut o detensionare majoră”.

Pe fondul tensiunilor încă ridicate dintre Rusia şi Ucraina, militarii americani din divizia 82 aeropurtată se pregătesc să plece spre Europa, cel mai probabil cu destinaţia Polonia. La Washington, unii lideri politici susţin că riscul unui eventual conflict în Ucraina este, în continuare, ridicat.

Mitch McConnell, congresman: „Statele Unite şi partenerii noştri nu ar trebui să piardă timpul şi să ajute Ucraina să se pregătească de război. Arme, logistică, informaţii”.

Potrivit unui raport al serviciilor ucrainene de informaţii, citat de CNN, trupele ruseşti aflate la graniţele Ucrainei nu sunt suficiente pentru o invazie. Serviciile de spionaj de la Kiev cred, însă, că Rusia se concentrează pe destabilizarea internă a Ucrainei.

Reacție amenințătoare din partea Kievului

Conor Powell, corespondent CNN: „O parte din infrastructura digitală a Ucrainei a fost ţinta unui atac al hackerilor. Unele site-uri ale armatei şi ale instituţiilor financiare din această ţară au fost atacate. Acum par să funcţioneze din nou, dar atacul este unul dintre lucrurile pe care Rusia sau hackeri susţinuţi de Rusia le-au mai pus în practică şi în trecut”.

În ziua în care oficiali din Vest susţineau că Rusia va ataca, ucrainenii au sărbătorit Ziua Unităţii. Preşedintele Volodimir Zelensky, în vizită la unităţile militare ucrainene, a făcut apel la calm.

Ministrul de Externe ucrainean, pe de altă parte, a avut o declaraţie mai dură, care cu siguranţă nu a fost pe placul Rusiei.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean: „Nu ne vom opri până când nu eliberăm teritoriile noastre din Donbass, din Crimeea, până când Rusia nu plăteşte pentru toate distrugerile provocate Ucrainei. Este un proces care va dura până la victoria noastră. Vom continua să căutăm o soluţie diplomatică la acest conflict”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a anunţat că o parte dintre trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei se vor întoarce în bazele lor permanente, la finalul exerciţiilor militare desfăşurate în ultimele săptămâni.

Dmitry Peskov, purtătorul e cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: „Noi nu ne ajustăm agenda de lucru pe baza relatărilor din presa occidentală, mai ales relatările privind o temă binecunoscută posibilul război cu Ucraina. A fost o noapte obișnuită, am dormit liniștiți, iar dimineața ne-am început lucrul, cu calm și cu rutina zilnică”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”
SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a recunoscut că sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina ar afecta întreaga lume, transmite joi AFP.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat, joi, că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, informează Reuters.

Moscova: Poporul ucrainean va fi cel care va plăti pentru tot ajutorul militar furnizat de Occident
Moscova: Poporul ucrainean va fi cel care va plăti pentru tot ajutorul militar furnizat de Occident

Rusia avertizează populația Ucrainei cu privire la echipamentul militar pe care acest stat l-a primit din partea Occidentului.

Ministerul Apărării din Rusia: Aproximativ zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit, joi, Crimeea
Ministerul Apărării din Rusia: Aproximativ zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit, joi, Crimeea

Circa zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit, joi, Crimeea, după încheierea manevrelor, a relatat agenţia rusă de presă RIA, citând Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Oficial al Casei Albe: Prezenţa militară rusă la graniţele Ucrainei a crescut cu până la 7.000 de soldaţi
Oficial al Casei Albe: Prezenţa militară rusă la graniţele Ucrainei a crescut cu până la 7.000 de soldaţi

Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la "7.000 de soldaţi", dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, a asigurat un înalt oficial al Casei Albe, transmite joi AFP.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.